Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Чесън, действие и приложение на билката

ALLIUM SATIVUM L.

 (сем. Liliaceae — Кремови)

4esyn.jpg
Български народни наименования на билка чесън

бял лук, чеснов лук, чесън.

Народни наименования в други страни на билка чесън

Aнглийски - white garlic, Руски – чеснок, Немски - Knob- lauchzwiebel; Френски - ail commun.

Употреба на чесънът като лечебна билка

Чесънът е едно от малкото билки, използвани още от древността и за храна, и за лекарствено средство.Той се употребява и в научната медицина, като нашата химико-фармацевтична промишленост произвежда от него вече няколко препарата: алкратин — за профилактика и лечение на атеросклерозата, сатал — комбиниран препарат при атеросклероза, високо кръвно налягане и др.

Нашата народна медицина прилага чесъна много нашироко от незапомнени времена против атеросклероза, като противогнилостно и бактерицидно средство при някои стомашно-чревни инфекциозни страдания, против кръвно налягане, като пикочогонно средство, при астма и др.: обелват се скилидките от една глава, счукват се, разбиват се с 200 — 300 г кисело мляко, оставят се да престоят една нощ и се изяждат на 2 — 3 пъти на следния ден.

Външно чесънът се прилага като глистогонно средство (особено против аскариди): 10 г обелени скилиди се размачкват, заливат се постепенно и добре се разбиват в 100 г вряща вода или прясно мляко и след изстиване се прецеждат. С получената течност се правят2 клизми.

Употребява се също против главоболие, като счуканите обелени скилиди във вид на каша се налагат върху челото и слепите очи. По същия начин се прилага във вид на лапи против краста, кел, косопад, пърхот и за растене на косата. Счукана скилида на кашица във вид на тампон се слага в носа като профилактично средство против грип.

Чесънът намира широко приложение и в хранително-вкусовата промишленост (при приготвяне на колбаси, консерви и др.), за подправка и за храна.

Установено е, че употребата на големи количества чесън е вредна.

Предполага се, че големият процент столетници, с които се слави нашата страна, се дължи на това, че планинците, измежду които има най-много столетници, ядат много чесън, черен хляб и кисело мляко, живеят спокоен живот на чист балкански въздух и не употребяват алкохол.

Характерни особености на билка чесън

Чесънът е луковично културно тревисто растение. Луковицата е разпадлива на няколко плътно прилегнали една до друга отделни луковички (скилиди). Всяка скилида дава начало на ново растение. В долния си край скилидите са заловени за дънцето (същинското стъбло), което завършва с брадест корен. Стъблото е до 50 см високо. Листата са плоски, ланцетно-линейни, подгънати под тъп ъгъл. Цветовете се белезникаворозови или зеленикави, почти безплодни, събрани по-малко на брой на върха на стъблото. Освен тях в основата на съцветието се развиват многобройни дребни въздушни луковички. Всяко съцветие е снабдено с един обвивен лист, по-дълъг от него. Околоцветникът е шест листен, а листчетата му имат по една надлъжна жилка. Плодът е тригнездна кутийка с черни, ръбести семена. Цъфти през юни — август.

При нашите условия билката цъфти рядко, а се размножава по вегетативен начин — чрез скилидите. Цялата билка, особено скилидите, има характерна миризма и парлив вкус.

Разпространение на билка чесън

Чесънът е много старо културно растение. Произхожда от Средна Азия, а се отглежда главно в Сев. Африка (особено в Египет), Средна и Южна Европа , САЩ, Мексико и др. В нашата страна се отглежда още от XII в. Поради твърде ценните хранителни и лечебни качества сега растението се отглежда върху големи площи в цялата страна.

4esyn_2.jpg


Отглеждане на билка чесън

У нас се отглеждат две форми — лятна (главно за получаване на луковици) и зимна (главно за производство на чесън— за консумация на зелено в ранна пролет). Билката е студоустойчива, но твърде много взискателна към осветлението. Най-добре вирее на наносни, дълбоки, глинесто-песъчливи градински почви.

Употребяема част на билка чесън

Луковиците (Bulbus Allii sativi).

Време за бране на билка чесън

Юни — август.

Начин на бране и сушене на билка чесън

Щом листата на чесъна увяхнат и започнат да жълтеят, луковиците се изкопават, изчистват се добре от пръстта, оставят се 4—5 дни заедно със стъблата на открито (луковиците непременно на сянка), след което се връзват на връзки и се доизсушават в проветриви помещения. Много е важно при изкопаването и манипулирането луковиците да не бъдат наранявани. Луковицата се приема за суха, когато при стискане се разпада на отделните си скилиди.

Опаковка на билка чесън

В сплитове или щайги.

Съхранение на билка чесън

В сухи, проветриви и хладни помещения, с достатъчен достъп на въздух. В противен случай има опасност от запарване и загниване. Най-добре и най-дълго време (6 — 9 месеца) се съхранява в хладилник при темпаратура 1 — 3°С и с относителна влажност 70 — 75%.

Съдържание на билка чесън

Етерично масло (със специфична миризма), в състава на което влизат различни полисулфиди. Съдържа още две антибиотични вещества (алицин и гарлицин), фитостерини, тлъсто масло, азотсъдържащи вещества, един лактон, витамините В, С (20 мг%) и D, ферменти, хормонно действуващи вещества, холин, фитонциди. В пепелта на скилидите е установено съдържанието на калий, калций, фосфор, натрий, молибден, манган, мед, кобалт, цирконий, сяра и др.

 

 

 

 1. ЧЕСЪН ГРАНУЛИ
 1. ЧЕСЪН 350 МГ, 60 КАПСУЛИ

  ЧЕСЪН 350 МГ, 60 КАПСУЛИ

  Редовна цена: 7,99 лв.

  Промо цена 7,91 лв.

  1%

 1. GARLIC OIL / МАСЛО ОТ ЧЕСЪН 100 СОФТГЕЛ КАПСУЛИ

  GARLIC OIL / МАСЛО ОТ ЧЕСЪН 100 СОФТГЕЛ КАПСУЛИ

  Редовна цена: 14,99 лв.

  Промо цена 14,84 лв.

  1%