bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Анемия, Мегалобластна - хранене, традиционна медицина

Какво представлява мегалобластна анемия

В12-фолиевата дефицитна анемия е заболяване, което възниква в резултат на нарушение на процеса на съзряване на еритроцитите поради нарушение на синтеза на РНК и ДНК в клетката, придружено от наличието в костния мозък на голям брой променени предшественици на червените кръвни клетки - мегалобласти.

 • Витамин В12 Цианкобаламин - при анемия и умора, Bioherba, 50 мкг, 100 капсули
 • Фолиева киселина, Bioherba, 400 мкг, 100 капсули

  Фолиева киселина, Bioherba, 400 мкг, 100 капсули

  Цена: 7,69 лв.

 • Мегалобластна анемия причини

  АнемияМегалобластната анемия се причинява от недостиг на витамин В12 или фолиева киселина. Това са две различни и химически независими една от друга хранителни съставки, но недостигът на всяка от тях води до един и същ резултат - затруднява производството на червени кръвни клетки в костния мозък. Организмът понякога не е в състояние да ги усвои, както е при терминалния плеит и цьолеакията.

  В12-анемията на фолиева недостатъчност е заболяване, което се проявява в резултат на разрушаване на узряването на червените кръвни клетки поради разрушаването на синтеза в клетъчната РНК и ДНК, придружено от наличието в костния мозък на голям брой модифицирани прекурсори на червените кръвни клетки-мегалобласти.

  Развитието на мегалобластна анемия се дължи на недостиг в тялото на витамин В12 и фолиева киселина, липсата на която се дължи на следните причини:

  недостатъчен прием с храна по време на гладуване или след диета;
  нарушение на адсорбцията му в червата, причинено от различни възпалителни лезии на лигавицата;
  отсъствието на част от тънките черва, свързани с неговата резекция;
  повишена телесна нужда от витамин В9, свързана с кърмене, бременност и определени заболявания;
  повишена загуба на него, например по време на хемодиализа;
  системно чернодробно и панкреатично заболяване;
  хроничен алкохолизъм;
  продължителен прием на определени лекарства.

  Мегалобластна анемия симптоми

  Този вид анемия е много често придружена от развитие на хипоксия, в резултат на което такива пациенти се оплакват от обща слабост, главоболие, замаяност, задух, подуване и дискомфорт в различни части на тялото. Симптомите се изразяват в умора, главоболие, бледност, загуба на апетит, разсеяност и възпаления в устата и по езика. При мегалобластната анемия може да се появи намаляване на апетита, гадене, повръщане, честа диария, намалени телесни сили, развитието на неприятни усещания на езика. Понякога това заболяване е лезия на централната нервна система, която се проявява чрез изтръпване на крайниците.

  Няколко групи мегалобластна анемия

  Развитието на мегалобластна анемия се дължи на недостиг в организма на витамин В12 и фолиева киселина, липсата на които се дължи на следните причини:

  недостатъчен прием на храна по време на гладуване или диета;

  нарушение на неговата адсорбция в червата, поради различни възпалителни лезии на лигавицата му;

  отсъствието на част от тънките черва, свързана с неговата резекция;

  повишена потребност на тялото от витамин В9, свързан с кърменето, бременността и някои заболявания;

  увеличена загуба от него, например, по време на хемодиализа;

  системно заболяване на черния дроб и панкреаса;

  хроничен алкохолизъм;

  продължителна употреба на определени лекарства.

  Каква е ролята на витамин В12 и на фолиевата киселина за организма

  Витамин В12 е необходим за:

  осигуряване на енергия - Наред с другите витамини от група В, тя не осигурява директно енергия, но помага да се поддържа нормален метаболизъм на аминокиселини, мазнини и въглехидрати. Витамин В12 участва в редица вътреклетъчни процеси, осигурявайки здравето на клетките и производството на достатъчно енергия.


  Нормално функциониране на нервната система.

  Витамин В12 с фолиева киселина е от съществено значение за синтеза на миелина. Миелинът е вещество, заобикалящо нервните влакна, което ги защитава и осигурява бързо предаване на сигнала между нервните клетки. Ако миелинът е повреден, предаването на импулса е нарушено. По този начин витамин В12 е необходим за нормалното функциониране на нервната система.


  Предотвратяване на анемия.

  Често доброто кръвообращение е свързано с високи нива на желязо, но всъщност фолиевата киселина и витамин В12 играят същата роля. Затова те се наричат ​​хематопоетични витамини. B12 помага на деленето на червените кръвни клетки, които са необходими за поддържане на постоянна циркулация на кислород в тялото ни. Постоянната циркулация на кислорода осигурява функционирането на всички критични процеси в организма. Следователно, дефицитът на В12 и фолиевата киселина често е причина за анемия.


