bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Хипотироидизъм – лечение, хранене, билки, упражнения

Пиричини при хипотироидизъм

Намалена функция на щитовидната жлеза, водеща до недостатъчно отделяне на хормони, които регулират обмяната на веществата. Симптомите се изразяватв в липса на енергичност, мускулно отслабване, суха коса и кожа, напълняване и възобновяващи се инфекции. Понякога щитовидната жлеза се уголемява и образува подутина на шията (известна още като гуша).

 • Л-Тирозин - при стрес и тревожност, Bioherba, 340 мг, 100 капсули
 • Thyro Vantage HT, Natural Factors, 436 mg, 90 V-капс.

  Thyro Vantage HT, Natural Factors, 436 mg, 90 V-капс.

  Цена:

  Редовна цена: 37,54 лв.

  Промо цена 35,29 лв.

 • Хипотироидизмът при децата забавя развитието им. Лекарската диагноза се поставя чрез кръвна проба. Диагнозата може да се постави и след измерването на температурата през три последователни утрини: ако е под 36,4°С (97,6° F), обърнете се към лекар.

  Хипотироидизъм

  Рискови групи при хипотироидизъм

  Хората над 30-годишна възраст са изложени на риск от хипотиреоидизъм. Като правило, това са активни млади хора, които не са рядко с наднормено тегло. Тъй като по-голямото тегло на човек, толкова по-голяма е нуждата на тялото от тези хормони. Крайната степен на затлъстяване с индекс на телесна маса от 40 или повече е особено опасен. Това е третата степен на затлъстяване, което предполага, че тялото се нуждае от повече хормон синтез. Не е известно дали щитовидната жлеза ще се справи в тази ситуация или не. Но в някои случаи това не е достатъчно, така че има хипотиреоидизъм. Автоимунните заболявания също са изложени на риск. По-специално, диабет тип 1 или други автоимунни заболявания, като ревматологичен. Всяко автоимунно заболяване може да включва комбинация един с друг. Ако имаме една болест, трябва да помислим дали все още има автоимунен тироидит. Изпитът е съвсем прост-това е хормонен контрол. Рисковите фактори са също безплодие и спонтанен аборт в историята. Тъй като хормоните на щитовидната жлеза участват в регулирането на менструалния цикъл. Те са необходими, за да забременяване и за задържане. Не трябва да забравяме за тези фактори. Следователно, някои групи от населението трябва да бъдат изследвани за наличието на хипотиреоидизъм много по-активно.

  Усложнения при хипотироидизъм

  Чести симптоми на умора, слабост наддаване на тегло.
  Сърдечна недостатъчност.
  Дихателна недостатъчност, хиперкапния.
  Кожата е суха, косопад и чупливи нокти.
  Нервна система апатия, сънливост, разстройство

  Диагноза при хипотироидизъм

  Диагнозата на първичния хипотиреоидизъм се основава на комбинация от клинични симптоми и лабораторни данни. Класически симптоми на хипотиреоидизъм: бърза умора, сънливост, изразена суха кожа, косопад, бавна реч, подуване на лицето, пръстите, долни крайници, запек, загуба на паметта, студ, пресипналост на гласа, депресивното състояние, нарушенията на менструалния цикъл, безплодието и т. н. са по-скоро неспецифични и могат да присъстват при заболявания на друга етиология. Често пациентите с хипотиреоидизъм в продължение на години се лекуват от лекари с различни специалности, докато не бъдат изпратени на ендокринолог. В тази връзка лабораторната диагноза на хипотиреоидизъм е от голямо значение при диагностицирането.
  Съвременната лабораторна диагноза на хипотиреоидизъм се основава на определянето на нивата на хормона на щитовидната жлеза (ТСХ) и свободния тироксин. Диагнозата първичен хипотиреоидизъм се основава на принципа на отрицателна обратна връзка между хипофизната жлеза и щитовидната жлеза, според който намаляването на Т4 и трийодтиронин (Т3) води до повишаване на синтеза на тих. Приоритетът за тестване при диагностицирането на хипотиреоидизъм се дава преди всичко на дефиницията на, чрез силно чувствителен метод на хормонален анализ.

  Лечение при хипотироидизъм

  Препоръчва се специализирана помощ при такова състояние. Някои от лекарствата са изброени по-долу.

  Билки при хипотироидизъм

  • Клокочката регулира функцията на щитовидната жлеза. Може да се взема на таблетки или като запарка: 2 чаени лъжички от билката се заливат с чаша вряща вода, запарват се 10 минути и се пие 3 пъти дневно.

  Хранене при хипотироидизъм

  • Лечението се изразява в обогатяване на храната с естествени хормони, образувани от наличието на йод и аминокиселината тирозин:

  • Увеличете употребата на йод, съдържащ се в морските деликатеси, водораслите, особено в кафявите и в морските риби. Употребявайте йодирана сол.

  • Избягвайте храни, които затрудняват усвояването на йода: ряпа, зеле, соя, фъстъци, горчица.

  • Вземайте таблетки с аминокиселината тирозин: 250 мг. дневно.

  • Увеличете употребата на следните съставки:

  Витамин А, съдържащ се в черния дроб, бъбреците, яйчния жълтък, маслото, маргарина с витамини, сиренето и сметаната, рибеното масло.

  Витамин С, съдържащ се в пресните плодове и зеленчуци.

  • Витамин Е, съдържащ се в семките, ядките, покълналата пшеница.

  Рибофлавин, съдържащ се в млечните продукти, черния дроб, зеленчуците със зелени листа, гъбите.

  • Ниацин, съдържащ се в крехкото месо, пилешкото месо, рибата, сушения боб.

  • Пироксин, съдържащ се в крехкото месо, покълналата пшеница, бирената мая.

  Цинк, съдържащ се в крехкото месо, стридите, птичето месо, рибата, дреболиите, зърнените храни.

  Упражнения при хипотироидизъм

  • Аеробните упражнения стимулират отделянето на хормони от щитовидната жлеза. Поне 15 минути на ден трябва да се ходи бързо, да се бяга, да се плува или да се кара велосипед.

  Традиционна медицина при хипотироидизъм

  • Лечението замества липсващите хормони с тироксин. Обикновено трае цял живот. Гушата може да се премахне оперативно.


  Продукти свързани със статията

  1. Л-Тирозин - при стрес и тревожност, Bioherba, 340 мг, 100 капсули
  2. Бета Каротен (Натурален Витамин А) - антиоксидант и за добро зрение, Bioherba, 2400 мкг, 100 капсули
  3. Витамин В2, Bioherba, 16 мг, 100 капсули

   Витамин В2, Bioherba, 16 мг, 100 капсули

   Цена: 12,10 лв.