bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Симптоми при менопауза, климактериум – лечение, хранене, билки

Симптоми и най добрите методи и билкови добавки при менопауза 

Климактериум

Синдромът менопауза се появява в резултат на възрастово понижение на нивото на женските полови хормони (естрогени) в организма и промени във функционирането на хипоталамуса. Продължителността на симптомите на това състояние може да бъде от една и половина до 10 години. Средно признаците се наблюдават за около 2-5 години. Тежестта им зависи от общото здравословно състояние на жената и индивидуалните характеристики на нейното тяло.

 • Чай при Климакс (менопауза) на Проф. Д-р Петър Манолов, насипен

  Чай при Климакс (менопауза) на Проф. Д-р Петър Манолов, насипен

  Цена:

  Редовна цена: 7,10 лв.

  Промо цена 5,69 лв.

  -20%

 • Формула при Менопауза Menopause Essentials, Bioherba, 100 капсули

  Формула при Менопауза Menopause Essentials, Bioherba, 100 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 26,39 лв.

  Промо цена 23,75 лв.

  -10%

 • Менопаузата, тоест спирането на менструацията, се наблюдава при всички жени, без изключение, но в същото време не всички имат менопауза. По-вероятно е да се появи при жени: с намаляване на адаптивната система на организма; с наследствени заболявания; със сърдечно-съдови проблеми. Появата и протичането на менопауза синдром се влияе от наличието на гинекологични заболявания, като маточни фиброиди и ендометриоза. Важни са и психосоциалните фактори - проблеми в работата, разстройство в личния живот. Често появата на синдрома провокира стресова ситуация. Има също вълнообразна и сезонност на проявите на менопауза синдром, пикът му настъпва през пролетта и есента.

  Менопауза буквално означава прекратяване на менструалните цикли. Това обикновено се случва в края на 40-те и началото на 50-те години. Много жени минават менопаузата без никакви проблеми. Други изпитват различни по вид и степен симптоми и усложнения; най-често срещаните признаци са изброени по-долу.

  Симптоми при менопаузата – лечение, хранене, билки

  • Горещи вълни.

  • Потене през нощта, което често води до нарушаване на съня.

  • Изсушаване на влагалището, което е причина за болки по време на полов акт.

  • Суха кожа и чуплива коса.

  • Психологични проблеми: слаба концентрираност, безпокойство, депресия, склонност към плакане.

  • Чупливост на костите. Води до чести счупвания, които зарастват бавно.

  • Разширени вени

  • Ревматични симптоми

  • Запек

  • Нередовно кръвотечение.

 • Капки на Д-р Бах, Menopause / Менопауза, Bioherba, 50 мл

  Капки на Д-р Бах, Menopause / Менопауза, Bioherba, 50 мл

  Цена: 13,19 лв.

 • Червена детелина - при менопауза и ПМС, Bioherba, 150 мг, 100 капсули

  Червена детелина - при менопауза и ПМС, Bioherba, 150 мг, 100 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 14,29 лв.

  Промо цена 12,86 лв.

  -10%

 • Какви промени настъпват при жените по време на менопауза и може ли да са свързани с рискове за здравето

  Симптомите на менопаузата са много разнообразни и могат да причинят на жената сериозно неудобство. Специалистите разделят всички прояви на синдрома на три групи: невро-вегетативни; психоневротична; Соматични. Най-честите (до 98%) невровегетативни симптоми включват зачервяване на лицето, главата и горната част на тялото на жената. Продължителността на „приливите и отливите“ може да бъде от 30 секунди до 1-2 минути. Хиперхидрозата, придружаваща горещи вълни, е характерна за синдром. Той се среща в почти 80% от случаите. „Приливите и отливите“ могат да бъдат предизвикани от различни стимули, като стрес, промени в метеорологичните условия и т.н. По време на горещи вълни повърхностната температура на кожата се повишава с почти 5°C, сърдечната честота се увеличава до 130 удара в минута или повече, а периферните съдове се разширяват.

  Освен това появата на червени петна по гърдите и шията, наподобяващи форма на колие, атаки на силно главоболие, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи и вазомоторен ринит също са често срещани вегетативни нарушения. Често жените се оплакват от спазми или изтръпване на крайниците, суха кожа, подуване, сънливост или, обратно, повишена раздразнителност. Някои имат астматични пристъпи и панически атаки. Невровегетативните разстройства по време на менопаузата също могат да причинят повишена чувствителност на нервната система, което води до болка в различни части на тялото. Психоневротичните симптоми на менопаузен синдром се проявяват с намаляване на паметта и вниманието, раздразнителност, емоционална нестабилност и усещане за умора. При много жени се наблюдава намаляване на работата. Почти 13% от пациентите имат определени невротични разстройства, придружени от сълзливост, чувство на страх или тревожност, атаки на безпричинна раздразнителност, непоносимост към определени миризми или звуци.

