bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Чесън, действие и приложение на билката

ALLIUM SATIVUM L.

 (сем. Liliaceae — Кремови)

 • Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

  Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

  Цена: 1,66 лв.

 • Масло от Чесън - за имунитет и сърце, Bioherba, 100 софтгел капсули
 • 4esyn.jpg
  Български народни наименования на билка чесън

  бял лук, чеснов лук, чесън.

  Народни наименования в други страни на билка чесън

  Aнглийски - white garlic, Руски – чеснок, Немски - Knob- lauchzwiebel; Френски - ail commun.

  Употреба на чесънът като лечебна билка

  Чесънът е едно от малкото билки, използвани още от древността и за храна, и за лекарствено средство.Той се употребява и в научната медицина, като нашата химико-фармацевтична промишленост произвежда от него вече няколко препарата: алкратин — за профилактика и лечение на атеросклерозата, сатал — комбиниран препарат при атеросклероза, високо кръвно налягане и др.

  Нашата народна медицина прилага чесъна много нашироко от незапомнени времена против атеросклероза, като противогнилостно и бактерицидно средство при някои стомашно-чревни инфекциозни страдания, против кръвно налягане, като пикочогонно средство, при астма и др.: обелват се скилидките от една глава, счукват се, разбиват се с 200 — 300 г кисело мляко, оставят се да престоят една нощ и се изяждат на 2 — 3 пъти на следния ден.

  Външно чесънът се прилага като глистогонно средство (особено против аскариди): 10 г обелени скилиди се размачкват, заливат се постепенно и добре се разбиват в 100 г вряща вода или прясно мляко и след изстиване се прецеждат. С получената течност се правят2 клизми.

  Употребява се също против главоболие, като счуканите обелени скилиди във вид на каша се налагат върху челото и слепите очи. По същия начин се прилага във вид на лапи против краста, кел, косопад, пърхот и за растене на косата. Счукана скилида на кашица във вид на тампон се слага в носа като профилактично средство против грип.

  Чесънът намира широко приложение и в хранително-вкусовата промишленост (при приготвяне на колбаси, консерви и др.), за подправка и за храна.

  Установено е, че употребата на големи количества чесън е вредна.

  Предполага се, че големият процент столетници, с които се слави нашата страна, се дължи на това, че планинците, измежду които има най-много столетници, ядат много чесън, черен хляб и кисело мляко, живеят спокоен живот на чист балкански въздух и не употребяват алкохол.

 • Full Spectrum Чесън - при висок холестерол и кръвно, Bioherba, 350 мг, 60 капсули
 • Характерни особености на билка чесън

  Чесънът е луковично културно тревисто растение. Луковицата е разпадлива на няколко плътно прилегнали една до друга отделни луковички (скилиди). Всяка скилида дава начало на ново растение. В долния си край скилидите са заловени за дънцето (същинското стъбло), което завършва с брадест корен. Стъблото е до 50 см високо. Листата са плоски, ланцетно-линейни, подгънати под тъп ъгъл. Цветовете се белезникаворозови или зеленикави, почти безплодни, събрани по-малко на брой на върха на стъблото. Освен тях в основата на съцветието се развиват многобройни дребни въздушни луковички. Всяко съцветие е снабдено с един обвивен лист, по-дълъг от него. Околоцветникът е шест листен, а листчетата му имат по една надлъжна жилка. Плодът е тригнездна кутийка с черни, ръбести семена. Цъфти през юни — август.

  При нашите условия билката цъфти рядко, а се размножава по вегетативен начин — чрез скилидите. Цялата билка, особено скилидите, има характерна миризма и парлив вкус.

  Разпространение на билка чесън

  Чесънът е много старо културно растение. Произхожда от Средна Азия, а се отглежда главно в Сев. Африка (особено в Египет), Средна и Южна Европа , САЩ, Мексико и др. В нашата страна се отглежда още от XII в. Поради твърде ценните хранителни и лечебни качества сега растението се отглежда върху големи площи в цялата страна.

