билки, комари

 

Как да прогоним комарите с билки

С нетърпение очакваме лятото, но с настъпването му се сблъскваме и със страничните ефекти на топлината: закупуваме слънцезащитни продукти и разбира се синтетични репеленти. Това, което не знаем е, че само ако използваме натурални етерични масла или растения на балкона, на перваза на прозорците, или в градината ще имаме един чудесен, природен репелент, който не само ще прогонва комарите, но и ще радва сетивата ни с природни и безвредни аромати.

 

 

цитронела,билки, комариЦитронела

Цитронелата е една от най-популярните съставки в репелентите прoтив комари. 

Тя има толкова силен аромат, че заради него комарите не забелязват и не усещат нищо друго, затова не реагират на хора. Ароматът на свежата цитронела е по-силен от този на репелентите, така че е идеална за отблъскване на кръвопийците.

Можете да използвате масло от цитронела, или така наречената лимонена трева срещу комарите. Ароматът на маслото е силен и ги отблъсква. Поставено в аромалампа то ще ароматизира не само стаята, в която се намирате, но и ще осигури дълготрайна защита срещу комарите.

Други свойства:

Смляната и изсушена цитронела се използва като подправка за месо и зеленчуци;

Листата ѝ миришат на лимон и се използват за чай;

Отварата от листата се ползва като антисептик, който помага при настинки.

Маслото от цитронела и по-долу споменатите масла можете за използвате също когато сте навън, особено вечер. Капнете една капка върху вътрешната част на китката и разтъркайте върху двете китки и глезените. Ако имате чуствителна кожа или искате да втриете маслото върху детска кожа, предварително разредете цялото шишенце от 10мл масло от лимонова трева във шишенце със 100 мл базово масло, например пшенично, бадемово, шипка, кайсия или каквото прецените базово масло. За количката на бебето можете да капнете 1 капка върху носна кърпичка и да поставите около бебето, но не твърде близо до главата на детето, може например в кошчето за багаж.

 

 

маточина,билки, комариМаточина

За разлика от цитронелата, маточината може да преживее зимата на открито. Свикнали сме да я използваме като подправка или за чай, и не знаем, че тя може да бъде използвана, за да се прогонят комарите.

Маточината расте и се разпространява бързо, затова не е необходимо да се грижите специално за нея. Засейте неголям участък на терасата или в градината и сами ще се уверите, че билката ще запълни цялото пространство. Поставете я на перваза на прозореца, по този начин той не само ще изглежда чудесно, но и ще изпълва стаята с аромат на мента и лимон.

Други свойства:

Има успокояващ и релаксиращ ефект;

Помага при проблеми с храносмилането;

Облекчава мускулните спазми.

 

 

коча билка,билки, комариКоча билка

Кочата билка много прилича на маточината. Котките много обичат тази билка и реагират на нейния аромат със силно мъркане. Комарите, обаче, имат различно мнение за това растение.

Кочата билка отблъсква комарите по-добре и от репелент.

Други свойства:

Има успокояващ ефект върху човека;

Използва се при дресиране на котки;

Подобрява храносмилането.

 

 

 

турта,билки, комариТурта

Традиционно градско цвете. Прогонва комари и други насекоми. Може да расте покрай най-натоварените маршрути и оцелява дори и след засаждане от неумели ръце. Засадете я около вилата си, за да може комарите да не ви идват на гости.

Други свойства:

Дезинфекцира почвата около местата си на растеж;

Използва се като подправка за ястия с месо;

Укрепва имунната система.

 

 

 

 

босилек,билки, комариБосилек

Две в едно! Подправка и препарат против комари. Растението е едногодишно и се отглежда съвсем лесно.

Етеричното масло от босилек, действа не само болкоуспокояващо, антидепресивно,противовъзпалително, имуностимулиращо и тонизиращо, но и е идеално срещу УХАПВАНЕ ОТ НАСЕКОМИ, ОСОБЕНО КОМАРИ.

Други свойства:

Отлична подправка за различни ястия;

По време на цъфтежа си, привлича в градина опрашващи насекоми;

Използва се за лечение на атипична пневмония.

 

 

 

 

лавандула,билки, комариЛавандула

Красиво растение с успокояващ аромат, което вирее много добре в саксии. Какво ли не се ароматизира с помощта на лавандулата! Но комарите не обичат нейният аромат, етеричното масло ги отблъсква надалеч. Лавандуловото масло може да се прилага и след ухапвания от насекоми, за да облекчи сърбежа и възпаленията.

Други приложения:

Изсушените цветове се използват като подправка за тестени и захарни изделия;

Използва се като антисептик;

Пакетчетата с лавандула се използват за защита на дрехите от молци.

 

 

 

мента,билки, комариМента

Комарите не могат да понасят аромата на ментата. И не само комарите! Етеричното масло на тази билка е едно от най-добрите средства за отблъскване на  комари и паяци (срещу които е почти невъзможно да се намерят конкретни средства). И ако все пак ви е ухапал комар, потъркайте със сок или масло от билката върху ухапаното, за облекчаване на сърбежа.

Допълнителни свойства:

Подправка за различни ястия, включва се в състава на напитки и коктейли;

Има противовъзпалителен ефект;

Помага при заболявания на стомашно-чревния тракт.

 

 

 

 

чесън,билки, комари

Чесън

На комарите не им пука колко чесън сте яли. Дъхът Ви няма да ги спре, но за сметка на това пресният чесън, засаден в цветна леха, възпира комарите далеч от беседката.

Допълнителни свойства:

Притежава антибактериални свойства;

Сокът от чесън е естествено лепило;

Стимулира растежа на косата;

 

 

 

 

 блатна мента,билки, комариБлатна мента

Този вид мента мирише много силно, така че много хора не обичат острият ѝ аромат. Но в открити площи, където ароматът не е концентриран във въздуха помага да се справите с комарите. А цветовете ѝ привличат много пеперуди.

Други свойства:

Съставка в много ястия;

Маслото на билката се използва за борба с кожните паразити по животните;

Помага при безсъние и главоболие.

 

 

 

 

розмарин,билки, комариРозмарин

Методите за използване на розмарин обикновено са описани в готварските книги. Но засаден се държи като блатната мента: отблъсква комарите и привлича пеперуди. 

Етеричното масло от розмарин не само ще изпълни с благоухание дома Ви, не само ще отблъсне комарите и досадното им жужене, не само ще облекчи ухапванията от насекоми, но може да подейства и като афродизиак.

Други свойства:

Маслото от розмарин намалява секрецията на мастните и потните жлези, афродизиак;

Отварите и тинктурите подобряват състоянието на мазната кожа;

Подобрява паметта.

 

 

 мушкато,билки, комари

 

 

Мушкато

Мушкатото радва окото. Лесно е да се засади, лесно е да се грижите за негo, а разнообразието от видовете му, разнообразяват ландшафта.

И, разбира се, мушкато отблъсква комарите.

Етеричното масло от мушкато, или така нареченото гераниево масло, действа като силен репелент, но също така почиства и освежава кожата, стяга порите, подобрява еластичността на кожата. Предпазва от появата на бръчки, премахава целулита.