bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Червена боровинка, действие и приложение на билката

VACCINIUM VITISIDAEA L.

(сем. Ericaceae — Пиренови)

 • Червена боровинка лист - за бъбреци, Vaccinium vitis-idaea

  Червена боровинка лист - за бъбреци, Vaccinium vitis-idaea

  Цена: 2,18 лв.

 • Дива сушена Червена боровинка BOF - лечебна, без захар, Vaccinium vitis-idaea
 • 4ervena-borovinka.jpg


  Български народни наименования на билка червена боровинка

  кокази, кокоз, кокуза, суница, червена брусница.

  Народни наименования в други страни на билка червена боровинка

  Руски - брусника, Aнглийски - cowberry, mountain cranberry, red bilberry, Немски - Preiselbeere, Френски - airelle ponctuee, airelle rouge.

  Употреба на червената боровинка като лековита билка

  Като противовъзпалително и противокашлечно средство в нашата народна медицина и при възпаление на бъбреците и пикочния мехур: по 3 — 4 чаени лъжички на ситно счукани сухи листа се варят в около 500 г вода в продължение на 15 минути, след което се прецежда (доза за 1 ден).

  От опита на народната медицина е установено, че по продължителната употреба на отварите от листата и плодовете е добро средство против ревматизъм и подагра. Антисептичното действие се обуславя от арбутина.

  От плодовете в нашата хранително-вкусова промишленост правят мармелади, конфитюри, желета, пулп и др. или се използват за храна в прясно състояние.

  Добра медоносна билка.

  Множеството ползи от червената боровинка

  Червената боровинка се използва за лечение на голямо разнообразие от заболявания, полезните свойства на червените боровинки и листата зависят от арбутин (гликозид с антисептичен ефект), антиоксиданти, органични киселини, танини, танини, флавоноиди и витамини. Листата дори се считат за по-полезни от плодовете. Лечебните свойства на червените боровинки се използват повече от сто години.

 • Червена боровинка Тинктура при цистит и уринарни инфекции, Bioherba, 50 мл

  Червена боровинка Тинктура при цистит и уринарни инфекции, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 10,99 лв.

  Промо цена 9,89 лв.

  -10%

 • Червена Боровинка при цистит, Bioherba, 320 мг, 100 капсули

  Червена Боровинка при цистит, Bioherba, 320 мг, 100 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 15,40 лв.

  Промо цена 13,86 лв.

  -10%

 • Традиционната медицина познава тази билка като отлично терапевтично средство с лечебни свойства:
  възстановя;
  за заздравяване на рани;
  антипиретични;
  тоник;
  противоскорбутно средство;
  противоглистно;
  витаминозно;
  диуретик;
  слабително;
  холеретична;
  Дезинфектант и др.
  Основните заболявания, при които се използват боровинки са:
  при настинки;
  гастрит (с ниска киселинност);

  Плодовете на червената боровинка намаляват съдържанието на лош холестерол в кръвта, имат противоязвени и други лечебни свойства. Полезните свойства на плодовете от боровинки се крият и във факта, че тя помага да се елиминират токсините и дори солите на тежките метали. Полезно е да се използва на всяка възраст, но носи най-голяма полза за възрастни хора, както и за пациенти, страдащи от хронична умора, нисък имунитет и здрави хора с преумора. За лечебни цели се използват както плодовете на боровинката, така и нейните клонки и листа. Освен това, листата включват всички полезни вещества, които са в горските плодове, а също така добавят свои. Укрепва стените на кръвоносните съдове, сърдечния мускул, трябва да се яде от пациенти с хипертония, коронарна болест на сърцето и ревматизъм.
  Боровинката се използва широко не само за медицински цели, в храненето, но и в козметологията. Екстрактът от боровинка, който е естествен антиоксидант, има тонизиращо действие върху кожата, придава ѝ еластичност, предпазва от външни влияния на околната среда и укрепва стените на епидермиса. При косопад, пърхот, възпаление на кожата, се използват отвари от листа от боровинка.

