bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечение на безплодие - практически съвети, релаксация

Може да се приеме, че Вие или  вашият партньор(ка) сте стерилни ако, в продължение на цяла година не вземате предпазни мерки при половите контакти и все пак не можете да заченете. Това не означава непременно, че не може да имате деца, а че имате нужда от помощ, за да постигнете оптимални условия за зачеване. Най-често причините за безплодие са здравата, но недостатъчна сперма на мъжа или липсата на овулация при жената. Има още много възможни причини за безплодието и откриването им е първата стъпка към лечението.

Определящи фактори при лечение безплодието на жената

Усещането за бащинство и майчинството са един от най-щастливите моменти в живота на човека. Но понякога, поради различни обстоятелства, тези мечти не са предназначени да се сбъднат без компетентната намеса на съвременната медицина. Пътят към желаното щастие се превръща в общ проблем на безплодието за много двойки. Първичното безплодие е състояние на женското тяло, което се характеризира с липсата на бременност изобщо, бременността никога не е настъпвала;
Вторичното безплодие е състояние, характеризиращо се с неспособност да се зачене с успешен опит в анамнеза за бременност;
Причините за първично безплодие са различни и включват такива базисни фактори като
1. ендометриозата, която е патологично състояние, характеризиращо се с екотропията на ендометриалната тъкан, която може да се намира в различни локализации като миометриума, яйчниците, перитонеума, фалопиевите тръби;
2. различни форми на дизогенеза гонад;
3. запушване на фалопиевите тръби в резултат на възпалителния процес, причинен от различни патогени, включително гонококова;
4. тумори на матката и яйчниците
5. хормонален фактор-липса на бременност, в резултат на хормонални разстройства на всичките пет нива на регулиране на репродуктивната система на жената;
6. антисперматозоиди алтела-безплодие, значителен фактор при женското безплодие, състоянието на имунната система, при което имунитетът на жената произвежда антитела срещу спермата на мъжете.
7. генетични заболявания-хромозомни разстройства, които развиват вродени аномалии на сексуалната система;

Лечение на безплодие

Симптоми на безплодие

Належащия проблем с безплодието е какви симптоми го съпътстват?
Първите признаци на безплодие. Основният и първият признак на безплодие е отсъствието на бременност по време на редовния сексуален живот в продължение на 1 година или повече, когато една двойка отказва всички видове контрацепция с такива фактор.
Стабилен сексуален живот;
Сексуалният партньор няма никакви аномалии в спермограмата;
Напълно елиминиране на контрацепцията;
Жена в репродуктивна възраст.
Признаци (симптоми) на безплодие при жени в репродуктивна възраст?
нарушен овариален менструален цикъл;
хиперполименорея
болки в малкия таз с периодичен характер;
обременена семейна история (безплодие при близки роднини);
по-късната поява на менструация или, изобщо нейното отсъствие, може да посочи различни форми на гонад дисгенезис;
полово предавани инфекции. Някои инфекции, като гонорея, имат специфични тежки усложнения при репродуктивната функция, който засяга състоянието на фалопиевите тръби, а именно преминаването им;
Астеничен синдром или затлъстяване 3 - 4 степени;

Лечение на безплодие

Практически съвети при безплодие

• Най-вероятните дни или нощи за забременяване са 13-ят, 14-ят и 15-ят ден преди следващия менструален цикъл. Записвайте си датите на циклите и правете секс по време на благоприятния период.

• Въздържането от сексуални контакти един или два дни преди тези дати обезпечава наличието на здрава сперма.

• Необходимо е спермата да бъде с ниска температура. Затова мъжете трябва да избягват тесните дрехи и горещия душ.

• Най-добрата поза за зачеване е, когато мъжът е отгоре. След еякулацията жената трябва да остане в легнало положение най-малко 30 минути.

• Не използвайте смазващ гел, тъй като той може да спре движението на спермата. Вместо него може да използвате яйчен белтък, който спомага за движението на сперматозоидите.

Хранене при безплодие

• Яжте разнообразна здравословна храна - пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, постно месо, зрял фасул и грах, растителни масла.

• Увеличете приема на витамин Е, който се съдържа в житните кълнове, ядките, растителните масла и семената.

• Спрете пушенето и приемането на кофеин (кафе, чай, шоколад, кола), тъй като той оказва влияние върху овулацията и производството на сперма.

• Изобщо не пийте алкохол, тъй като дори и в малки количества при по-податливите мъже той причинява стерилност.

• Опитайте се да поддържате нормално тегло. Под или над норменото тегло понякога оказва влияние върху забременяването. Все пак хранете се разумно – не бива да изоставяте  всички диети.

• Опитът показва, че приемането на витамин B намалява проблемите при раждане. Препоръчваната дневна доза за жени, които искат да забременеят, е 0,4 мг.

Упражнения при безплодие

• Не се пренатоварвайте физически; изследванията сочат, че интензивните тренировки намаляват броя на сперматозоидите и потискат овулацията. Преразгледайте програмата си и заменете натоварването с по-леки, релаксиращи упражнения.

Релаксация при безплодие

• Стресът може да окаже влияние върху плодовитостта на единия или на двамата партньори.

• Курсовете по йога, медитация и релаксация ви помагат да се отпуснете и успокоите.

• Редовният масаж, акупресурата или аромотерапията са също от полза.

• Занимавайте се с някакво хоби или приятен за вас спорт, които да поглъщат цялото ви внимание.

• Оставете си свободно време за незначителни занимания, почетете, изкъпете се, разходете се, послушайте музика.

• Ако ви тревожат някаква проблеми - споделете ги. Обърнете се към аналитик или психотерапевт, ако не можете да обсъдите тези проблеми с приятелите или семейството си.

• Не поемайте допълнителни отговорни задължения. Научете се да казвате „не“.

Професионална помощ при безплодие

• Известно е, че китайската медицина и хомеопатията постигат добър ефект.

Хормонално лечение и хранителни добавки при безплодие на жената

При ендокринното (хормонално) безплодие, когато няма сраствания във фалопиевите тръби, лекарствената терапия се използва за премахване на хормоналните нарушения. Най-често за тези цели се използват препарати на базата на следните активни съставки: Кломифен цитрат (кломид) - предизвиква овулация, индиректно увеличава производството на фоликулостимулиращи хормони (FSH) от хипофизата. Предписва се, ако има проблеми с яйчниците (например поликистозни яйчници) за увеличаване на броя на едновременно растящите фоликули и яйца. Уринарни гонадотропини (HMG) - комбинация от хормони на предната хипофизна жлеза (FSH и лутеинизиращ хормон (LH)), получени чрез пречистване на урината на жени в постменопауза. Лекарствата се използват (по-специално с IVF) за стимулиране на функцията на яйчниците и повишаване на количеството и качеството на получените яйца. Действайте директно върху яйчниците. Рекомбинантни гонадотропини - получени чрез генно инженерство. По своите фармакологични свойства те са подобни на ChMG, но съдържат чист FSH или LH (без примеси). Лекарствата имат висока биологична активност и ефективност. Действат директно върху яйчниците, допринасяйки за растежа на фоликулите и яйцата. По-ефективен от ChMG. Ако причината за безплодие се крие в възпалителни заболявания, тогава най-често се лекува с антибиотици: метронидазол, цефамандол, метрогил, ципрофлоксацин, офлоксацин, пефлоксацин и други. Като лечение за имунологично безплодие обикновено се предписват кортикостероиди и антихистамини. Курсът на лечение трае средно 2-3 месеца.

Алтернативно лечение при безплодие

• Ако горните препоръки не доведат до желаната бременност, се налага преглед и на двамата партньори, за ди се изяснят физическите причини за безплодието. Мъжете с недостатъчна сперма могат да прибегнат до изкуствено осеменяване от донор; жените могат да вземат лекарства, които стимулират овулацията, или чрез операция да се отпушат фалопиевите тръбички. Ако нито един от тези начини не ви помогне, последната стъпка е оплождането „in vitro“.