bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Депресия в ежедневието при жените

Извадки от книгата на Маги Тисеран - „Ароматерапия за жени”
 

Извадки от книгата на Маги Тисеран - „Ароматерапия за жени”Какво представлява депресията

Говорейки за депресия, е необходимо да се разграничи клиничното му определение от това, което се използва в ежедневната реч. Хората често говорят за собствената си или за чуждата депресия, което означава депресия или просто лошо настроение. В клиничен смисъл депресията не е просто лошо настроение, а истинско заболяване, което изисква лечение.

Симптоми на депресията

Според Международната класификация на болестите на 10-та среща на (МКБ-10), депресията може да бъде диагностицирана, ако човек има три или повече от следните симптоми в продължение на най-малко две седмици:

Намаляване на настроението
Промяна в апетита
Умора
Чувство на вина, безполезност
Намален интерес и / или удоволствие от предишни приятни дейности
Намалена концентрация
Промяна в качеството на съня
Намалено самочувствие, недоволство от себе си
Промяна на теглото
Промени в сексуалния живот
Мисли за смърт или самоубийство

Често депресията се появява на фона на тежък стрес или продължителни тежки травматични ситуации. Понякога се развива без очевидни причини. Депресията може да съпътства соматични заболявания (сърдечно-съдови, стомашно-чревни, ендокринни и др.).

Депресията може да се появи като единични епизоди или да се появи под формата на многократни екзацербации. При някои хора депресията може да бъде хронична и да продължи много години. Депресията също може да бъде маскирана: в този случай типичните симптоми на заболяването могат да отсъстват или да се проявят леко, докато пациентът е загрижен за телесни прояви: дискомфорт, болка и функционални нарушения.

Човек може да подозира, че има депресия, но само специалист, който не само може да потвърди наличието на болестта, но и да помогне да се справи с него, може да направи точна диагноза.

Не е лесно да се опише типичен пациент, страдащ от депресия - проявите на болестта и тежестта на симптомите варират при всеки различно. Депресията засяга хора от всички възрасти и от двата пола. Очаква се жените да потърсят помощ от психотерапевтите по-често от мъжете - представителите на мъжете не са свикнали да се оплакват и страдат открито, маскираната депресия се среща в тях много по-често, отколкото при жените. Въпреки това, през последните години се наблюдава тенденция за увеличаване на броя на мъжете, които се отправят към терапия.

 • Елеутерокок – Сибирски женшен Тинктура за енергия и имунитет, Bioherba, 50 мл
 • Жълт кантарион стрък – при депресия и тревожност, Hypericum perforatum
 • Депресията при жените с какво се различва и защо

  По време на депресия, много неврони, нервни вериги и нервни центрове работят по различен начин, отколкото в здрав мозък, а депресивните промени в мозъчната работа често са причинени от промени в работата на гените в нервните клетки. Въпреки това много от гените в активността си по време на депресия не съвпадат при мъжете и жените. Това означава, че при мъжете, по време на депресията, активността на някои гени се променя по един начин, а при жените по друг.

  Например при жените гените, които влияят върху активността на междунейронните синаптични контакти по време на депресия, са работили по-активно от обикновено, докато при мъжете същите гени, напротив, „заспиват”. От друга страна, при депресираните жени активността на имунните гени намалява, докато при мъжете имунните гени, напротив, стават забележимо активирани. Освен това такива взаимно противоположни промени често зависят от специфична област на мозъка.

  Изследователите са анализирали генетичната активност в три зони, свързани с настроението - в амигдалата, в предната част на мозъка и в дорзолатералната префронтална кора - и ако една жена има ген, работещ по-активно в едната зона, а в другата, "заспиващ" то в същите участъци на мозъка при мъжете със същия ген, картината е обърната, т.е. „заспива” в първия регион и е активирана в друг.

