bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Босилекът, като средство против гадене

Босилек

Ocimum basilicum L.
Английски - Sweet basil, Немски - Echtes Bazilienkraut, Френски – Basilic, Руски - Базилик душистый, томатная пряность
Сем. Lamiaceae (Labiatae) - Устоцветни

 • Босилек лист ронен, Ocimum basilicum

  Босилек лист ронен, Ocimum basilicum

  Цена: 1,42 лв.

 • Босилек Тинктура, Bioherba, 50 мл

  Босилек Тинктура, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 6,89 лв.

  Промо цена 6,20 лв.

  -10%

 • Босилек

  Основно действие на босилек

  Босилекът има установено спазмолитично и карминативно действие.

  Експериментални и клинични данни на босилек

  Експериментално фармакологични изследвания показват, че спиртно-водният извлек от босилек действа спазмолитично върху чревната мускулатура, установяват български учени през шейсетте години. Установено е, че босилековото етерично масло има успокояващо и противогърчово действие (при гърчове, предизвикани с коразол и стрихнин). Инфузът, екстрактът и етеричното масло са показали както експериментално, така и при бронхиално болни добро противокашлично действие. Босилековото масло има изразено бактерицидно действие срещу голям брой патогенни микроорганизми (стафилококи, коли, тифозни бактерии и др.). Резултатите от експериментални и клинични изследвания показват доброто действие на босилековото масло при остри гингивостоматити, като обезболяващо средство при повърхностни увреждания на меките тъкани в устата, като средство против гадене и повръщане.

  Полученият в батерия от 7 дифузьора босилеков извлек с 40°С алкохол, който е основно фармакологично проучен, е изследван при 116 болни - 54 стационарно и 62 амбулаторно лекувани с данни за спастичен колит. При болни със спастична чревна хипертония и запек са постигнати много добри резултати. Спазмолитичното действие на босилека обяснява болкоуспокояващия му ефект при жлъчнокаменна болест и при жлъчни дискинезии.

  Босилекът, най-често в комбинация с други карминативно действащи билки, е добро средство при метеоризъм, RoemhelcPoB синдром, диспепсии, възникващи в хода на провеждана химиотерапия. Съдържащите се в босилека етерични масла определят изразеното му антимикробно действие. Затова той се прилага при инцфекциозно-възпалителни заболявания на пикочоотделителните и дихателни пътища.

  Не са известни странични действия на босилека.

  Химични свойства на босилек

  Босилекът съдържа цял запас от ценни химични съединения и елементи. Само етеричното масло в листата и стъблата е най-малко 1,5%. Съдържа вещества като: оцимен; камфор; сапонин; естрагон; линалол.
  Босилекът е богат на витамини. Той съдържа всички групи и в такъв балансиран състав, че хипервитаминозата е просто изключена, и никой няма да има недостиг на витамини при редовна употреба на растението за храна.

  Лечебни свойства на босилек

  Богатият витаминно-минерален състав има положителен ефект върху почти всички системи и органи на човешкото тяло. Един от основните си "полезност" - укрепване на имунната система. Той помага за борба с вирусни заболявания, както и за предотвратяване на тяхното развитие. Странно, но това качество на практика не се използва в официалната медицина. В допълнение, босилек:
  намалява риска от рак;
  намалява холестерола и укрепва стените на кръвоносните съдове и това може да предотврати инсулт;
  намалява вероятността от развитие на сърдечен удар;
  има антипиретично и диафоретично действие.
  Босилекът се бори със стомашно-чревни проблеми: премахва токсините от червата, което предотвратява образуването на газове и дори отравяния. При мъжете увеличава сексуалното желание.

  Начин на приложение на босилек

  Босилекът се използва като запарка. Единична доза - една пълна чаена лъжичка или една изравнена супена лъжица,залята с една чаша вряща вода, запарена 10 мин и след това прецедена през марля.

  У нас в народната медицина се използва запарка от цялото растение и семената на босилек

  Една супена лъжица на чаша вряща вода, която се изпива на 3 пъти през деня преди ядене или вечер преди лягане. Чай, приготвен от листата и цветовете на босилека и мащерка в равни количества, се използва като успокояващо средство. Отвара от босилек с оцет и сол се използва за жабурене на устата при възпаление на венците.

  БосилекОписание на босилек

  Босилекът е едногодишна тревиста билка с характерна миризма. Стеблото е изправено, четириръбо, 20-40 (80) см високо, от основата силно разклонено, голо. Листата са срещуположни в прешлени, на дълги дръжки, яйцевидни или продълговати, целокрайни или разредено назъбени. Цветовете са на дръжки, по 6 в пазвите на горните листа в прешлените, формиращи рехави класовидни съцветия. Венчето е бяло (рядко виолетово или розово) тръбесто, двуустно, горната устна е 4-делна, долната е цяла. Плодът на босилека е сух, разпадащ се на 4 орехчета. Босилекът цъфти от юни до август.

  Разпространение на босилек

  Босилекът се отглежда се из градините в цялата страна. Произхожда от тропическа и субтропическа Азия.

  Дрога на босилек

  Надземна част (Herba Basilici).

  Съдържание на босилек

  Активният принцип на босилека е етеричното масло. Съобразно произхода на дрогата и растителните части, от които се извлича етеричното масло, неговото съдържание варира в широки граници - в свежото растение от 0,02 до 0,50%, а в дрогата до 1,5%. В босилековото етерично масло от различен произход са намерени метилхавикол (до 60%), L-лималол (до 40%) евгенол (до 40%), цинеол (до 2,5%), метилцианамид (до 15% )л ерпенъгоцимен (подобен на мирцема), сесквитерпен, следи от анетол, пинен, олефинов терпен. Изолирани са и 3 кристални субстанции с неизяснена структура с т.-т. 56,98 и 166°С. При охлаждане на босилековото масло се отделя базиликова камфора (стеароптен) и терпинхидрат. Освен етеричното масло, босилекът съдържа танин (до 5%). Открити са и гликозиди, сапонини, р-ситостерии.

  Нежелани реакции на босилек

  Въпреки че босилекът е полезен, той може да причини вреда. Поради това дори древните мъдреци препоръчвали тридневна почивка от употребата му, след продължително двадесетдневно присъствие на масата.

  Съчетание с други билки на босилек

  мента, кориандър и розмарин.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Босилек лист ронен, Ocimum basilicum

   Босилек лист ронен, Ocimum basilicum

   Цена: 1,42 лв.

  2. Свещен босилек – Тулси, Bioherba, 300 мг, 100 капс.

   Свещен босилек – Тулси, Bioherba, 300 мг, 100 капс.

   Цена:

   Редовна цена: 13,99 лв.

   Промо цена 12,59 лв.

   -10%

  3. Етерично масло от Босилек (Basil oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Босилек (Basil oil), Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 5,84 лв.

   Промо цена 5,26 лв.

   -10%