bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ендометриоза - симптоми, лечение и практически съвети

Остатъци от маточната лигавица, която се изчиства по време на менструация, се загнездват някъде в тазовата кухина, в половата, а понякога и в храносмилателната система. Те реагират на менструалния цикъл и кървят, като образуват различни по големина кисти. Симптомите се изразяват в болезнен цикъл, често с болки в корема и гърба (обикновено по-остри в края на цикъла), болезнен полов акт, а понякога запек или диария. Еднометриозата може да бъде причина за безплодие.

 • Витамин В6, Bioherba, 10 мг, 100 капсули

  Витамин В6, Bioherba, 10 мг, 100 капсули

  Цена: 10,99 лв.

 • Шапиче стрък – Цариче, при женски заболявания, Alchemilla vulgaris
 • Ендометриоза

  Ендометриоза причини

  За появата на заболяването са необходими два основни фактора: наличие на ендометриални клетки, вродени или поради рефлукс с менструални секрети на места, които не са предназначени за това, и хормонални нарушения, придружени от повишена секреция на естроген от яйчниците.

  В момента има няколко версии, обясняващи причините за разпространението на частици от ендометриалната тъкан и, като следствие, разпространението на огнищата на болестта в тялото на жената. Сред тях са следните:

  транспортиране на ендометриални клетки от матката по време на менструация;
  разпространението на частици от тъкани, вече засегнати от ендометриоза с лимфен поток;
  остатъци от ембрионални тъкани в други органи.

  Когато прехвърлят клетките на ендометриума по време на менструацията, те могат да бъдат фиксирани в тъканите на шийката на матката, по стените на вагината и върху външните полови органи. В допълнение, има така наречената ретроградна менструация, допринасяща за хвърлянето на ендометриалната тъкан в яйчниците, перитонеалната кухина, тазовите органи.

  Теорията за разпространението на тъканни частици с лимфен поток обяснява локализацията на патологични огнища в органи и тъкани, които не са свързани по друг начин с маточната кухина.

  Наследствената предразположеност може да повлияе на вероятността от развитие на заболяването.

  Следните фактори значително увеличават вероятността за развитие на патологични огнища на ендометриален растеж:

  чести инфекциозни, възпалителни процеси в коремната кухина, тазовите органи и репродуктивната система;
  неоплазми, тумори, миоми на матката;
  инвазивни процедури (цезарово сечение, операция, аборт, почистване на матката, хирургично лечение на цервикална ерозия и др.);
  общ процес с усложнения;
  ендокринни нарушения, хормонални дисбаланси на различни етиологии;
  анемия, нарушения на имунната защита;
  тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, кофеинови напитки и наркотици.

  Ендометриоза симптоми

  Симптоматичната картина може да бъде неизразена, замъглена, да съответства на признаци на други заболявания и дисфункции. При някои жени заболяването протича без видими симптоми. Няма специфични признаци, присъщи само за това заболяване, но е възможно да се подозира разпространението на ендометриума в ендометриума и репродуктивните органи чрез следните прояви:

  болка, понякога изразена и дълга, в долната част на корема, простираща се в слабините, в долната част на гърба, така наречената "хронична тазова болка";
  повишена болка по време на полов акт, дефекация, гинекологични прегледи;
  продължителна болезнена менструация с обилни секрети (до анемични състояния), менструални нарушения;
  първично, вторично безплодие.
  Ако тъканите на ендометриума са разположени извън женските репродуктивни органи, в зависимост от местоположението, могат да се появят клинични симптоми като кървене от носа, кръв в слюнка, урина, слюнка, изпражнения, сълзи, отделяне на кръв от пъпа и др.

  Тактиката на лечение зависи от мястото и етапа на заболяването. В някои случаи е достатъчно консервативно лечение с хормонални препарати, а в други се изисква операция.