  Все още не е ясно как подобни генетични особености се свързват със специфични външни прояви на болестта - за да разбере,, че ще изискват изследвания с живи хора. Може да се предположи, че депресираните мъжки и депресирани женски мозъци се нуждаят от собствени методи на лечение, които биха взели предвид такива забележими молекулярни разлики между тях; въпреки това, по един или друг начин, получените данни ще трябва да бъдат проверени отново, преди да се направят клинични заключения.

  Известно е, че клиничната депресия се проявява по различен начин при жените и мъжете: жените страдат от това по-често, но при мъжете симптомите са по-разнообразни и по-силни. В същото време, когато става въпрос за клетъчни и молекулярни промени в мозъка по време на депресия, те обикновено се изучават върху мъжкия мозък - въпреки че е вероятно молекулярно-клетъчните характеристики на болестта при жените да изглеждат различно от тези на мъжете.

  Лечение на депреси я с билки

  Билките, като средство на традиционната медицина, имат силно влияние върхи депресивните състояния:

  Женшенът подобрява работоспособността и успокоява, използва се за психическо изтощение и е ефективен при депресия и неврози. Тинктурата се приготвя в алкохол (съотношение 1:10) и се консумира в 20 капки преди хранене. Необходимо е да се спазва дозата и да не се надвишава дневната норма, равна на 200 капки за възрастен.

  Жълтия кантарион също помага при депресия. При безпокойство и подтиснатост дава спокойствие и има общоукрепващ ефект.
  Пие се отвара: 1 с.л. билка на 250 мл вода. Ври 10 минути, прецежда се и след изстиване се изпива за 1 денонощие. При язва 2 с.л. се запарват за 15 мин с 1 литър вода, прецежда се и се пие вместо вода през деня.

  Босилекът освен като подправка също се препоръчва при депресия. Може да се пие отвара от 2 чаени лъжички билка на 300 мл вода, която се изпива за 1 ден или се ползва за гаргара.

 • Арома композиция Стоп Депресия, Bioherba, 10 мл

  Арома композиция Стоп Депресия, Bioherba, 10 мл

  Цена: 7,14 лв.

 • Капки на Д-р Бах, Depression / Депресия, Bioherba, 50 мл

  Капки на Д-р Бах, Depression / Депресия, Bioherba, 50 мл

  Цена: 12,10 лв.

 • Билкови смеси при депресия

  Билковите смеси се състоят от няколко лечебни растения в определено съотношение. Ако се приемат под формата на чай, могат да бъдат заместител на обичайната напитка:

  - Две супени лъжици: корен от алтея, риган, листа от мента, цветя от лайка, черен чай. Добавете една супена лъжица корени валериана и шишарки. Залейте с чаша вряла вода.

  - Смесете на равни части: валериана, невен цветя, лайка, шипка, черна арония. Изсипете чаша вряла вода и оставете да заври. По избор можете да добавите черен чай.

  - Смесете същото количество: мащерка, маточина, мента, листа от касис. Добавете от сместа 2 супени лъжици чай във вряла вода.

  Голям черен облак закрива слънцето - това е моето описание на депресията. Така се чувствах, когато ми се случи да изпадна в нея. Депресията идва в един или друг момент при повечето от нас. Тя е като „зараза" - преминава от един човек на друг.

  Аромотерапия при депресия

  Мой приятел я описва като „да се скиташ през гъста мъгла, без да знаеш в коя посока вървиш и без да знаеш кога мъглата ще се вдигне".

  Друга приятелка говори за депресията като за „невидима тежест, от която човек се задъхва, но трябва да търпи. Тя го довежда до такова изтощение, че непрекъснато се чувства смазан". Тя ми разказа, че при една от последните й кризи, когато лежала в леглото си посред бял ден и мислела за финансовите си проблеми, отдадена на самосъжаление, през главата й пробляснала спасителна мисъл подобно на „светлина, съзряна в морето от бедстващи моряци", а именно да се обърне за помощ към ароматерапията. Знаейки, че някои масла помагат за избавяне от депресията, тя станала от леглото, проверила с какви етерични масла разполага и сложила 3 капки салвия (Сlагу Sаgе) в съдчето си за тази цел. Затворила вратата и прозореца и отново си легнала. Мислела си, че положението е сериозно, но какво пък - поне да опита. И ето какво станало в следващия половин час:

