Ендометриоза - симптоми, лечение и практически съвети

Остатъци от маточната лигавица, която се изчиства по време на менструация, се загнездват някъде в тазовата кухина, в половата, а понякога и в храносмилателната система. Те реагират на менструалния цикъл и кървят, като образуват различни по големина кисти. Симптомите се изразяват в болезнен цикъл, често с болки в корема и гърба (обикновено по-остри в края на цикъла), болезнен полов акт, а понякога запек или диария. Еднометриозата може да бъде причина за безплодие.

Ендометриоза

Лечение

Практически съвети

• Тампоните понякога задържат менструацията; дамските превръзки са за предпочитане.

• Ако половият акт причинява болка, използвайте овлажнител, като например гел KY, ако искате да забременеете, използувайте яйчен белтък за тази цел, тъй като подпомага движението на спермата.

Хранене

• Спазмите се причиняват от произвеждането на простагландини, които активират мускулите на матката. Тлъстата риба като сардината, сьомгата и скумрията съдържа естествени антипростагландини, които намаляват спазмите. Вместо тях може да се вземе рибено масло.

• Бритиш ендометриозис съсайъти препоръчва следните добавки към храната:

• Витамин В6, 100 мг. дневно, с 25-50 мг. витамин В комплекс.

•Калцият и магнезият подобряват мускулния тонус и намаляват спазматичните болки: вземат се в комбинация с други минерали дневно.

• Витамин Е естествено контролира естрогена и играе важна роля при балансиране на хормоналните нива. Той поддържа наранената тъкан мека и еластична и облекчава болката, причинена от слепването. Вземат се 400-600 Е дневно. (Ако страдате от високо кръвно налягане, консултирайте се с лекар.)

Тъканна солева обмяна

В продължение на 2 седмици се вземат 4 таблетки, два пътидневно, които се разтварят на езика.

• При предменструален синдром и депресия: калиев фосфат.

• При усещане за тежест по време на цикъла: калиев фосфат и силициев двуокис.

• При болезнен цикъл: магнезиев фосфат.

Визуализация

• Седнете или легнете неподвижно и дишайте коремно. Отпускайте поред всяка част от тялото. Представете си, че се намирате в много приятна обстановка. След това си представете обърканите ендометриозни клетки, озовали се на непознато място, и силната армия от бели кръвни клетки да ги атакува целенасочено. Представете си как наранената тъкан се отделя, а вътрешните органи са розови и здрави. Извършвайте процедурата поне два пъти дневно.

Специализирана помощ

• Ендометриозата се лекува добре с индивидуално хомеопатично лечение.

Традиционна медицина

• При редовните прегледи рядко се открива ендометриоза. Трябва да се приложи хирургична намеса и лапароскопия (вкарване на тръбичка в корема, за да си прегледа). Противозачатъчните хапчета и други лекарства, като даназол, задържат овулацията и следователно предотвратяват промените, които се извършват npeз втората половина от менструалния цикъл и водят до кървене.

 

 

 1. Хелатиран Магнезий, Биохерба, 60 капсули, 133мг

  Хелатиран Магнезий, Биохерба, 60 капсули, 133мг

  Редовна цена: 10,00 лв.

  Промо цена 9,90 лв.

  1%

 1. CALCIUM AND MAGNESIUM 60 CAPSULES/ КАЛЦИЙ И МАГНЕЗИЙ 60 КАПСУЛИ

  CALCIUM AND MAGNESIUM 60 CAPSULES/ КАЛЦИЙ И МАГНЕЗИЙ 60 КАПСУЛИ

  Редовна цена: 13,99 лв.

  Промо цена 13,85 лв.

  1%

 1. АБО ФАРМА-ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ A-Z, РАЗТВОРИМИ Х20