  При кого се среща най-често заболяването ендометриоза

  Причините за ендометриозата не са установени. Има редица теории, но никоя от тях не може да се приложи за всички случаи на болестта. Една теория сочи процеса на ретроградна менструация, когато част от менструалната тъкан прониква в коремната кухина, израства в нея и се увеличава. Някои експерти смятат, че всички жени имат подобен процес и че неправилно функциониране на имунната система или хормонални проблеми позволяват по-нататъшното развитие на тази тъкан при жени с ендометриоза. Съществува и теория, която обяснява появата на ендометриоза с факта, че тъканите, засегнати от ендометриозата, се разпространяват в други части на тялото чрез лимфната система. Генетичната теория изтъква, че гените на някои семейства съдържат рудиментите на ендометриозата и следователно членовете на тези семейства са предразположени към ендометриоза.
  Освен това има теория, според която остатъците от тъкан от фазата, когато жената е била в ранна детска възраст, впоследствие могат да се развият в ендометриоза, или тази част от тази тъкан при определени условия не губи способността си да се възпроизвежда. Ендометриозата върху белези в коремната кухина се възприема в някои случаи като последица от хирургическа интервенция, въпреки че ендометриозата се открива и върху белези, при които директното засаждане е малко вероятно. Процесът на разработване на допълнителни теории продължава.

  Лечение на ендометриоза

  Практически съвети на ендометриоза

  • Тампоните понякога задържат менструацията; дамските превръзки са за предпочитане.

  • Ако половият акт причинява болка, използвайте овлажнител, като например гел KY, ако искате да забременеете, използувайте яйчен белтък за тази цел, тъй като подпомага движението на спермата.

  Хранене на ендометриоза

  • Спазмите се причиняват от произвеждането на простагландини, които активират мускулите на матката. Тлъстата риба като сардината, сьомгата и скумрията съдържа естествени антипростагландини, които намаляват спазмите. Вместо тях може да се вземе рибено масло.

  • Бритиш ендометриозис съсайъти препоръчва следните добавки към храната:

  • Витамин В6, 100 мг. дневно, с 25-50 мг. витамин В комплекс.

  •Калцият и магнезият подобряват мускулния тонус и намаляват спазматичните болки: вземат се в комбинация с други минерали дневно.

  • Витамин Е естествено контролира естрогена и играе важна роля при балансиране на хормоналните нива. Той поддържа наранената тъкан мека и еластична и облекчава болката, причинена от слепването. Вземат се 400-600 Е дневно. (Ако страдате от високо кръвно налягане, консултирайте се с лекар.)

  Тъканна солева обмяна на ендометриоза

  В продължение на 2 седмици се вземат 4 таблетки, два пътидневно, които се разтварят на езика.

  • При предменструален синдром и депресия: калиев фосфат.

  • При усещане за тежест по време на цикъла: калиев фосфат и силициев двуокис.

  • При болезнен цикъл: магнезиев фосфат.

  Визуализация на ендометриоза

  • Седнете или легнете неподвижно и дишайте коремно. Отпускайте поред всяка част от тялото. Представете си, че се намирате в много приятна обстановка. След това си представете обърканите ендометриозни клетки, озовали се на непознато място, и силната армия от бели кръвни клетки да ги атакува целенасочено. Представете си как наранената тъкан се отделя, а вътрешните органи са розови и здрави. Извършвайте процедурата поне два пъти дневно.

  Специализирана помощ на ендометриоза

  • Ендометриозата се лекува добре с индивидуално хомеопатично лечение.

  Традиционна медицина на ендометриоза

  • При редовните прегледи рядко се открива ендометриоза. Трябва да се приложи хирургична намеса и лапароскопия (вкарване на тръбичка в корема, за да си прегледа). Противозачатъчните хапчета и други лекарства, като даназол, задържат овулацията и следователно предотвратяват промените, които се извършват npeз втората половина от менструалния цикъл и водят до кървене.

   

   

  Продукти свързани със статията

  1. Хелатиран Магнезий, Bioherba, 133 мг, 60 капсули

   Хелатиран Магнезий, Bioherba, 133 мг, 60 капсули

   Цена: 10,99 лв.

  2. Калций и Магнезий - за здрави кости и зъби, Bioherba, 60 капсули
  3. ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ A-Z, РАЗТВОРИМИ Х20 АБО ФАРМА

   ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ A-Z, РАЗТВОРИМИ Х20 АБО ФАРМА

   Цена:

   Редовна цена: 5,84 лв.

   Промо цена 5,44 лв.

   -7%