  Много голямо влияние върху поведението на жената в този период оказва възприемането й от настъпването на менопаузата като трагедия, окончателното настъпване на старостта. При 10% от жените с менопаузен синдром се диагностицира персистираща депресия поради точно тези преживявания. Такава депресия е една от най-тежките и трудни за лечение психоневротични симптоми. Соматичните симптоми могат да бъдат причинени както от общите възрастови промени в метаболитните процеси, така и от засилената реакция на тъканите и органите към намаляване на нивата на естроген в тялото на жената. Отбелязват се възпаление на стените на влагалището, дегенеративни промени във вулвата, кървене, сърбеж, неволно или болезнено уриниране. Поради загуба на тонус на поддържащите мускули може да се появи пролапс или дори пролапс на матката и влагалището. В същото време не само пикочно-половата система, но и кожата, ноктите, косата и млечните жлези са зависими от естроген. Поради намаленото производство и съдържание на колаген, всички те преминават в атрофия. Дебелината на кожата намалява, еластичността й намалява, кръвообращението в капилярите се забавя, което води до появата на бръчки.

 • Вечерна иглика семена - при менопауза ПМС, Oenothera biennis
 • Ангелика Китайска корен рязан – Донг Куай, при менопауза, Angelica sinensis
 • Фази - предменопауза, менопауза и следменопауза

  Специалистите разграничават три форми на менопаузен синдром в зависимост от тежестта на протичането му.

  Лека форма. Той се диагностицира само при 16% от жените, страдащи от менопаузен синдром. С този курс се отбелязват до 7-10 приливи и отливи на ден, общото състояние и работоспособността на жените практически не се променят.

  Средната форма. Тази форма е характерна за 33% от жените. Броят на приливите и отливите се увеличава, от 10 на 20 на ден. В този случай се появяват изразени симптоми: главоболие и замаяност, нарушена памет, сън и др. Общото състояние се влошава, производителността намалява.

  Тежка форма. Тежък курс е характерен за 51% от жените. В този случай пълна или почти пълна загуба на производителност, рязко влошаване на общото състояние. Менопаузалният синдром е особено тежък и дълъг, ако се проявява с ранното развитие на менопаузата, на възраст 38–43 години. Нарушенията, възникващи в този случай, могат да доведат до сериозни нарушения на психосоциалната адаптация във всички области на живота, включително семейния и интелектуалния. В допълнение, има класификация на синдрома в зависимост от характеристиките на клиничните прояви. В този случай се разграничават и три форми.

  Лечение при менопауза, климактериум

  Менопауза, климакс, лечение с билкиМного от начините за лечение на горните симптоми са подробно описани в други раздели на тази книга. Изброените по-долу препоръки са по-общи и ще ви помогнат за преодоляване по-лесно на менопаузата.

  Билки и добавки при менопауза, климактериум

  • Сибирския Жен шен или Елеутерокок съдържа вещества, които регулират хормоните. Клиничните опити показват, че 400-1200 мг. сибирски жен шен дневно облекчават „горещите вълни", сухотата на влагалището, потенето и потиснатостта. Ще изброим известните билки, които най-често се използват в балансиране на симптомите: турта, червена детелина, вечерна иглика масло или семена, женско биле сладник, бял равнец, маточина лист, корен от валериана, дяволска уста стрък, жълт кантарион цвят и лист, ашваганда, корен от ангелика. Виждате колко голям избор от билкови средства е предвидила природата при тази ситуация. Благоприятно действие има също и БИЛКОВ ЧАЙ КЛИМАКС, на Проф.д-р Петър Манолов - успокоява и премахва невротични климактерични оплаквания.

  Китайска медицина

  • Акупунктурата има добър ефект. Най-често препоръчваните билки китайската медицина за менопауза, са: женско биле, ашваганда, китайска ангелика и корен от кръглолистна урока.

  Упражнения при менопауза, климактериум

  • Изследванията показват, че редовните физически упражнения са много  полезни за преодоляването на проблемите при менопаузата. Най-добри са аеробните упражнения, които включват разтягане и укрепване на мускулите. Подходящи са ходенето, бягането, плуването или аеробиката. Съчетайте някое от тях с упражнения по йога, за да се отпуснете по-ефективно. Движението осигурява правилно усвояване на веществата от храната и разпределянето им в мускулите ставите и костите, като намалява вероятността от получаване на остеопороза.

