Розмарин, действие и приложение на билката

Rosmarinus officinalis. L

Aнглийски — Rosemary, Pуски — Розмарин лекарственный Френски — Encensier, Hемски — Echter Rosmarin
Сем. Lamiaceae (Labiatae) — устоцветни



Розмарин, Rosmarinus officinalis

Описание на розмарин

Вечно зелен храст. Стеблото четириръбесто, силно разклонено, 50 — 100 (200) см високо. Листата срещуположни в прешлени, приседнали, линейно ланцетни, кожести, пелокрайни, с подвит ръб, отгоре лъскав озелени, отдолу сивкаво влакнести. Цветовете двуполови, виолетово сини, гълъбововиолетови или бели, в къси малоцветни гроздове по върховете на клонките. Венчето тръбесто двуустно, горната устна двуделна, долната триделна. Плодът сух, разпадащ се на 4 орехчета. Цъфти май — юли.

Разпространение на розмарин

Отглежда се из градини като декоративно растение в най-топлите части на страната. Среща се в Средиземноморието и Южна Европа.

Дроги на розмарин

Листа от розмарин (Folia Rosmarini). Розмариново масло (Oleum Rosmarini).

Съдържание на розмарин

В листата са установени 1 — 2 % етерично масло, 8 % танин, урзолова киселина, амарин, бетулин, Р-ситостерин, карнозиева киселина. Доказани са още никотинова киселина, никотинамид, сенециева киселина, въглена киселина, флавонови съединения. От листата е изолиран алкалоидът розмарицин.

Розмариновото масло съдържа d-и L-пинен(до 30 %),камфен (до 20 %), борнеол (10 — 18%), _цинеад-(-17 — 32%), борни-лацетат.

Интересни факти на розмарин

Розмарин (от латински - морска роса) е многогодишен храст, доста разклонен и висок, с малки вечнозелени листа с аромат, в който се улавят нотки на лимон, евкалипт, бор.

Родината на розмарина се счита Средиземноморието. От векове се използва не само в готвенето, но и в козметологията, лечението и ритуалите. Смятало се, че подправката помага срещу зли очи, с него се кадят помещенията с дим, прогонвайки злото.

Цветовете розмарин, са символ на вярност и се добавят към сватбени букети. А древните гърци вярвали, че розмаринът прави човек щастлив и удължава младостта.

 

Основно действие на розмарин

Стимулиращо храносмилането, общоукрепващо, диуретично.

Експериментални и клинични данни на розмарин

Запарка с розмарин

Под форма на запарка дрогата има добър тонизиращ ефект при фебрилни и изтощени болни (Leclerc, H. Precis de phytotherapie (V ed.). Paris, Masson & Cie, 1976). Има диуретично действие. Стимулира храносмилането, има спазмолитично и жлъчкогонно действие (Hoppe, H. A. Drogenkunde, Bd. 2, 8. Aufl. Berlin-New York, Walter de Gruyter, 1977). Пейчев и др. (Пейчев, П. и др. Проблеми на фармацията, 1973, 1, 75—82) наблюдават краткотраен хипотензивен ефект от етеричното масло при доза 5 мг/кг телесно тегло на котки. Водни екстракти от листа на розмарин in vitro показват изразено потискащо действие върху вирусите на херпеса и инфлуенцата (May, G. u. G. WilluhnArzneimitt.-Forsch., 1978, 1, 1—6)
Горещи запарки се вземат при настинки, грип, ревматични болки, стомашно разстройство и като стимулираща напитка при умора и главоболие.

Тинктури с розмарин

Тинктури се приемат като стимулиращ тоник и в съчетание с овес, превара или върбинка при депресия.

Компреси с розмарин

Компреси, напоени с гореща настойка, се използват за навяхвания, като на всеки две или три минути се редуват с ледени компреси. Изплакване на косата с настойка от билката се използва за лечение на пърхот.

Етеричното масло с розмарин

Етеричното масло се добавя към ваната за успокояване на болки или артрит, или може да действа като стимулант при нервно изтощение. Екстрактите често се срещат в състава на предлаганите в магазините шампоани.

Масажното масло се приготвя от разредено етерично масло, смесено с някакво неутрално масло и се втрива при болки в ставите, мускулите, в скалпа, за стимулиране растежа на косата или при главоболие в слепоочията.