  Характерни особености на билка червена боровинка

  Червената боровинка е високо до 30 см храстче, с влакнести закръглени клонки. Коренището е дълго, тънко, пълзящо. Стъблата са изправени, разклонени, цилиндрични, младите зелени, а по-старите — кафяви. Листата са голи, кожести, елипсовидни или обратно овални, целокрайни, вечнозелени, тъмнозелени отгоре, по-светли отдолу, с разсеяни на долната страна множество тъмни точици от жлези, последователни, съвсем голи, прикрепени към стъблото с къси пухести дръжки. Цветовете са двуполови, бледорозови, звъ- нести, с къси дръжчици, събрани по 2—8 в гроздовидни.съцветия. Цветчето 4 — 5-листно, сраснало, бяло или розово, гърневидно. Тичинките са 8—10, с по едно рогче в горната част на прашниковите половини. Плодниците са от 4 до 5 листа, с 4 — 5-гнезден долен яйчник. Плодовете са топчести, слабо удължени твърди ягоди, зеленикавобели отначало, светлочервени впоследствие, а при пълна зрелост стават яркочервени, лъскави, с 4 — 6 дребни семена. След .падането на сланите и застудяването през есента те стават меки и сочни, приятно кисело-сладки, слабо резливи и със специфична миризма. Цъфти през май — август, а плодовете узряват от август до септември. Изобилно плодоноси през 1 — 2 години.

  Разпространение на билка червена боровинка

  В Европа, Азия, Русия (по всички горски зони, тундри и лесотундри, до бреговете на Ледовития океан, като изключително широко е разпространението в европейската част, Западен и Из-точен Сибир, Далечния Изток), Северна Америка. У нас се среща по каменливите скални поляни и в иглолистните гори на Средна и Западна Стара планина, Западни и Средни Родопи, Рила, Пирин, Средна гора, Беласица, Плана и Лозенска планина, Септемврийски рид (Ихтиманско) наред с черната и синята боровинка, между 1000 и 2800 м надморска височина.

  Употребяема част на билка червена боровинка

  Листата (Folia Vitis idaei) и плодчетата (Fructus Vitis idaei).

  Време за бране на листата на билка червена боровинка

  Май — юни.

  Време за бране на плодчетата на билка червена боровинка

  Юли — август.

  4ervena-borovinka_.jpgНачин на бране на листата на билка червена боровинка

  Отрязва се цялата облистена надземна част на билката в ранна пролет, преди цъфтене, след което се окъсват листата. По-практично е да се отреже цялата облистена надземна част, която се изсушава, а след това се отделят листата от стъблата с леко изчукване и прочистване от клечки и други примеси. Необходимо е брането да се организира в сухо, по възможност слънчево време, след роса.

  Събраните по време на цъфтенето листа силно потъмняват при сушенето и стават негодни за употреба. Да не се берат повредени от насекоми, пожълтели, почервенели или почернели листа.

  Начин на бране на плодчетата на билка червена боровинка

  Тяхното бране се организира, когато са вече узрели, но не презрели. Брането се извършва ръчно в сухо време, като се оронват целите плодни гроздове или със специални гребени (боровинкоберачки). Събраният материал обикновено е примесен с листа, клонки, недозрели плодчета и др., които след брането трябва да се отстранят. Набраните плодчета се поставят в щайги или кошници с вместимост около 8 кг.

  Недопустими подмеси на билка червена боровинка

  При брането да не се смесва с мечото грозде. (Arctostaphylos uva ursi (L.) S p г.), която билка има също червени плодчета, но листата му са много по-кожести, лъскави и от двете страни, без точици на долната страна.

  Начин на сушене на листата на билка червена боровинка

  Събраният и прочистен материал се суши в проветриви помещения или в сушилня при температура, не по - висока от 45°. Готовата билка  и след сушене трябва да е запазила естествения си изглед.

  Начин на сушене на плодчетата на билка червена боровинка

  При нашите условия сушенето на  плодчетата може да стане отначало на слънце или на открито, като материалът се разстила върху рамки или постелки. След това се доизсушава върху фурни след изваждането на хляба или в плодови сушилни при температура, не по-висока от 60°, като отначало се започва с по- ниска температура, която постепенно се повишава до 60°. При сушенето в сушилня трябва да се внимава плодчетата да не изпадат от рамките върху калориферите на сушилнята, защото могат да изгорят и рязко да намалят качеството на цялата партида. Да не се допуска и пресушаване. Трябва да се суши веднага след брането. При сушене на по-висока температура има опасност от спичане и прегоряване. Сушенето се смята за завършено, когато плодчетата вече не багрят при разтриване между пръстите и не остават на топка, като се стиснат силно с ръка, а след това ръката се отпусне.

