Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Коча трева, действие и приложение на билката

Nepeta cataria

Коча трева

Използваема част на билката коча трева

цялата билка.

Действие на билката коча трева

спазмолитично, газогонно, изпотяващо, антипирептик, релаксант, леко успокоително.

Употреба на билката коча трева

Много хора са изненадани да научат, че кочата трева е много ефективна билка. Тя е много ефективна за човешката нервна система. Кочата трева отпуска тъканите на тялото и разтоварва от напрежението в мускулите и храносмилателния тракт. Има лек седативен ефект върху мозъка, като помага за спокойния сън и за усмиряване на мислите. Може да се смесва с лайка, маточина и хмел при безпокойство и безсъние, и с блатен тъжник, голтерия и лимонов балсам за главоболие и напрежение в мускулите. Смесва се със семена от копър за релаксиране на стомаха или спазми в червата.

Предпочита се при бебетата с колики, като се смесва с копър и се използва като чай за облекчаване на болката. Този чай също може да бъде полезен за облекчаване на запек при кърмачета.

Ползвайте коча трева за всякакви храносмилателни оплаквания, свързани с нервност, стрес или безпокойство. Можете да направите чай от равни количества от коча трева, маточина, овес, хмел и канела. Кочата трева е добро средство за треска, охлаждане на тялото, чрез насърчаване на изпотяването. За ох;аждане на тялото може да се използва и под формата на клизма. Комбинирайте я с цветове от бял равнец и блатен тъжник в горещ чай за настинки и треска.

Кочата трева може да се прилага локално при хемороиди под формата на мехлем или топли компреси за стегнати мускули и главоболие. Можете да я използвате, като масло за тяло при нервни болки и спазми на мускулите.

Химични свойства на билката коча трева

Надземната част съдържа етерично масло (до 3%), основният компонент на който е непеталактон (~ 77%) [1] аскорбинова киселина, танини и горчиви вещества, гликозиди, сапонини. Съставът на етеричното масло включва карвакрол, бронеустойчив. В семената до 27% мастно масло.

Разнообразие от Nepeta cataria осигурява ценно етерично масло, което съдържа цитрал, лимонен, дипентен, гераниол, цитранелол и инерол.

Препарати и дозировки на билката коча трева

Инфузия:

Използвайте 1 чаена лъжица в 226 гр вряща вода, покрийте от 3 до 5 минути и прецедете. Използвайте по 1 чаша 3 пъти на ден. За бебета, използвайте 1 до 2 капки три пъти на ден.

Тинктура:

Използвайте по 1 чаена лъжица 3 пъти на ден.

Клизма:

Използвайте топла инфузия за ректална клизма, когато бебето има висока температура или запек. При кърмачета, използвайте спринцовка с намаслен връх.

Нежелани реакции на билката коча трева

Тъй като билката ускорява сърдечната честота, то е противопоказано при тахикардия.

Съчетание на на билката коча трева с други билки

При проблеми с нервната система може да се съчетава с мента, глог, валериан, жълт кантарион.

Продукти свързани със статията

  1. Коча Билка , Котешка Трева , Коча Трева , Népeta catária , безсъние и мигрена