bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

ДИВ ЯМС: НОМЕР ЕДНО ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ХОРМОНАЛНИЯ БАЛАНС

Хормонален баланс

Ендокринните нарушения са широко разпространен проблем, който все по-често засяга жените. Трудности със забременяването и спонтанни аборти, кисти на яйчниците, прекомерно мазна кожа, ПМС или мъчителна менопауза... – в основата на всички тези състояния е хормоналният дисбаланс.

Едно от най-често срещаните хормонални смущения през последните години е т. нар. естрогенова доминантност– състояние, при което има дисбаланс между двата основни женски полови хормони – естроген и прогестерон. Основният момент при естрогеновата доминантност е, че прогестеронът в женския организъм не може да изпълнява своите функции, тъй като неговите рецептори в клетките са заети от естрогеноподобни вещества.

 • Див Ямс – Див картоф корен на прах, при менопауза, Dioscorea communis
 • Див Ямс – Див картоф корен рязан, при менопауза, Dioscorea communis
 • Ксеноестрогените – скритите врагове на здравето 

  Главен фактор в развитието на естрогенната доминантност са външните естрогени (ксеноестрогени), открити в много храни, продукти от бита, значителна част от масовата козметика и др. Първоизточник на ксеноестрогените са петролните деривати, с които околната среда е пренаситена. Те присъстват навсякъде – в селскостопанската и битовата химия, и в цялата еко среда, заради замърсения с петролни газове въздух. Петролните деривати всъщност се превръщат в ксеноестрогени – хормоноподобни субстанции, които нарушават тъканната чувствителност към половите хормони. В резултат се развива хормонален дисбаланс, който може да остане скрит в продължение на години.

  Симптоми на естрогенова доминантност

  -наднормено тегло и затлъстяване (тук излишните килограми се натрупват главно в областта на корема, ханша и бедрата);

  -задържане на течности, подути крайници, подпухване на лицето;

  -болезненост в гърдите, ПМС и нередовна менструация;

  -главоболие, лошо настроение и упорита умора;

  -често повтарящи се депресивни състояния;

  -поликистозни яйчници, косопад, акне;

  -репродуктивни нарушения;

  -проблеми с щитовидната жлеза.

  Дивият ямс е естествено и безопасно средство, което винаги печели битката с полуделите хормони!

  Дивият ям дължи балансиращия си хормоните ефект на диосгенина, който се съдържа в състава му. Диосгенинът е уникално по рода си биологично активно вещество, което освен че помага на прогестерона да изпълнява правилно функциите си, въздейства и силно общоукрепващо, тонизиращо и подмладяващо.

  Механизъм на действие на диосгенина

  Функционира подобно на женския хормон прогестерон. Диосгенинът се свързва с естрогеновия рецептор в конкуренция със самия естроген и подобрява естроген-прогестероновия баланс. Диосгенинът регулира хормоналния синтез и води до значително облекчение на симптомите при тежка менопауза и сухота на влагалището, ПМС, често повтарящо се нервно неразположение, проблеми с кожата и косата, нарушени функции на репродуктивните органи и др.