Шизандра плод, при умора и изтощение, Schisandra chinensis
Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.
Шизандра Червена
Schisandra chinensis
Червено зрънце здраве и красота!
Използвано от древните китайски кралски особи за запазване на младостта, засилване на сексуалното желание и като мощен репродуктивен тоник. Тази подхранваща адаптогенна билка също помага за балансиране на нервната система, подобряване на мозъчната функция, повишаване на имунитета и поддържане на всичките пет основни органа.
Семената на шизандра (Китайски лимонник) се ползват с широка популярност, като тонизиращо средство в народната медицина на Китай и други страни. Шизандра стимулира и укрепва нервната система, стимулира мускулната издръжливост. Влияе благоприятно върху белите дробове и бъбреците, антихипертензивен ефект (понижаващо кръвното налягане).
На мандарин се нарича „WU Wei Zi“, което означава „плод с пет вкуса“. Това е така, защото когато ядете зрънцето, можете да опитате всичките 5 вкуса на сладко, солено, горчиво, кисело и пикантно.
Шизандра се счита за адаптоген, който помага на тялото да се адаптира добре към обичайните стресови моменти в живота. Често се използва от билкарите (в течна форма, която се нарича тинктура), за да помогне на тялото да функционира оптимално по време на стрес.
Помага за повишаване на фокуса, паметта и концентрацията.
Известно е също, че действа добре при намаляване на кашлицата.
Шизандра има активни съставки, които помагат за оптимизиране на чернодробната функция. Тъй като черният дроб е основният детоксикиращ орган на тялото, плодовете от шизандра могат да насърчат здравословната детоксикация.
Приложение на Шизандра плод
При астма, суха кашлица, запек, нощно изпотяване, полова слабоста и при безплодие. Като тонизиращо средство при изтощение, бърза уморяемост, психична и мускулна слабост, анемия, атеросклероза и др.
Начин на употреба на Шизандра плод
*Спиртен извлек: 50 гр семена се смилат или счукват добре. Заливат се с 250 мл алкохол и се оставят за 14 дни на тъмно. След това се прецежда и се приемат по 20-30 капки в чаша вода, непосредствено преди хранене.
*Запарка: 1/2 чаена лъжичка счукани семена от шизандра се заливат с 250 мл вряща вода. Запарва се за 20 минути. Доза за 1 ден.
Състав
Шизандра сушен плод (Schisandra chinensis).
Произход
Китай
Научете повече за Шизандра
Характерни особености на билката
Китайският лимонник — Schizandra chinensis Baill. — от сем. Magnoliaceae — е красиво увивно растение. Стъблото е тънко, дървенисто, до 8 м дълго. Кората при старите растения е тъмнокафява, а при младите — светлокафява. Листата са обратно яйцевидни. Цветовете са събрани в гроздовидни съцветия. Те са с приятна миризма, отначало розови, после бели, а при увяхване жълтеят. Плодовете са оранжевочервени, сочни, кълбовидни или крушовидни ягоди с приятна миризма и вкус на лимон с по 1—2 бъбрековидни семена. Разтрити части от растението между пръстите миришат на лимон.
Време за бране
Септември — октомври.
Начин на бране
Плодчетата се събират през време на тяхната зрелост. Отрязва се целият грозд, прочиства се от листа, клончета и други примеси. Събраният материал се слага внимателно в кошници, кошове, щайги и др., без да се мачка и тъпче.
Според поръчката плодчетата се предават на бил- косъбирателната организация свежи или се сушат.
Начин на сушене
Събраните плодчета се сушат в затоплени помещения или сушилни при температура до 50°, като се разстилат върху рамки на тънък пласт. Изсушените плодчета след това се очистват от дръжчиците чрез превяване и пресяване. Да се внимава да не прегорят.
Описание на готовата билка
Изсушените плодчета са без дръжки и стъбла, с тъмночервен, почти черен цвят, набръчкани, единични или слепени по няколко заедно, с по 1—2 бъбрековидни семенца. Вкусът им е нагарчащ, кисел, а миризмата — слабо ароматична.
Съхранение
В сухи и проветриви помещения в добре приготвени опаковки.