bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Стрес – лечение, хранене, аромотерапия, масаж, упражнения

Стресът е естествена реакция срещу страха. Той подготвя тялото за „борба или бягство", като напряга мускулите и свива кръвоносните съдове. Но повечето от стресовите ситуации, в които попадаме днес, не изискват да се борим или бягаме, затова тялото остава в състояние на физическо напрежение, което може да доведе до намаляване на имунитета и да ни направи по-податливи на различни заболявания. Най-често срещаните симптоми при стрес са: често главоболие, световъртеж, обриви, настинки и инфекции, пристъпи на паника или потиснатост, сърцебиене, проблеми в половия живот, болки във врата, раменете или гърба, загуба на апетит, принудително хранене, раздразнителност, умора, плачливост, смущения в съня, липса на концентрираност.

Стрес

Причини и съвети за стрес

Лекарите се опитват да установят причината за стреса и да помогнат за неговото отстраняване или преодоляване. Препоръчват се съветите със специалист. Алкохолът и нервноуспокоителните лекарства трябва да се избягват на всяка цена.

Лечение на стрес

Има много начини за преодоляване на стреса, а и много от допълнителните методи също помагат. Затова остава само да откриете кое е най-доброто за вас. Изброените по-долу методи са най-често използваните.

Аромотерапия при стрес

• Изследванията показват, че етеричното масло от лавандула намалява стреса. Капнете 5-6 капки във ваната или върху носната си кърпичка.

Китайска медицина

• Акупунктурата е изключително ефикасна за отпускане и успокояване. Препоръчват се билки като корен от кръглолистна урока, корен от божур и плодовете на китайския лимонник.

Масаж при стрес

• Масажът успокоява много от физическите болки във врата, раменете и гърба, главоболието. Чрез отпускането на мускулите и подобряване на кръвообращението се осигурява отпускане и на мозъка

Хранене при стрес

• Способността ви да преодолявате стреса може да зависи от това, как се храните. Хората, които приемат храна, богата на пълнозърнести изделия, плодове и зеленчуци и бедна на рафинирани въглехидрати, захар и кофеин, имат много по-голяма възможност да преодолеят стреса.

Упражнения при стрес

• Упражненията са това, към което тялото инстинктивно се стреми при стрес. Те са изключително полезни за отпускане на мускулите и мозъка. Редовното бягане, ходене, колоездене, плуване или друг вид упражнения, изпълнявани 3 пъти седмично по 30 минути, ще са ви от голяма полза. Дори една разходка около жилището може да уталожи напрежението или да повлияе върху потиснатостта.

Релаксация при стрес

• Йога: упражненията по йога ще отвлекат вниманието ви от неприятностите, ще отпуснат напрегнатите мускули чрез разтягане и ще ви научат да дишате пълноценно.

• Медитация: ще ви осигури пълно отпускане и успокояване. Обикновено се учи с треньор, но може да се практикува и вкъщи.

• Биологично зареждане: ще ви покаже как да си отпочивате умствено и физически. След като се научите да го правите, може да го прилагате във всекидневието си.

Окуражаване при стрес

• Когато се намирате в стресови ситуации, носете със себе си листче с написани окуражителни думи. Повтарянето на прости фрази като: „Аз мога да се справя с това", „Знам какво да правя", „Аз съм най-добрият" и т. н. ще смекчат реакцията от стреса.

Традиционна медицина при стрес

• Лекарите се опитват да установят причината за стреса и да помогнат за нейното отстраняване или преодоляване. Препоръчват се съветите със специалист. Алкохолът и нервноуспокоителните лекарства трябва да се избягват на всяка цена.