bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Умора – практически съвети, лечение, аромотерапия, йога

Умора, която не минава след здрав сън, може да се дължи на анемия ; МЕ ; инфекциозна мононуклеоза ; депресия ; скръб; потиснатост ; недостиг на хранителни вегщества; натравяне с екологически замърсена храна, пушене, пиене или лекарствени средства, от липсата на свеж въздух и упражнения. Може също да се окаже един от началните симптоми на бременност или симптом на скрито заболяване. Ако умората е постоянна и не минава от дадените по-долу съвети, обърнете се към лекар.

Умора – практически съвети, лечение, аромотерапия, йога

Физически, емоционални и поведенчески симптоми на умора

Физическата преумора в мускулите е дефицит на акалай и миозин-протеини, които са отговорни за намаляването на мускулните влакна. В резултат на това мускулите губят тонус и "отказват" да се свиват, човек чувства слабост и неспособност да работи нормално. В допълнение, мускулите могат да натрупат млечна киселина, поради която има синдром на болка.
Умствена умора възниква поради голям брой емоционални и интелектуални натоварвания на фона на пълна липса на физическа активност. В човек се развива и натрупва стресови хормони, той става раздразнителен, чувства нежелание да направи нещо и спадът на силите, често се разболява.
За да се отървете от претоварване е достатъчно да отиде на почивка-понякога дори няколко дни.

Диагноза при умора

Диагнозата се прави въз основа на характерни особености от медицинската история в комбинация с резултатите от стандартен физически преглед и общоприети лабораторни тестове.
Необходимо е проучване, за да се проверят някои от признаците на непричинно-следствената връзка, ако има съмнения за обективни клинични данни за този синдром. Ако има подозрение за този синдром, но няма ясни или потенциални причини, препоръчително е да се извърши оценка с помощта на лабораторни тестове, които включват общ клиничен кръвен тест и определяне на нивото на електролити, азот урея, креатинин.
 • Арома композиция Анти-стрес и Умора, Bioherba, 10 мл

  Арома композиция Анти-стрес и Умора, Bioherba, 10 мл

  Цена:

  Редовна цена: 6,59 лв.

  Промо цена 5,93 лв.

  -10%

 • Чай Тонус и Детокс - при нервна и физическа преумора, насипен

  Чай Тонус и Детокс - при нервна и физическа преумора, насипен

  Цена:

  Редовна цена: 7,00 лв.

  Промо цена 6,30 лв.

  -10%

 • Ефект от умора

  Всеки е запознат с усещането за умора, което обикновено се възприема като напълно нормална реакция на тялото. Но ако умората не премине в продължение на седмици, но напротив, всеки ден се увеличава, има голяма вероятност, че не е просто претоварване, а патологично състояние. Приблизително един от всеки пет пациенти (10-25%), които прибягват до медицински грижи, се оплакват от продължителна умора. Умора? Когато умората не може да бъде обяснена от каквато и да е болест, Предложете, че тя може да бъде синдром на хроничната умора. Синдромът на хроничната умора е относително нова носологична категория.

  Лечение на умора

  Практически  съвети при умора

  • Осигурете си поне осем часа сън нощем . Свикнете да си лягате и да ставате рано.

  • Поставяйте си цели всеки ден, но да бъдат изпълними. Като знаете, че сте в състояние да контролирате действията си, ще успеете да ги изпълните, без да се преуморявате.

  • Вместо да гледате телевизия вечер, отделете време за активни занимания като: четене, шиене, плетене, играене на някаква игра, рисуване и т.н.

  Аромотерапия при умора

  • Ментовото масло стимулира и укрепва. Капнете 2 капки във ваната с 4-6 капки розмарин или на носна кърпичка и вдишайте.

  Хомеопатия при умора

  Арника на всеки 10 минути по 3 дози,вземат се вечер и помагат човек да се отърси от делничното напрежение; подобряват съня.

  Цветолечение на Бах

  Маслини: яжте по няколко пъти дневно, в продължение на 4-7 дни.

  Хранене при умора

  • Ниската кръвна захар е честа причина за умората, която се появява в средата на сутринта и следобеда.

  • Недостигът на желязо също е честа причина за умората.

  • Започвайте деня с обилна закуска.

  • Яжте пълноценна храна, която включва много плодове и зеленчуци, ограничено количество белтъчини и нискомаслени продукти. По-добре яжте няколко пъти на ден по-лека храна, отколкото набеднъж много.

  • Осигурете си употребата на комплексни въглехидрати (хляб, картофи, пюре, ориз). Избягвайте „празните въглехидрати", съдържащи се в захарта (безалкохолни напитки, шоколад, торти и т.н.).

  • Избягвайте алкохола.

  Упражнения при умора

  • При необичайна умора, която не е свързана с вирусна инфекция, упражненията със средна натовареност ще Ви помогнат да спите по-добре и ще освободят енергията. Полезни са всякакъв вид упражнения, които предизвикват потене.

  Релаксация при умора

  • Умората често се причинява от затормозяваща грижа или стрес. Ако знаете какво точно Ви безпокои, опитайте се да го обсъдите с някого, на когото вярвате и когото уважавате. Ако проблемът не може да се разреши веднага, направете така, че всеки ден да има известно време, когато да не мислите за това, и се върнете към него след седмица или месец. Специализираната психотерапия или лекарската консултация помагат да се разрешат проблеми, които причиняват продължителна потиснатост или стрес.

  • Медитацията и биозареждането помагат да се осъзнаят стресовите фактори и да се премахнат.

  • Масажът е прекрасен начин за отпускане и бързо възстановяване.

  Йога при умора

  Заниманията по йога невероятно добре зареждат с енергия. Те подобряват дишането, като увеличават кислородното съдържание, подобряват кръвообращението с разтягането на мускулите и разтоварват съзнанието.

  Редовните занимания премахват умората. Следните упражнения трябва да са първото нещо, което да направите сутрин след ставане:

  • Застанете с разтворени крака и протегнати встрани ръце. Правете махове с ръцете надясно, колкото се може по-назад, като извивате главата и раменете наляво,а след това и гърба. Повтаря се 5 пъти.

  • Отпуснете постепенно ръцете, главата и трупа на пода пред Вас. Вдишайте и изправете нагоре трупа и главата Колкото се може повече, като ръцете Ви служат за опора. Стойте така няколко секунди, издишайте и повторете отначало.

  Традиционна медицина при умора

  • Умората е едно от най-честите оплаквания. Редовните прегледи се изискват, за да се лекува сериозно заболяване. Лечението цели да се премахне причината за смущението.

  Продукти свързани със статията

  1. Етерично масло от Мента Цитратна (Mint oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Мента Цитратна (Mint oil), Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 9,89 лв.

   Промо цена 8,90 лв.

   -10%

  2. Етерично масло от Розмарин (Rosemary oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Розмарин (Rosemary oil), Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 5,60 лв.

   Промо цена 5,04 лв.

   -10%

  3. Капки на Д-р Бах, Olive / Маслина, Bioherba, 50 мл

   Капки на Д-р Бах, Olive / Маслина, Bioherba, 50 мл

   Цена: 8,80 лв.