  4esyn_2.jpg


  Отглеждане на билка чесън

  У нас се отглеждат две форми — лятна (главно за получаване на луковици) и зимна (главно за производство на чесън— за консумация на зелено в ранна пролет). Билката е студоустойчива, но твърде много взискателна към осветлението. Най-добре вирее на наносни, дълбоки, глинесто-песъчливи градински почви.

  Употребяема част на билка чесън

  Луковиците (Bulbus Allii sativi).

  Време за бране на билка чесън

  Юни — август.

  Начин на бране и сушене на билка чесън

  Щом листата на чесъна увяхнат и започнат да жълтеят, луковиците се изкопават, изчистват се добре от пръстта, оставят се 4—5 дни заедно със стъблата на открито (луковиците непременно на сянка), след което се връзват на връзки и се доизсушават в проветриви помещения. Много е важно при изкопаването и манипулирането луковиците да не бъдат наранявани. Луковицата се приема за суха, когато при стискане се разпада на отделните си скилиди.

  Опаковка на билка чесън

  В сплитове или щайги.

  Съхранение на билка чесън

  В сухи, проветриви и хладни помещения, с достатъчен достъп на въздух. В противен случай има опасност от запарване и загниване. Най-добре и най-дълго време (6 — 9 месеца) се съхранява в хладилник при темпаратура 1 — 3°С и с относителна влажност 70 — 75%.

  Съдържание и хранителни стойности на билка чесън

  Етерично масло (със специфична миризма), в състава на което влизат различни полисулфиди. Съдържа още две антибиотични вещества (алицин и гарлицин), фитостерини, тлъсто масло, азотсъдържащи вещества, един лактон, витамините В, С (20 мг%) и D, ферменти, хормонно действуващи вещества, холин, фитонциди. В пепелта на скилидите е установено съдържанието на калий, калций, фосфор, натрий, молибден, манган, мед, кобалт, цирконий, сяра и др.

  Как и в какви дози да се приема чесън

  Можете да ядете от две-три скилидки до пет всеки ден в суров вид или под формата на подправка към различни ястия.

  Изследвания на чесъна

  От векове чесънът се използва като народно средство за борба с инфекциозните заболявания. Още през 1858 г. Луи Пастьор, микробиологът и основател на имунологията, отбелязва антибактериалния ефект на чесъна върху много бързо растящи бактерии. Алицинът, активно антибактериално вещество в състава на чесъна със силни антисептични качества, не позволява на бактериите да се размножават и предотвратява по-нататъшното им разпространение. Един от доказаните начини за унищожаване на E.coli в месните продукти е да настържете старателно цялото месо, преди да изпържите чесъна и оставете за известно време.

  Рецепти с чесън

  Кремообразна чеснова супа

  Ако сте търсили прекрасна рецепта за супа, в която чесънът е бил основната съставка и най-важният акцент, създадена е проста рецепта за кремообразна чеснова супа, създадена специално за вас. Едно от основните предимства на това ястие е краткото му време за готвене (около 40 минути).

  Тази супа ще се затопли в студен ден и надеждно ще предпази от настинки. Гответе го в зеленчуков или пилешки бульон, като добавите на вкус зелен лук, пащърнак и магданоз. Сервирайте ароматното ястие на масата горещо и не забравяйте да направите предварително чеснови крутони.

  Чесън странични ефекти

  Чесънът съдържа мощни вещества, излишъкът от които може да доведе до нежелани последствия. Трябва да бъдете изключително внимателни при консумацията на чесън и да не надвишавате разумна норма, тъй като излишъкът от летливи вещества в организма може да доведе до отравяне. Не трябва да ядете чесън на празен стомах и хора с обостряне на стомашно-чревни заболявания, за да не провокирате киселини или спазми. Този зеленчук стимулира апетита, така че трябва да ограничите употребата му по време на диети. При епилепсия е по-добре да не ядете чесън, тъй като това може да провокира пристъп. С повишено внимание давайте този зеленчук на деца и страдащи от алергия.

   

   

   

   

  Продукти свързани със статията

  1. Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

   Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

   Цена: 1,66 лв.

  2. Full Spectrum Чесън - при висок холестерол и кръвно, Bioherba, 350 мг, 60 капсули
  3. Масло от Чесън - за имунитет и сърце, Bioherba, 100 софтгел капсули