bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Родиола, златен корен, действие и приложение на билката

Rhodiola Rosea

Семейство Дебелецови (Crassulaceae)

 • Златен корен на прах – Родиола, Rhodiola Rosea

  Златен корен на прах – Родиола, Rhodiola Rosea

  Цена: 6,50 лв.

 • Златен корен рязан – Родиола, Rhodiola Rosea

  Златен корен рязан – Родиола, Rhodiola Rosea

  Цена: 6,18 лв.

 • родиола, златен корен подобрява паметтаРодиолата /златен корен/ 

  Родиола е многогодишно тревисто растение. Тя е разпрастранена в студените региони / Северните части на Азия, Сибир, Русия, Исландия/  или във високите  планини. 

  Съдържание на родиола, златен корен

  Корените и коренищата на Rhodiola rosea съдържат танини от пирогал групата (до 18%), антрагликозиди, етерично масло (до 5%), органични киселини (оксалова, лимонена, ябълчена, галова, янтарна), значително количество захари, протеини, мазнини, восъци и др. стероли, третични алкохоли, ненаситени съединения, фенолни вещества, гликозиди (включително родиолозид), флавоноиди, цинк, титан, кадмий, хром и голямо количество манган.

  Употребата  на на билката родиола, златен корен

  Златен корен, родиола има хилядолетна история. Още през 77 сл.н.е.  гръцкият медик Диоскорид документира  лечебните свойства на билката, която нарича rodia riza в своето класическо произведение  De Materia Medica.  Твърди си, че викингите използвали билката родиола /златен корен/ за подобряване на психическото,  физическо здраве и издръжливост, а китайските императори изпращали експедиции до Сибир, за да се сдобият със "златния корен". В Централна Азия чаят от родиола/златен корен/ се счита като едно от най-добрите средства срещу настинка и грип. Лекарите в Монголия я предписват срещу туберкулоза и рак.

  Билката родиола, златен корен

  Билката родиола се използва за подобряване на настроението, при депресии. Научни иследвания върху пациенти паказват, че билката родиола подобрява психиеското състояние и намалява умората.
  Билката родиола се използва и при начални стадии на хипотония /ниско кръвно  налягане/,  както и при  главоболие, свързано с изтощение.
  Може да се приема и без да са налични болестни симптоми, за укрепване на паметта, душевното и физическо здраве. Може и да се използва за гаргари при възпаления на устата и гърлото.

 • Златен корен – Родиола, Bioherba, 500 мг, 100 капс.

  Златен корен – Родиола, Bioherba, 500 мг, 100 капс.

  Цена: 14,99 лв.

 • Златен корен – Родиола Тинктура, Bioherba, 50 мл

  Златен корен – Родиола Тинктура, Bioherba, 50 мл

  Цена: 11,90 лв.

 • Възстановяване на мускулите с родиола, златен корен

  Билката родиола /златен корен/ е ефективна за намаляване на времето за възстановяване при продължителна работа, за повишаване на силата на мускулите. Екстрактите от родиола повишават  нивата на ензими и протеини, важни за мускулното възстановяване след изморителни упражнения.
  родиола, златен корен

  Подобряване на паметта с родиола, златен корен

  Научни изследвания показват, че родиолата подпомага паметта и концентрацията за продължителен период. Тя има благоприятен ефект върху биоелектрическата активност на мозъка, което подобрява паметта и мозъчната активност. По време на научен опит  40 студенти получават или 50 мгр. стандартизиран екстракт от родиола или плацебо в продължение на 20 дена. Студентите, получили стандартизирания екстракт показват значително подобрение в психическото здраве, психомотоните функции, общото здраве и добро самочуствие. Пациентите приемали стандартизирания екстракт от родиола показват статистически значимо намаление на умствените умори, по-добър сън, по-голяма  мотивация за работа.

  Лечение на рак с родиола, златен корен

  Родиолата подпомага антитумортата активност чрез повишаване на резистенцията на тялото към токсините. Няколко важни антиоксиданта са открити в родиолата, което показва че тя може да се използва съвместно с фармацефтични антитуморни препарати. Според руски изследвания приемането на родиола  намалява растежа на тумори до 39% при опити върху животни, и намалява метастазите до 50%. При други опити с различни видове рак, включително аденокарциноми, използването на екстракти от родиола /златен корен/ води до значетелно увеличаване на продължитеността на живот.


  Други благоприятни ефекти на родиола, златен корен

  Установени са редица други положителни въздействия на билката родиола: редуциране на кръвната захар при диабетици, прочистване на черния дроб от токсини, подобряване на изгарянето на мазнини и намаляване на теглото, подобрявана на тироидната функция без да приминава в хипертироидизъм, лечение на сексулани дисфункци при мъжете.

  Действие на златен корен родиола

  Екстрактът от корените на родиола се предписват като ефективно адаптогенно средство, което стимулира централната нервна система (като лекарства женшен и елеутерокок). Препаратите от златен корен са ефективни при преумора, астения, по време на рехабилитационния период след тежки заболявания и хипотония.

  Екстрактът от Rhodiola rosea се използва при пациенти с неврози, вегетоваскуларна дистония и шизофрения с ремисия според астеничния тип. Лекарството се предписва 5–25 капки 3 пъти на ден 15–30 минути преди хранене. Продължителността на лечението варира от 10 дни до 4 месеца.

  В клинично изпитване е установено, че екстрактът от Rhodiola rosea дава добри резултати при тези заболявания. Освен това има стимулиращ ефект при преумора при практически здрави хора и пациенти с астенично състояние след соматични и инфекциозни заболявания.

  Външно екстрактът се използва като високоефективно средство за заздравяване на рани за мазане при пиорея, разфасовки и промивки при ангина.

  В народната медицина ав използва инктур при неврози, заболявания на стомашно-чревния тракт и настинки.

  Дози и приемане на родиола, златен корен

  За по-доброто усвояване се препоръчва родиолата /златен корен/ да се приема преди хранене. Ако се према корен от билката се препоръчва доза от 1 гр. , три пъти на ден. Стандартизирани екстрати се приемат от 200 до 500 мгр. на ден. Препоръчителната доза на тинктурите е 30 капки  3 пъти на ден /40% алкохол/.При по-ниски дози родиолата има тонизиращ ефект, а при по-високи дози - действа като успокоително. Билката родиола/златен корен трябва да се приема сутрин или в ранния следобед, тъй като влияе тонизиращо и може да доведе до безсъние при  някои от пациентите.

  Противопоказания на родиола, златен корен

  Използването на препарати от родиола е противопоказано в случаи на изразена (повишена) възбуда, хипертонични кризи и повишена температура.

  Не трябва да приемате тинктура от родиола или чай в случай на засилена емоционална възбуда, тъй като емоциите само ще се засилят и лекарството няма да има желания ефект.


  Продукти свързани със статията

  1. Златен корен рязан – Родиола, Rhodiola Rosea

   Златен корен рязан – Родиола, Rhodiola Rosea

   Цена: 6,18 лв.

  2. Златен корен на прах – Родиола, Rhodiola Rosea

   Златен корен на прах – Родиола, Rhodiola Rosea

   Цена: 6,50 лв.

  3. Златен корен – Родиола Тинктура, Bioherba, 50 мл

   Златен корен – Родиола Тинктура, Bioherba, 50 мл

   Цена: 11,90 лв.

  4. Златен корен – Родиола, Bioherba, 500 мг, 100 капс.

   Златен корен – Родиола, Bioherba, 500 мг, 100 капс.

   Цена: 14,99 лв.