 • Сибирски женшен рязан корен - при стрес и умора, Eleuterococcus senticosus
 • Червена Детелина цвят - при менопауза и ПМС, Trifolium pratense
 • Интимен живот и разходки на природата 

  Един от ключовите фактори за леко преминаване през менопаузата е, да продължите редовния сексуален живот с вашия партньор. Другия базов фактор е жедмични разходки сред природата или поне в парка.  Човек получава енергията си от природата и в този период е особено важно жената да балансира енергията си сред природата.

  Хранене при менопауза, климактериум

  • Правилното хранене през целия ви живот е един от най-добрите начини за предотвратяване на усложненията по време  на менопаузата. Промените в храненето, направени при появата на симптомите,  също са от полза.

  • Яжте пълнозърнести храни, много плодове и зеленчуци, белтъчини, качествени и студено пресовани мазнини. Избягвайте кафето, алкохола, захарта, шоколада, рафинираните и консервирани храни.

  • Според изследванията увеличеният прием на витамин Е облекчава много от симптомите на менопаузата. Витамин Е се съдържа в растителните масла, семената,житните кълнове и ядките, авокадото, прасковите, пълнозърнестите храни, спанака, броколите, аспержите и сушените сливи. Можете да го приемете и като добавка: препоръчваната доза е 400 UI на ден; постепенно може да бъде увеличена до 800 UI. Ако сте диабетик или страдате от високо кръвно налягане или ревматично сърдечно заболяване, консултирайте се с лекар, преди да увеличитедозата Витамин Б.

  • Увеличеният прием на витамини от група В помага при психологическите проблеми, свързани с менопаузата. Най-богатият естествен източник на витамин В комплекс са житните кълнове. Прибавяйте по 3 ч. л. дневно към плодове или готови зърнени храни и вземайте по 1 таблетка В комплекс.

  • Калцият е особено важно вещество и преди, и след менопаузата, защото предпазва костите от лесно чупене. Освен това, той облекчава стреса и нервните разстройства, помага за намаляването на „горещите" вълни. Препоръчва се калция да се получава от храната, а не изкуствено. За да си осигурите достатъчно количество калций, всеки ден яжте най-малко 3 храни, богати на калций. Такива са: прясната извара, сиренето, киселото мляко, тъмно зелените листни зеленчуци, зрелият фасул, спирулина,  пълнозърнестите храни, леща, елда, амарант. Ако не приемате млечни продукти, от особена важност е всеки ден да ядете тъмнозелени листни зеленчуци като броколи и къдраво зеле, зелен боб. Трябва да имате предвид, че за да усвоите калция от храната е необходимо движение. В противен случай калция не се усвоява добре.

  Конвенционална медицина при менопауза, климактериум

  • На жените с проблемна менопауза често се предлага хормонално заместване. Осигуряват се естроген и прогестерон под формата на вагинален крем, хапчета, имплантанти в кожата или бавно проникващи в кожата вещества. Това действа против горещите вълни и изсушаването на вагината и предпазва костите от чупене. Но страничните ефекти от дълготрайното приложение на хормоналната терапия все още не са съвсем изяснени. Някои изследвания предполагат, че това увеличава възможността за развитието на рак на гърдата или рак на ендометриума. 

  Продукти свързани със статията

  1. Елеутерокок – Сибирски женшен Тинктура за енергия и имунитет, Bioherba, 50 мл

   Елеутерокок – Сибирски женшен Тинктура за енергия и имунитет, Bioherba, 50 мл

   Цена:

   Редовна цена: 8,03 лв.

   Промо цена 7,22 лв.

   -10%

  2. Чай при Климакс (менопауза) на Проф. Д-р Петър Манолов, насипен

   Чай при Климакс (менопауза) на Проф. Д-р Петър Манолов, насипен

   Цена:

   Редовна цена: 7,10 лв.

   Промо цена 5,69 лв.

   -20%

  3. Ангелика Тинктура при менопауза и ПМС, Bioherba, 50 мл

   Ангелика Тинктура при менопауза и ПМС, Bioherba, 50 мл

   Цена:

   Редовна цена: 7,60 лв.

   Промо цена 6,84 лв.

   -10%

  4. Червена Детелина стрък - при менопауза, Trifolium pratense
  5. Вечерна иглика семена - при менопауза ПМС, Oenothera biennis
  6. Турта цвят - при миома / женски болести, Тagetes Erecta

   Турта цвят - при миома / женски болести, Тagetes Erecta

   Цена: 2,81 лв.

  7. Ангелика Китайска корен рязан – Донг Куай, при менопауза, Angelica sinensis
  8. Ашваганда корен на прах, Withania somnifera Ashwagandha

   Ашваганда корен на прах, Withania somnifera Ashwagandha

   Цена: 7,48 лв.

  9. Витекс семена на прах – Аврамово дърво, при менопауза и ПМС, Vitex agnus castus