bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

5 билки за повишаване на Прогестерона


Женския полов хормон Прогестерон, който отговаря за зачеването и бременостаПрогестеронът е един от двата стероидни женски полови хормони, който се отделя през втората половина на менструалния цикъл след овулацията. Той се синтензира в надбъбречните жлези, половите жлези, мозъка и, по време на бременност, в плацентата. Хормонът подготвя лигавицата на матката за приемане на зародиш, подпомага прикрепянето на оплодената яйцеклетка и контролира нормалното протичане на бременността.

Думата прогестерон може да бъде разделена на „про“, което означава насърчаване и „гестация“, което означава зачеване или бременност.

Нивата на Прогестерон достигат своя връх във втората фаза на месечния цикъл, след овулацията. При наличие на бременност нивата на този хормон остават високи, за да подпомогнат прикрепянето на оплодената яйцеклетка към стените на матката. При липса на бременност нивата на Прогестерон спадат до следващата овулация. Спада на хормоните след овулация задейства освобождаването на лигавицата на матката (което, при нормални обстоятелства, предизвиква менструация).

 • Витекс цели семена – Аврамово дърво, при менопауза и ПМС, Vitex agnus castus
 • Вечерна иглика семена - при менопауза ПМС, Oenothera biennis
 • Прогестерона подпомага прикрепянето на оплодената яйцеклетка към стените на матката.За какво отговаря Прогестерона?

  - участва в основните процеси в женския организъм: менструалния цикъл, бременността и ембриогенезата;

  - прави лигавицата на матката лепкава за лесно прикрепяне на оплодена яйцеклетка;
  - предпазва лигавицата на матката;
  - намаля усещането за тревожност и стрес, заради връзката си с освобождаването на GABA – Гама-аминомаслената киселина (γ-аминомаслена киселина, съкратено ГАМК, на английски: GABA) е главният инхибиторен невротрансмитер в централната нервна система;
  - отпуска мускулите (което е възможно да причини лек запек около периода на овулацията);
  - балансира нивата на другия основен полов хормон – естроген.

  Фактори, които могат да повлияят на синтеза на Прогестерон:

  - стрес;
  - хранителни дефицити;
  - липса на овулация;
  - естрогенна доминантност;
  - диета или глад;
  - ниско мазнинен режим на хранене;
  - прекомерно физическо натоварване;
  - висок пролактин;
  - ниска функция на щитовидната жлеза;
  - къса лутеална фаза на месечния цикъл;
  - менопауза.

 • Ашваганда корен на прах - при стрес и умора, Withania somnifera Ashwagandha
 • Шизандра плод - Червена, при умора и изтощение, Schisandra chinensis
 • Признаци и симптоми на нисъки нива на прогестерон:


  - ПМС;
  - Крампи;
  - болезнен месечен цикъл;
  - тежък месечен цикъл;
  - хронично главоболие (мигрена);
  - раздразнителност;
  - безпокойство;
  - лош сън;
  - чувствителност на гърдите;
  - подуване на корема;
  - кисти на яйчниците;
  - нередовен цикъл;
  - безплодие;
  - спонтанен аборт в 1-вия триместър.

  За успешното справяне с всеки здравословен проблем, включително този, при който нивата на Прогестерон са ниски, е необходимо да се установи причината, поради която е възникнал. Когато открием първопричината, довела до дисбаланс на хормоните в организма, тогава можем ефективно да се справим със симптомите, които този дисбаланс е проявил.

  Има ли билки, които могат да помогнат за повишаване на нивата на Прогестерон?

  ДА, има билки, които помагат за повишаване нивата на прогестерон в тялото, и тук ви представяме 5 от най-ефективните.

  5 билки, които индиректно, но с правилно и целенасочена приложение, могат да подпомогнат организма да се пребори със симптомите на хормонален дисбаланс, проявени в резултат от ниски нива на прогестерон.

 • Вечерна иглика масло - при предменструален синдром, Bioherba, 500 мг, 100 софтгел капсули
 • Витекс (Аврамово дърво), подпомага синтеза на Прогестерон1. АВРАМОВО ДЪРВО ИЛИ ВИТЕКС


  Витекс (Аврамово дърво) е билка, която от векове се използва в традиционната медицина за подпомагане женското здраве. Това е подобно на храст дърво, което се среща по Средиземноморието и в Централна Азия. Витекс се използва още от дълбока древност за подобряване на състоянието на организма при Предменструален Синдром (ПМС), симптоми на безплодие, акне и много други прояви на хормонален дисбаланс. Той действа като контролира синтеза на пролактин (основният хормон, който контролира началото и поддържането на лактацията), балансира половите хормони в женския организъм - естроген и прогестерон, които отговарят за нормалното протичане на месечния цикъл. Витекс насърчава синтеза на Лутеинизиращ хормон (LH) в хипофизната жлеза, което подпомага овулацията, повишава нивата на Прогестерона и подпомага подготовката на тялото за приемане на оплодената яйцеклетка.

