bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Стрес – лечение, хранене, аромотерапия, масаж, упражнения

Стресът е естествена реакция срещу страха. Той подготвя тялото за „борба или бягство", като напряга мускулите и свива кръвоносните съдове. Но повечето от стресовите ситуации, в които попадаме днес, не изискват да се борим или бягаме, затова тялото остава в състояние на физическо напрежение, което може да доведе до намаляване на имунитета и да ни направи по-податливи на различни заболявания. Най-често срещаните симптоми при стрес са: често главоболие, световъртеж, обриви, настинки и инфекции, пристъпи на паника или потиснатост, сърцебиене, проблеми в половия живот, болки във врата, раменете или гърба, загуба на апетит, принудително хранене, раздразнителност, умора, плачливост, смущения в съня, липса на концентрираност.

 • Супер Стрес В комплекс с Витамин С, Bioherba, 100 капсули

  Супер Стрес В комплекс с Витамин С, Bioherba, 100 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 27,49 лв.

  Промо цена 24,74 лв.

  -10%

 • Капки на Д-р Бах, Anti-stress / Анти-стрес, Bioherba, 50 мл

  Капки на Д-р Бах, Anti-stress / Анти-стрес, Bioherba, 50 мл

  Цена: 13,19 лв.

 • Стрес

  Причини и съвети за стрес

  Лекарите се опитват да установят причината за стреса и да помогнат за неговото отстраняване или преодоляване. Препоръчват се съветите със специалист. Алкохолът и нервноуспокоителните лекарства трябва да се избягват на всяка цена.

  Лечение на стрес

  Има много начини за преодоляване на стреса, а и много от допълнителните методи също помагат. Затова остава само да откриете кое е най-доброто за вас. Изброените по-долу методи са най-често използваните.

  Аромотерапия при стрес

  • Изследванията показват, че етеричното масло от лавандула намалява стреса. Капнете 5-6 капки във ваната или върху носната си кърпичка.

  Китайска медицина

  • Акупунктурата е изключително ефикасна за отпускане и успокояване. Препоръчват се билки като корен от кръглолистна урока, корен от божур и плодовете на китайския лимонник.

  Масаж при стрес

  • Масажът успокоява много от физическите болки във врата, раменете и гърба, главоболието. Чрез отпускането на мускулите и подобряване на кръвообращението се осигурява отпускане и на мозъка.

 • Червен божур корен - при хемороиди и ревматизъм, Paeonia
 • Шизандра плод, при умора и изтощение, Schisandra chinensis
 • Хранене при стрес

  • Способността ви да преодолявате стреса може да зависи от това, как се храните. Хората, които приемат храна, богата на пълнозърнести изделия, плодове и зеленчуци и бедна на рафинирани въглехидрати, захар и кофеин, имат много по-голяма възможност да преодолеят стреса.

  Упражнения при стрес

  • Упражненията са това, към което тялото инстинктивно се стреми при стрес. Те са изключително полезни за отпускане на мускулите и мозъка. Редовното бягане, ходене, колоездене, плуване или друг вид упражнения, изпълнявани 3 пъти седмично по 30 минути, ще са ви от голяма полза. Дори една разходка около жилището може да уталожи напрежението или да повлияе върху потиснатостта.

  Релаксация при стрес

  • Йога: упражненията по йога ще отвлекат вниманието ви от неприятностите, ще отпуснат напрегнатите мускули чрез разтягане и ще ви научат да дишате пълноценно.

  • Медитация: ще ви осигури пълно отпускане и успокояване. Обикновено се учи с треньор, но може да се практикува и вкъщи.

  • Биологично зареждане: ще ви покаже как да си отпочивате умствено и физически. След като се научите да го правите, може да го прилагате във всекидневието си.

  Окуражаване при стрес

  • Когато се намирате в стресови ситуации, носете със себе си листче с написани окуражителни думи. Повтарянето на прости фрази като: „Аз мога да се справя с това", „Знам какво да правя", „Аз съм най-добрият" и т. н. ще смекчат реакцията от стреса.

  Традиционна медицина при стрес

  • Лекарите се опитват да установят причината за стреса и да помогнат за нейното отстраняване или преодоляване. Препоръчват се съветите със специалист. Алкохолът и нервноуспокоителните лекарства трябва да се избягват на всяка цена.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Червен божур корен - при хемороиди и ревматизъм, Paeonia
  2. Шизандра плод, при умора и изтощение, Schisandra chinensis
  3. Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 5,69 лв.

   Промо цена 5,12 лв.

   -10%

  4. Успокояващ чай с 8 билки - при нерви, страх и безсъние, насипен
  5. Катуаба Тричилиа кора - за потентност, Trichilia catigua

   Катуаба Тричилиа кора - за потентност, Trichilia catigua

   Цена: 5,39 лв.

  6. Пакет при Стрес и Нервно напрежение - Минерални соли 2, 5 и 7
  7. Арома композиция Анти-стрес и Умора, Bioherba, 10 мл

   Арома композиция Анти-стрес и Умора, Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 6,59 лв.

   Промо цена 5,93 лв.

   -10%

  8. Супер Стрес В комплекс с Витамин С, Bioherba, 100 капсули

   Супер Стрес В комплекс с Витамин С, Bioherba, 100 капсули

   Цена:

   Редовна цена: 27,49 лв.

   Промо цена 24,74 лв.

   -10%