  „Беше невероятно. Само след няколко минути се почувствах по-добре. Започнах да изпитвам щастие, безпокойството намаля. Паричният проблем си оставаше, но аз се бях отдалечила от него, като че ли той беше поставен в летящ балон, носещ се над главата ми, но свързан чрез връв с мен. Задушаващата тежест, която ми беше изсмукала енергията и вътрешната хармония, повече не съществуваше. След 30 минути ми се прииска да стана и да се захвана за работа".

  Тя почувствала прилив на повече енергия, отколкото през последните няколко дни взети заедно и отново започнала нормален живот. А сега сравнете този развой на нещата с историите за жени, които са се пристрастили към успокоителни лекарства, предписани им заради депресията.

  За някои хора салвията е еуфорична и не биха използвали това етерично масло на работното си място от страх да не би да сгрешат нещо. Аз обичам понякога да използвам салвия в офиса си - вероятно защото не обичам да работя с документи. Тази работа ме прави мрачна и меланхолична. Имам теория по отношение на салвията. Представете си, че нашите емоции са нещо като асансьор и нормалното ни състояние е приземният етаж. Когато сме депресирани, ние слизаме в мазето, а когато сме в еуфория, се намираме на първия етаж. Салвията има способността да ни издига един етаж по-нависоко. Ако сме депресирани, тя ни връща на приземния етаж. но когато сме в нормално състояние, ни издига до първия етаж. Това би обяснило защо различните хора имат различни преживявания с това етерично масло. Но общият резултат е, че салвията подобрява емоциите.

  Защо депресията е по-разпространена сред жените, фактори и склонност

  Според Националните институти по здравеопазване, съществуват няколко фактора, които са уникални само за жените, които са причина за увеличаване на нивото на депресия. Те включват репродуктивни, генетични или други биологични аспекти. Междуличностните фактори и някои психологически и лични характеристики също играят роля. Стресът се увеличава, когато жените се опитват да балансират дома и кариерата. Важно е да говорите с Вашия лекар за рисковите фактори за депресия и физическите или емоционални промени, които изпитвате.

  Основните причини за разликата на депресията при жените и мъжете са:
  Предменструален синдром (ПМС) и предменструално дисфорично разстройство
  ПМС, ПМДС и депрессия
  Следродилна депресия

  Бременността като причина за депресия при жените?

  Следродилна депресия е сложна комбинация от физически, емоционални и поведенчески промени, които настъпват след раждането. Тези промени са свързани с химически, социални и психологически промени, свързани с раждането на дете.

  До 80% от новите майки изпитват следродилна депресия след раждането. Около 20% от тези жени развиват по-дълга депресия след раждането. Една на всеки 1000 жени развива по-тежко състояние, така наречената следродилна психоза.

  Видовете следродови заболявания включват:

  - следродилна депресия;

  - следродилно обсесивно-компулсивно разстройство (OCD);

  - Следродова психоза.

  Какво причинява следродилна депресия?

  Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи връзката между депресията и бързото намаляване на хормоните след раждането. Нивата на естроген и прогестерон, женските репродуктивни хормони, се увеличават 10 пъти по време на бременността, но намаляват рязко след раждането. В допълнение към тези химически промени, социалните и психологическите промени, свързани с раждането на дете, представляват повишен риск от депресия след раждането.

   

  Продукти свързани със статията

   Етерични масла Биохерба
  1. Салвия лист – Градински чай, при кашлица и възпалено гърло, Salvia officinalis
  2. Жълт кантарион стрък – при депресия и тревожност, Hypericum perforatum
  3. Босилек лист ронен, Ocimum basilicum

   Босилек лист ронен, Ocimum basilicum

   Цена: 1,25 лв.