Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Китайски лимонник, действие и приложение на билката

Schizandra chinensis (TurczJ Baill. (Kadzura sinensis Turcz) 

Aнглийски – Schizandra, Pуски - Лимонник китайский, Френски - Schizandre, Немски – Spaltkolbchen
Сем. Magnoliaceae — Магнолиеви

limonnik.jpg

Основно действие на китайски лимонник

Стимулиращо и общотонизиращо.

Лечебни свойства на китайски лимонник

С изследванията на множество руски фармаколози и клиницисти е характеризирано обстойно действието на спиртни екстракти от семената на билката лимонник. Още след еднократна доза билката лимонник повишава умствената и физическата работоспособност. При многократно приемане се проявява тонизиращо действие на лимонника, повишава се устойчивостта на организма към неблагоприятни въздействия. Билката лимонник е прилаган с успех при астенни и депресивни синдроми, при психастения, травматична церебрастения, атеросклеротична неврастения, реактивна депресия при атеросклеротично болни. Най-добри резултати са наблюдавани при астенодепресивен синдром, характеризиращ се с бърза уморяемост и раздразнителна слабост. Отчетлив терапевтичен ефект е отбелязан и при артериална хипотония. В България с помощта на актографския метод в опити върху плъхове е установено, че спиртният перколат от плодовете на лимонника, приложен per os, упражнява антинаркотичен ефект при комбинираното му прилагане с амиталнатрий. Екип от българските учени Петков, Андреев, Исаев и Милев през 1956г. са извършили клинични наблюдения върху 480 болни, на които са давали сутрин и на обяд преди ядене в продължение на, 20 — 30 дни по 25 — 30 капки перколат със 70% алкохол в съотношение 1 към 3 от узрели и изсушени плодове на билката лимонник. В 90% от болните провежданото лечение премахва състоянието на вялост и сънливост, предизвиква подобряване на самочувствието, повишаване на апетита и увеличаване на теглото. В 80% от болните с хипотония е наблюдавано повишаване на максималното артериално налягане. Подобряват се физическата и умствената работоспособност, зрителната острота и адаптацията на тъмно. 

Емпирични данни на китайски лимонник

От незапомнени времена плодовете на лимонника са използвани от различните народности, населяващи обширните райони на Далечния изток, като средство, повишаващо работоспособността и издръжливостта.
limonnik_2.jpg


Описание на китайски лимонник

Дървениста увивна лиана с мощно стебло, до 10 — 15 м дълго, и 1 — 2 см дебело пълзящо коренище, дълго 10 — 20 м, с придатъчни корени и люсповидни листа. Листата последователни елиптични или обратно яйцевидни, островърхи назъбени. Цветовете еднополови еднодомни, по 2 — 7 смесени (обикновено 3 — 4 мъжки и 2 — 3 женски) в снопчета по стеблото и клонките. Околоцветните листчета 6 — 9, венчевидни бели, отвътре розови с възкафяв оттенък. Плодът сочна сборна листовка, яркочервена ягодовидна с удължено (6 — 8 см) цветно легло, наподобява грозд. Семената оранжевокафяви блестящи. Цъфти май — юни.

Разпространение на китайски лимонник

Расте на умерено влажни засенчени гористи места и смесени иглолистно- широколистни гори докъм 700 м надморска височина. Разпространено в Далечния изток на Русия (Приморски край, остров Сахалин и Курилските острови), Североизточен и Централен Китай, Корея, Япония.

У нас китайският лимонник е култивиран успешно.

Бране и съхранение на китайски лимонник

Берат се зрелите плодове (FruCtus Schizandrae). Съхранва се в сухи и проветриви помещения.

Химични свойства на китайски лимонник - антикоксиданти и киселини

Органични киселини (до 20%) и полифенолни производни (схизандрин и др.) с тонизиращо действие, малко захари, танини, етерично масло с лимонов аромат, витамин С и други вещества.

Начин на приложение на китайски лимонник

Най-често се използва тинктура от семената на билката лимонник (по 20 — 30 капки 2 пъти дневно преди ядене). От плодовете на лимонника се приготвят таблетки. Може да се приготвя и запарка от плодовете на лимонника — изсушени плодове се запарват с 200 мл кипяща вода. Предписва се по 1 супена лъжица 2 пъти дневно.

Нежелани реакции на китайски лимонник

Като противопоказания авторите отбелязват състояние на силна възбуда, хипертонична болест, повишено интракраниално налягане, епилепсия.

Съчетание с други билки

 Може да се съчетава с жен шен, бабини зъби, гинко билоба, ангелика, кордицепс.

 

Продукти свързани със статията

  1. Китайски лимонник , шизандра ЧЕРВЕНА - плод , Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.