  Освобождаване от хомоцистеин.

  Също така витамин В12 помага на тялото да се отърве от прекомерните количества хомоцистеин или токсини. Те се образуват в резултат на метаболизма и са токсични за клетките. Затова е наложително хомоцистеинът да се измие от тялото. В този процес витамин В12 помага за защита на стените на кръвоносните съдове, предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, болест на Алцхаймер и деменция.
  Синтез на ДНК / РНК.

  Метилиране.

  В12 участва в процеса на метилиране, при който „метиловата група“ се жертва на други молекули и по този начин поддържа химичния баланс на тялото и различните му функции. Този на пръв поглед прост процес протича милиарди пъти в секунда. Той е важен за настроението, мозъчната функция, производството на енергия и прочистването на тялото.

  Как се диагностицира мегалобластна анемия

  При диагностициране на мегалобластична анемия се препоръчва физикален преглед и назначаване на общ и биохимичен кръвен тест. Също така е необходима пункция на костен мозък, за да се потвърди диагнозата.

  Каква е диференциалната диагноза

  Диференциалната диагноза на MBA се извършва на първо място с други видове анемия.

  Комбинацията от повишена хемолиза с признаци на панцитопения е характерна и за автоимунната панцитопения, болестта на Маркияфава-Микели.

  Синдромът на Imerslund-Gresbek е рядка наследствена патология, при която абсорбцията на витамин В12 е нарушена поради липсата на рецептори в йеюна, които свързват В12-присъщия фактор комплекс. Заболяването се проявява в MBA, съчетано с нормална стомашна секреция, нормално съдържание на вътрешен фактор, протеинурия без други промени в урината и развитие на бъбречна недостатъчност.

  Комбинацията в клиничната картина на тежък анемичен синдром, коремна болка и диспептични разстройства, иктеричност на кожата и склерата изисква целенасочено диагностично търсене, за да се изключи онкопатологията на коремните органи. Според нашата клиника по време на първоначалния преглед на пациенти с B12DA в болницата, 60% от пациентите са направили приблизителна диагноза за рак (G.S. Dzhulay, 2000).

  Във всички случаи на дефицит на витамин В12, инвазията с широка лента може да бъде изключена. В изпражненията понякога могат да бъдат открити фрагменти от стробилата, яйца на паразита.

  Важно е да се изяснят характеристиките на по-рано извършени операции върху храносмилателните органи (гастректомия, резекция на стомаха, анастомоза с наличието на сляп контур на червата). Предишната гастректомия е по-вероятно в полза на B12DA, докато след резекция на 2/3 от стомаха, дефицитът на кобаламин, като правило, не се развива.

  Диференциална диагноза на дефицит на витамин В12 също се извършва с дефицит на фолиева киселина, последният е много по-рядък и се наблюдава по време на гладно и хранителен дефицит при деца, страдащи от алкохолизъм, по време на бременност, както и при използване на антиконвулсанти. За целите на диференциалната диагноза на тези състояния се извършва определянето на фолиева киселина в кръвния серум и червените кръвни клетки. С FDA тези нива се намаляват. В случаите, когато данните за нивото на кобаламин и фолат са противоречиви, се показва определянето на метилмалонова киселина и хомоцистеин в кръвния серум. С V12DA концентрациите и на двата метаболита се увеличават, с FDA, само хомоцистеин.

  Лечение при мегалобластна анемия

  Хранене при мегалобластна анемия

  • Увеличете употребата ни витамин В12, съдържащ се в животинските продукти (крехкото месо, птичето месо, рибата, морските ракообразни, млякото, черния дроб,бъбреците, сиренето и яйцата). Вегетарианците са изправени пред по-голям риск от недостиг на витамин В12 и трябва да вземат екстракт от мая или витамин на таблетки (2-3 мг. дневно) като предпазно средство.

  Традиционна медицина при мегалобластна анемия

  • За да се компенсира недостигът от тези хранителни съставки, се инжектира витамин В12 и се вземат таблетки фолиева киселина.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Енергийна бомба 24 часа енергия и тонус, Bioherba, 60 капсули
  2. Фолиева киселина, Bioherba, 400 мкг, 100 капсули

   Фолиева киселина, Bioherba, 400 мкг, 100 капсули

   Цена: 7,69 лв.

  3. Баланс В-50 комплекс, Bioherba, 100 капсули

   Баланс В-50 комплекс, Bioherba, 100 капсули

   Цена: 17,59 лв.