Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечение на безсъние - практически съвети, аромотерапия

Лечение на безсъние - практически съвети, аромотерапия

Лечение на безсъниеПовечето хора, страдащи от безсъние, имат проблеми или със заспиването, или с продължителността на съня. Причината е превъзбуденост, въпреки че безсънието може да се дължи и на болести, болки, депресия, заобикалящата среда, липса на физически упражнения, лекарства. 

Лечение 

Практически съвети 

. Определете си час за лягане и час за ставане и се опитайте да ги спазвате. Не спете до късно сутринта.

. Не подремвайте през деня или вечер.

. Вечер се занимавайте с неща, които ще ви успокоят, но няма да ви позволят да заспите: вечерната разходка, разговорът с някого, игрите или леката домакинска работа са много подходящи. Телевизията може да ви приспи преди времето за лягане.

. Осигурете си удобство и тишина. Спалнята ви трябва да бъде подходящо отоплена и проветрена.

. Разрешете всичките си проблеми, преди да си легнете. Ако лежите будни и се тревожите, светнете лампата и си запишете всичко, което ви безпокои. Обещайте си да се занимаете с всички тези неща на сутринта, когато сте свежи и отпочинали. 

Хранене 

. Вечеряйте най-малко два часа преди лягане.

. Избягвайте кофеина (кафе, чай, шоколад, кола), тютюнопушенето и алкохола.

Аромотерапия

.  Лавандулата действа успокояващо. Прибавете 5 капки етерично масло от лавандула във ваната, която вземате npeдu лягане.

 • Капнете три капки от лавандуловото масло на някаква мека материя и вдишайте.

Билки

• Отварата от валериана е естествен седатив: залейте 2 чаени лъжички корени от растението с чаша кипяща вода, оставете 15 минути и изпийте преди лягане.

• Чудесно действие има и пасифлората. Ако я купувате от магазина, спазвайте указанията на опаковката. В противен случай се консултирайте с билкар специалист.

Хомеопатия

• Ако сте превъзбудени, съвсем събудени или чувствителни към най-лекия шум, вземайте Кафе (Coffea) на всеки 30 минути.

• Ако не можете да заспите от преумора, вземайте арника (Arnica) на всеки 30 минути.

Китайска медицина

• Най-често препоръчваните билки са стъблото на гъшеницата, порията и семената на синапа. Те не действат седативно, но имат благоприятен ефект върху нервната система.

Упражнения

• Редовните физически упражнения, свързани с интензивно дишане - ходене, бягане, плуване, - намаляват напрежението и осигуряват по-добър сън.

Релаксация

• Преди да легнете или вече в леглото, изпълнявайте следната процедура:

Легнете на твърда повърхност, затворете очи и почувствайте тялото си. Насочете вниманието си към всяка част от тялото - започнете от пръстите на краката и завършете с лицето и очите. Съзнателно се опитайте да отпуснете всяка част една след друга. Цялата процедура трябва да продължи най-малко 10 минути.

• Проблемите, свързани с работата или липсата на такава, финансови затруднения, семейни разправии или „работохолизъм“ често водят до безсъние. Като откриете и разрешите тези проблеми, вие значително ще подобрите съня си. Понякога е достатъчно само да си направите списък на трудностите и проблемите.

Традиционни медицина

• Първата стъпка, която трябва да се предприеме, е за разрешаването на проблема, причиняващ безсънието. Като кратка временна мярка се предписват приспивателни таблетки или транквиланти, но това се прави само при много тежки случаи и като последно възможно средство.

Продукти свързани със статията

  1. Лавандула сух цвят , Lavandula angustifolia Mill , сърцебиене , раздразнителност , грип
  2. ДИЛЯНКА , ВАЛЕРИАНА КОРЕН , Valeriana officinalis L.
  3. МАСЛО ОТ АРНИКА , Arnica Montana Oil , 50мл