  Вечерна иглика - маслото от тази билка намалява стреса и насърчава синтеза на Прогестерон2. МАСЛО ОТ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА


  Маслото от Вечерна иглика идва от растение, което произхожда от Северна Америка, но се среща и в някои части на Европа. Маслото от Вечерна иглика е богато на Омега 3 и Омега 6 наситени мастни киселини. Това е една от малкото храни, които съдържат оптимални количества от тези жизнено важни за организма съединения. Ползите от приема на наситени мастни киселини са научно доказани, а техния широк спектър на действие подпомага редица процеси, някои от които са тези, свързани със забременяването, развитието на бременноста и успешното износване на здраво бебе. Уникалният състав на маслото от Вечерна иглика подпомага естествения синтез на прогестерон в женския организъм, улеснява зачеването, а от друга страна контролира симптомите на ПМС и нормализира протичането на месечния цикъл.

  Родиола (Златен корен), мощен адаптоген, който блокира синтеза на Кортизол и освобождава синтеза на Прогестерон3. РОДИОЛА


  Тази билка се среща в арктическите райони на Европа, Азия и Северна Америка. Позната от векове на тамошните народи, Родиолата все още се среща само в диво състояние и в естествения й хабитат, като напоследък е сериозно застрашен от изчезване вид. Въпреки, че свойствата й са все още обект на многобройни изследвания, за които няма конкретни медицински заключения, Родиолата е добре позната и много широко разпространена в традиционната медицина на северните народи. Билката е мощен адаптоген, който индиректно подпомага синтеза на прогестерон, като намалява усещането за стрес. При стрес организма освобождава кортизол, който блокира синтеза на половите хормони и потиска овулацията като защитен механизъм. Родиола помага за овладяване на усещането за стрес, по този начин организма синтезира по-малко кортизол, което освобождава синтеза на прогестерон.

  Ашваганда - широкия спектър на ползи за организма (индиректно синтеза на Прогестерон) са научно даказани.4. АШВАГАНДА


  Ашваганда, известна още като Индийски жен-шен, се среща основно на Индийския полуостров, където свойствата й са познати от векове, а в наши дни е култивирана и широко отглеждана. Това е една от най-обстойно изследваните билки и свойствата й са научно доказани. Наред с останалите си полезни качества (имуномодулиращи, антидегенеративни, антиоксидантни и много други), тази билка също такае мощен адаптоген. Ашвагандаима свойството да контролира нивата на стрес в организма, да ограничава синтеза на кортизол и индиректно да подпомага синтеза на половите хормони. Здравословните нива на Естроген и Прогестерон, от своя страна подпомагат овулацията, подготовката на матката и улесняват прикрепянето на оплодената яйцеклетка. 

  Шизандра - изключително полезна билка с широк спектър на действие, използвана от векове в Китайската народна медицина5. ШИЗАНДРА


  Историята на Шизандра в китайската народна медицина може да бъде проследена векове назад във времето. Плодовете на това растение са много добре познати на учените, а широкия й спектър на ползи за здравето включва противовъзпалителни, антиоксидантни, детоксикиращи, имуномодулиращи, антивирусни и адаптогенни свойства. Благодарение на антиоксидантните и адаптогенни свойства, Шизандра може да се използва за намаляване на нивата на стрес в организма, блокиране на синтеза на кортизол и насърчаване на синтеза на Прогестерон. Прогестеронът подготвя тялото за бременност в случай, че освободената яйцеклетка бъде оплодена. Ако яйцеклетката не е оплодена, жълтото тяло се разрушава, производството на прогестерон намалява и започва нов менструален цикъл.

  Редица са факторите, които могат да влияят на нивата на Прогестерон. Важно е да се знае, че съществуват натурални билкови продукти, които могат значително да подпомогнат синтеза на този хормон и по този начин да улеснят забременяването. Ключови фактори са навремената реакция, при появата на първите симптоми, и правилно поставената диагноза за причината, довела до този дисбаланс.