Шизандра плод, при умора и изтощение, Schisandra chinensis

В наличност
Останали са само %1
кат №
b528conf
рейтинг:
100 % of 100
Шизандра - червено зрънце здраве и красота! Използвано от древните китайски кралски особи за запазване на младостта, засилване на сексуалното желание и като мощен репродуктивен тоник.
8,15 лв.
8,15 лв.

Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.

Шизандра Червена

Schisandra chinensis

Червено зрънце здраве и красота!

Използвано от древните китайски кралски особи за запазване на младостта, засилване на сексуалното желание и като мощен репродуктивен тоник. Тази подхранваща адаптогенна билка също помага за балансиране на нервната система, подобряване на мозъчната функция, повишаване на имунитета и поддържане на всичките пет основни органа.

Семената на шизандра (Китайски лимонник) се ползват с широка популярност, като тонизиращо средство в народната медицина на Китай и други страни. Шизандра стимулира и укрепва нервната система, стимулира мускулната издръжливост. Влияе благоприятно върху белите дробове и бъбреците, антихипертензивен ефект (понижаващо кръвното налягане). 

На мандарин се нарича „WU Wei Zi“, което означава „плод с пет вкуса“. Това е така, защото когато ядете зрънцето, можете да опитате всичките 5 вкуса на сладко, солено, горчиво, кисело и пикантно.  

Шизандра се счита за адаптоген, който помага на тялото да се адаптира добре към обичайните стресови моменти в живота. Често се използва от билкарите (в течна форма, която се нарича тинктура), за да помогне на тялото да функционира оптимално по време на стрес.  

Помага за повишаване на фокуса, паметта и концентрацията.

Известно е също, че действа добре при намаляване на кашлицата.

Шизандра има активни съставки, които помагат за оптимизиране на чернодробната функция. Тъй като черният дроб е основният детоксикиращ орган на тялото, плодовете от шизандра могат да насърчат здравословната детоксикация.

Приложение на Шизандра плод

При астма, суха кашлица, запек, нощно изпотяване, полова слабоста и при безплодие. Като тонизиращо средство при изтощение, бърза уморяемост, психична и мускулна слабост, анемия, атеросклероза и др.

Начин на употреба на Шизандра плод

*Спиртен извлек: 50 гр семена се смилат или счукват добре. Заливат се с 250 мл алкохол и се оставят за 14 дни на тъмно. След това се прецежда и се приемат по 20-30 капки в чаша вода, непосредствено преди хранене.

*Запарка: 1/2 чаена лъжичка счукани семена от шизандра се заливат с 250 мл вряща вода. Запарва се за 20 минути. Доза за 1 ден.

Състав

Шизандра сушен плод (Schisandra chinensis).

Произход

Китай

Научете повече за Шизандра

Характерни особености на билката

Китайският лимонник — Schizandra chinensis Baill. — от сем. Magnoliaceae — е красиво увивно растение. Стъблото е тънко, дървенисто, до 8 м дълго. Кората при старите растения е тъмнокафява, а при младите — светлокафява. Листата са обратно яйцевидни. Цветовете са събрани в гроздовидни съцветия. Те са с приятна миризма, отначало розови, после бели, а при увяхване жълтеят. Плодовете са оранжевочервени, сочни, кълбовидни или крушовидни ягоди с приятна миризма и вкус на лимон с по 1—2 бъбрековидни семена. Разтрити части от растението между пръстите миришат на лимон.

Време за бране

Септември — октомври.

Начин на бране

Плодчетата се събират през време на тяхната зрелост. Отрязва се целият грозд, прочиства се от листа, клончета и други примеси. Събраният материал се слага внимателно в кошници, кошове, щайги и др., без да се мачка и тъпче.

Според поръчката плодчетата се предават на бил- косъбирателната организация свежи или се сушат.

Начин на сушене

Събраните плодчета се сушат в затоплени помещения или сушилни при температура до 50°, като се разстилат върху рамки на тънък пласт. Изсушените плодчета след това се очистват от дръжчиците чрез превяване и пресяване. Да се внимава да не прегорят.

Описание на готовата билка

Изсушените плодчета са без дръжки и стъбла, с тъмночервен, почти черен цвят, набръчкани, единични или слепени по няколко заедно, с по 1—2 бъбрековидни семенца. Вкусът им е нагарчащ, кисел, а миризмата — слабо ароматична.

Съхранение

В сухи и проветриви помещения в добре приготвени опаковки.

Напишете вашето мнение
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация