Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Болезнена менструация - лечение, аромотерапия, билки, масаж

Болезнената менструация, позната още като дисменорея, се категоризира от лекарите в два вида: първична дисменорея, която се появява по-често у младите момичета през първите им менструални цикли. Дължи се на свиването на матката. Вторичната дисменорея се появява по-късно в живота и причинява спазми в стомаха 1-2 седмици преди началото на цикъла. Придружена е от други предменструални симптоми. Вторичната дисменорея може да е резултат от възпаление на малкия таз, ендометриоза, фиброиди, полипи или други гинекологични смущения.

Болезнена менструация

Болезнена менструация причини

Болезнена менструация е разстройство, което е свързано с появата на необичайно тежка коремна болка през периода. Болезнените периоди могат да ъдат от самото начало на появата им при момичето. Това състояние понякога притеснява жената до началото на менопаузата.

Болезнените усещания в долната част на корема и долната част на гърба по време на периода настъпват при всяка жена. Болката се свързва с контракции на матката, отхвърляйки мъртвата лигавица. Въпреки това, силата на усещанията зависи от индивидуалните характеристики на тялото, като например местоположението и формата на матката, здравния статус, чувствителността към болката.

За норма се счита, ако болезнените усещания не причиняват на жената да страдание, а периодът причинява само леко неразположение, което след 2-3 дни преминава. Патологията, изискваща лечение, се счита за непоносима болка в периода, което прави жената недеесилна, докато не може да се справи без болкоуспокояващи. В допълнение към болезнените си периоди, тя има признаци на други цикли разстройства и симптоми на свързани заболявания.

Болезнена менструация симптоми

Към коремните болки в патологичните периоди има и гадене, повръщане;
силно главоболие;
вегетативни разстройства (засилено изпотяване, треска, замаяност, припадък);
пикове в кръвното налягане, ускорен пулс или сърдечна аритмия;
слабост, мускулни и ставни болки.
Възможни нарушения на редовността на настъпването на периодите, увеличаване на тяхната продължителност. Кръвните секрети могат да станат твърде интензивни или обратно.

Лечение при болезнена менструация

Практически съвети при болезнена менструация

• Поставете бутилка гореща вода върху корема.

• Вземете топла вана.

Билки при болезнена менструация

• За премахване на мускулно напрежение най-подходящи е отварата от червена боровинка: сипете 2 ч.л. от сухата кора в чаша вода, варете 15 минути и пийте гореща 3 пъти на ден.

• Настойката от джинджифил е добре познато лекарство: залейте 1 ч.л. от прясно настъргания корен с чаша гореща вода, оставете ди покисне 10 минути и пийте при нужда.

Хранене при болезнена менструация

• Вземайте витамин Be: 50 г. два пъти на ден и по 1 таблетка витамин В комплекс.

Аромотерапия при болезнена менструация

• При масаж използвайте 10 мл. масажно масло или лосион, към които сте прибавили по 3 капки етерично масло от лайка или риган

• Отпускането във вана, в която сте прибавили тези масла, също намалява неразположението.

Хомеопатия при болезнена менструация

На всеки 2-4 часа при нужда:

• При спазматична болка, облекчавана чрез силно притискане или превиване на тялото

• При пристъпи на болки, подобни на родилните: лайка

• При силни болки, наподобяващи родилните, придружени от отпадналост и раздразнителност: сепия (Sepia).

• При яркочервено кръвотечение с тъмни съсиреци и болка, простираща се от кръста до половите органи: (Sabina).

Тъканна солева обмяна

• Магнезиев фосфат: разтворете 2 таблетки в топла вода и изпийте на малки глътки.

Масаж при болезнена менструация

• Масажирането на долната част на корема, кръста, долната част на гърба и краката води до облекчаване на болката. Заедно с партньор извършете масажа върху краката и гърба, като използвате широки, резки движения с посока нагоре.

• Директното масажиране на матката - мястото точно над окосмената част - облекчава спазмите и подпомага притока на кръв.

• Легнете на пода или леглото със свити колене. Поставете дясната си длан върху долната дясна част на корема. Лявата ръка поставете върху дясната. С пръстите на двете ръце натискайте, като извършвате леки кръгови движения. Постепенно придвижете ръцете към кръста, под ребрата и отново надолу до окосмената част.

Акупресура при болезнена менструация

• Легнете по корем върху твърда повърхност и помолете някого да масажира с палец местата от двете страни на гръбначния стълб - от опашната кост до кръста.

Йога при болезнена менструация

• Менструалните болки се увеличават при стрес или сдържане на чувствата. Редовните занимания с йога спомагат за намаляване на стреса и съответно на болката.

• Седнете на пода с изправен гръб. Коленете са свити, а стъпалата - събрани, така че коленете се накланят настрани. Обхванете стъпалата с ръце и леко пружинирайте с коленете нагоре-надолу. Внимателно се наведете напред, като накланяте хълбоците, доколкото е възможно. Задръжте в това положение няколко минути и се отпуснете.

Китайска медицина

•Акупунктурата и нагряването с пелинова цигара са изключително ефективни при третирането на този проблем.

• Менструалните болки често намаляват след остеопатично лечение на таза, гръбначния стълб и корема.

• Хомеопатията помага в случаите, когато менструалните болки са често повтарящо се явление.

Традиционно лечение при болезнена менструация

• За първичната дисменорея лекарите препоръчват аспирин за отпускане мускулите на матката и лекарства, които възпират контракциите и. Понякоги се препоръчват противозачатъчни таблетки, ефективни са и малките дози даназол, но водят до странични ефекти, например прекалено окосмяване. Лечението на вторичната дисменорея зависи от основната причина.

  1. ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА , ЛИСТ
  1. ДЖИНДЖИФИЛ , ИСИОТ КОРЕН ЦЯЛ
  1. ЛАЙКА ЦВЯТ И СТРЪК - БИЛКОВ ЧАЙ НАСИПЕН