  Рандеман на билка червена боровинка

  От 5 — 6 кг свежи листа се получава 1 кг сухи, а от 6 — 7 кг свежи плодчета се получава 1 кг сухи.

  Качествени изисквания за листата на билка червена боровинка

  Готовата билка и след сушене трябва да е запазила своя зелен изглед. Миризмата е без особености, а вкусът горчиво-стипчив.

  Опаковка на билка червена боровинка

  Сортирани по качество и цвят, червените боровинки се опаковат в холандски щайги или кошници с вместимост 8 кг. Дъното на щайгите и кошниците не се застила с хартия. Щайгите и кошниците, предназначени за опаковка, трябва да са здрави, сухи и чисти. Във всяка щайга или кошница се поставят боровинки от едно качество и еднакво оцветени. Предназначените за опаковка боровинки не трябва да са влажни и мокри. Също не се допуска и измиването им.

  Съхранение на билка червена боровинка

  Веднага след беритбата пресните червени боровинки се опаковат и транспортират. До експедиране временно те се съхраняват в чисти, хладни и добре проветриви помещения или под навес.

  Плодовете на червената боровинка могат да се запазят в свежо състояние значително по-дълго време, отколкото тези на черната боровинка (до 20—30 дни). Те могат да се съхраняват не само в щайги и кошници, но и в насипано състояние, разстлани върху полици под навес на пластове с дебелина до 10 см.

  Съдържание на билка червена боровинка

  В резултат от проведените изследвания на нашата билка е установено, че листата съдържат 7,7% арбутин, следи от хидрохинон, катехинови танини — 8,07%, флавоноиди, хиперозид, следи от изокверцитрин и кверцетин, урзолова, хлорогенова, кафена и ферулова киселина. Получените от тези изследвания резултати дават основание да се направи заключението, въз основа на което листата на нашата червена боровинка могат да се използуват като арбутинова билка наравно и вместо листата от мечото грозде.

  Прясно събраните плодчета на билката съдържат до 78% вода, до 1,8% белтъчини, до 0,35% мазнини, до 17,4% безазотни екстрактивни вещества (инвертна захар, скорбяла, органични киселини, пектин, дъбилни и багрилни вещества, 1,9% целулоза, 0,55% минерални соли). Съдържат също витамин С.

  Изсушените плодчета на червената боровинка съдържат до 8,26% белтъчини, до 1,58% мазнини, 79,07% безазотни екстрактивни вещества (захари, скорбяла, органични киселини, пектин), 9,02% дъбилни и багрилни вещества, 8,59% целулоза, 2,5% минерални соли, 92,3% витамин С. Плодовите киселини са главно лимонена, ябълчна, млечна, янтарна, хинова, бензоена, оксалова и синилна. Благодарение на бензоената киселина, която притежава антисептични свойства, плодовете и сокът от червената боровинка могат да се съхраняват по-продължително време, без да ферментират. Плодчетата съдържат също вакцинин 6-бензон глюкоза и зеаксантин.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Дива сушена Червена боровинка BOF - лечебна, без захар, Vaccinium vitis-idaea
  2. Червена боровинка лист - за бъбреци, Vaccinium vitis-idaea

   Червена боровинка лист - за бъбреци, Vaccinium vitis-idaea

   Цена: 2,18 лв.

  3. Червена боровинка Тинктура при цистит и уринарни инфекции, Bioherba, 50 мл

   Червена боровинка Тинктура при цистит и уринарни инфекции, Bioherba, 50 мл

   Цена:

   Редовна цена: 10,99 лв.

   Промо цена 9,89 лв.

   -10%

  4. Червена Боровинка при цистит, Bioherba, 320 мг, 100 капсули

   Червена Боровинка при цистит, Bioherba, 320 мг, 100 капсули

   Цена:

   Редовна цена: 15,40 лв.

   Промо цена 13,86 лв.

   -10%