Билката има специален афинитет към главата. Тя облекчава главоболие и мигрена, и може да се комбинира с лайка при главоболие или с кардамон при депресия.

Използвана самостоятелно, тя подобрява състоянието на скалпа, засилва растежа на косата чрез подобряване притока на кръв към кожата на главата и предпазва от преждевременно оплешивяване.

При сух скалп, се втрива розмаринова маслена настойка и се оставя за тридесет минути преди да се измие с мек шампоан.

При слаба коса с мазен скалп, се използва разреден с вода розмаринов оцет към последното изплакване на главата. Той е популярна съставка в шампоани и тоници. Неговото действие е успокояващо кожата на главата и намаляващо склонността на кожата към лющене и производство на пърхот.

Етеричното масло се използва за подобряване на концентрацията чрез изгаряне на няколко капки масло в аромалампа.

В народната медицина се използува и за лечение на ревматизъм, подагра, невроза, екземи и трудно заздравяващи рани.

Начин на приложение

Две чаени лъжички ситно счукани листа се заливат с една чаена чаша вряща вода; след изстиване се прецежда и изпива в продължение на един ден. Запарката се прилага също за изплакване на устата и за гаргара (Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.II. С., Наука и изкуство, 1973). Влиза в състава на голям брой комбинирани препарати (балсофлетол, болдофлорин, депуратум, долопакс, перубор, ромаринекс, артродинат, фитодолор, роймекс, тогал, дракодермалин, ровалинд, кардалеп, долексамед, динпресан, хидропсиблет.

Рецепти с розмарин

Кифлички от розмарин със стафиди

СЪСТАВКИ
         сух розмарин - 2 клона
         брашно - 400 g
         суха мая - 1 супена лъжица
         захар - 3 супени лъжици
         стафиди без семена - 150 g
         растително масло - 7 супени лъжици

Стъпка 1

Мая и 1 с.л. л захар се разбъркват в 250 мл топла вода и се оставят за 10 минути. Пресейте брашното в купа и поставете за 2 минути във фурна, предварително загрята до 150 ° С.

Стъпка 2

Добавете останалата захар към затопленото брашно, изсипете маята, омесете тестото. Омесете върху прахообразна повърхност за 10 минути. Прехвърлете в намазнена купа, покрийте купата и оставете на топло място за 1,5 часа.

Стъпка 3

От розмарина отделете листата, нарежете ги. В тенджера загрейте масло и добавете листата от розмарин. Махнете от котлона и оставете да изстине.

Стъпка 4

Омесете тестото, прехвърлете върху повърхност, поръсена с брашно, добавете 4 с.л. от маслота с розмарин и измитите стафиди. Замесете.

Стъпка 5

Разделете тестото на 8 части, разточете всяка на топка. Сложете върху хартия за печене, поръсена с брашно, леко натиснете. Използвайте остър нож, за да направите напречен разрез. Покрийте и оставете за 30 минути.

Стъпка 6

Загрейте фурната до 180 ° C. Намажете кифличките с останалото масло от розмарин. Печете за 30 минути.

Време за готвене - 2,5 часа. Рецептата е предназначена за 8 порции.

Розмарин, лечение

Предпазни мерки и нежелани реакции

Да не се използва от бременни жени, има опасност от алергии. Не можете да се пие инфузия от розмарин при хипотония. Не се препоръчва прием при хора с камъни в бъбреците. Билката розмарин има свойствата на афродизиак и може да увеличи сексуалния нагон както при мъжете, така и при жените.

Монопрепарати и лекарствени взаимодействия, използващи розмарин:

Brazil: Alrinte.

Препарати, включващи в състава си и розмарин

Argentina: Acnetrol; Acnetrol; Sequals G. Australia: Avena Complex; Garlic Allium Complex; Vitanox. Austria: Euka. Chile: Rhus Opodeldoc. Czech Republic: Hertz- und Kreislauftee; Naturland Grosser Swedenbitter. France: Depuratum; Hepax; Mediflor Tisane Contre la Constipation Passagere No 7; Mediflor Tisane Digestive No 3; Mediflor Tisane Hepatique No 5; Romarene; Romarinex. Germany: Canephron; Melissengeist. Russia: Canephron N (Канефрон Н). Spain: Linimento Naion; Mesatil; Natusor Hepavesical; Natusor Low Blood Pressure; Natusor Sinulan; Resolutivo Regium. Switzerland: Phytomed Cardio. UK: Supa-Tonic Tablets; Wood Sap Ointment.

Литература за розмарин

1 Collin MA, Charles HP. Antimicrobial activity of carnosol and ursolic acid: two anti-oxidant constituents of Rosmarinus officinalis L. Food Microbiol 1987; 4: 311–315. 2 Panizzi L et al. Composition and antimicrobial properties of essential oils of four Mediterranean Lamiaceae. J Ethnopharmacol 1993; 39: 167–170. 3 Opdyke DLJ. Rosemary oil. Food Cosmet Toxicol 1974; 12: 977–978. 4 Pariš A et al. Inhibitory effect of carnosolic acid on HIV-1 protease in cell-free assays. J Nat Prod 1993; 56: 1426–1430. 5 Pukl M et al. Inhibitory effect of carnosolic acid on HIV-1 protease. Planta Med 1992; 58: A632. 6 Ilarionova M et al. Cytotoxic effect on leukemic cells of the essential oils from rosemary, wild geranium and nettle and concret of royal bulgarian rose. Anticancer Res 1992; 12: 1915. 7 Huang M-Tet al. Inhibition of skin tumorigenesis by rosemary and its constituents carnosol and ursolic acid. Cancer Res 1994; 54: 701–708. 8 Singletary K. Inhibition of DMBA-induced mammary tumorigenesis by rosemary extract. FASEB J 1991; 5: 5A927. 9 Hof S, Ammon HPT. Negative inotropic action of rosemary oil, 1,8-cineole, and bornyl acetate. Planta Med 1989; 55: 106–107. 10 Taddei I et al. Spasmolytic activity of peppermint, sage and rosemary essences and their major constituents. Fitoterapia 1988; 59: 463–468. 11 Giachetti D et al. Pharmacological activity of essential oils on Oddi's  sphincter. Planta Med 1988; 389–392.12 Aqel MB. Relaxant effect of the volatile oil of Rosmarinus officinalis on tracheal smooth muscle. J Ethnopharmacol 1991; 33: 57–62. 13 Aqel MB. A vascular smooth muscle relaxant effect of Rosmarinus officinalis. Int J Pharmacog 1992; 30: 281–288. 14 Bult H et al. Modification of endotoxin-induced haemodynamic and haematological changes in the rabbit by methylprednisolone, F(ab0)2 fragments and rosmarinic acid. Br J Pharmacol 1985; 84: 317–327. 15 Rampart M et al. Complement-dependent stimulation of prostacyclin biosynthesis: inhibition by rosmarinic acid. Biochem Pharmacol 1986; 35: 1397–1400.16 Parnham MJ, Kesselring K. Rosmarinic acid. Drugs Future 1985; 10: 756–757.17 Joyeux M et al. Screening of antiradical, antilipoperoxidant and hepatoprotective effects of nine plants extracts used in Caribbean folk medicine. Phytother Res 1995; 9: 228–230. 18 Hoefler C et al. Comparative choleretic and hepatoprotective properties of young sprouts and total plant extracts of Rosmarinus officinalis in rats. J Ethnopharmacol 1987; 19: 133–143. 19 Haraguchi H et al. Inhibition of lipid peroxidation and superoxide generation by diterpenoids from Rosmarinus officinalis. Planta Med 1995; 61: 333–336. 20 Nuytinck JKS et al. Inhibition of experimentally induced microvascular injury by rosmarinic acid. Agents Actions 1985; 17: 373–374. 21 Al-Hader AA et al. Hyperglycemic and insulin release inhibitory effects of Rosmarinus officinalis. J Ethnopharmacol 1994; 43: 217–221. 22 Kovar KA et al. Blood levels of 1,8-cineole and locomotor activity of mice after inhalation and oral administration of rosemary oil. Planta
Med 1987; 315–318. 23 Gumbinger HG et al. Formation of compounds with antigonadotropic activity from inactive phenolic precursors. Contraception 1981; 23: 661–665. Rosemary 511