bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лавандула билка - действие и приложение

Lavandula angustifolia Mill

(L. spica L.y L. vera DC, L. officinalis Chaix)
Aнлийски — Lavander, Pуски — Лаванда колосовая, Френски — Lavande vraie, Hемски — Echter lavandel
Сем. Lamiaceae (Labiatae) — Устноцветни

 • Лавандула сух цвят - при стрес и безсъние, Lavandula angustifolia Mill
 • Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

  Цена: 5,69 лв.

 • Лавандула, Lavandula angustifolia MillОписание и устройство на лавандула билка

  Храст, до 100 (200) см. в наши условия се развива като полухраст). Стеблата многобройни, в сбити туфи, възходящи или изправени. Листата приседнали, ланцетни, продълговати или линейни целокрайни, младите бяловълнести, по-старите зелени оголяващи, отдоли с жлезисти власинки. Цветовете в многоцветни връхни 2—8 см дълги класовидни съцветия. Венчето синьовиолетово (рядко бяло) двуустно. Плодът сух, разпадащ се на 4 орехчета. Цъфти юли — август.

  Разпространение на билката лавандула

  Отглежда се като етеричномаслено растение предимно в подбалканските полета, Североизточна и Източна България и на места в Западна България. Среща се в Средизем- номорието. Широко култивирано в Южна Европа.

  Дроги и използваеми части на лавандула билка

  Цвят от лавандула (Flores Lavandulae). Масло от лавандула (Oleum lavandulae). Съдържание. В свежите цветове се съдържа 0,5—1% етерично масло, а в прясно изсушените ~ до 3% , 12% дъбилни вещества, захари, антоциани, восъци, органични киселини, минерални соли и др. (Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.2. С., Наука и изкуство, 1973).
  Качеството на етеричното масло се определя от съдържанието на линалилацетат (Bournot, K. Pharmazie, 7, 1952, 9, 567-580.), който варира в широки граници (30—60%) в зависимост от почвата, климата, начина, условията на бране и дестилация и др. Лавандуловото етерично масло съдържа: линалилацетат, линалол, гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, кумарин и др.Най-ценен е линалилацетатът, като в зависимост от условията на отглеждане този естер варира от 30 до 60 %.
  Най-висококачествено е френското лавандулово масло, получено от алпийски лавандулови находища. Българското лавандулово масло се характеризира с траен фин аромат, въпреки че съдържанието на линалилацетат е ниско.
  Нашето лавандулово масло съдържа 38—42% линалилацетат, 12% терпинеол, свободен линолоол, мирцен, оцимен, пинен и др. (Стайков, В. и др. Наръчник по основните етеромаслени и лекарствени култури, С., Земиздат, 1974).

  Основно действие на билка лавандула

  Успокояващо, спазмолитично,стимулант на кръвообръщението, газогонно, тоник за нервната система, подпомага жлъчния поток, релаксант.

  Експериментални и клинични данни на лавандула билка

  Във връзка със съдържанието на етерично масло цветовете се прилагат като успокояващо средство при неврастения, мигрена, сърдечна невроза със сърцебиене (Perrot, E., R. Paris. Les plantes medicales. Paris, Presse universitaires de France, 1974). Има и холеретично действие . Цветовете притежават и диуретично действие.

  В народната медицина лавандулата се използува за стимулиране на храносмилането и като спазмолитично средство. Прилага се против молци във връзка с инсектицидното му действие. Етеричното масло се прилага за разтриване при невралгични болки.

  Начин на приложение на билката лавандула

  Три чаени лъжички счукани на ситно цветчета се заливат с две чаени чаши гореща вода. След изстиване се прецежда и се изпива в продължение на един ден (Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.2. С., Наука и изкуство, 1973). Цветовете и предимно етеричното масло влизат в състава на много комбинирани препарати (долексамед, долексакур, епаузина, ангоцин и др.)

  Лавандула, лечение, при спазмиИзползвани средства с лавандула

  Настойка с лавандула

  Настойка от цветовете се приема при нервно изтощение, главоболие, тежест, по време на раждане, колики и лошо храносмилане. Слаба настойка (25% от нормалното съдържание) се дава на бебета за колики, раздразнителност и възбуда.

  Тинктура с лавандула

  Тинктура от цветове се приема при главоболие и депресия.

  Кремове с лавандула

  Кремове за кожата, направени от етерично масло на лавандула, се приготвят чрез добавяне на няколко капки от маслото в друг крем, като например крем с лайка, за екзема.

  Лосион с лавандула

  Лосионът се приготвя по същия начин, само че се добавя малко масло към вода и се използва при слънчеви изгаряния и опарвания. Гърдите можете да разтривате с етерично масло на лавандула, а при астма и бронхитни спазми добавете масло от лайка и масло преносител.

  Лавандуловото масло

  Лавандуловото масло може да се разтваря във вода и да се използва при въшки, като се втрива в косата или с него да се намокря ситен гребен за гнидите.

  Масажно масло с лавандула

  Масажно масло се прави чрез добавяне на малко лавандулово масло към масло преносител и се втрива при болки в мускулите или в задната част на врата, главоболие или при първи симптоми на мигрена.

  Етеричното масло с лавандула

  Етеричното масло може да се разрежда и да се използва при ухапвания от насекоми и ужилвания, или да се смесва с масло преносител и да предпазва от слънчево изгаряне, и за лечение на топлинен удар. Обаче, лавандуловото масло не предпазва от ултравиолетовите лъчи и не функционира самостоятелно.

  Внимание!

  Избягвайте високи дози по време на бременност, тъй като е маточен стимулант!

  Продукти свързани със статията

  1. Лавандула сух цвят - при стрес и безсъние, Lavandula angustifolia Mill
  2. Балсам за устни Лавандула & Витамин Е, Radika, 5 мл

   Балсам за устни Лавандула & Витамин Е, Radika, 5 мл

   Цена: 4,06 лв.

  3. Био Флорална вода от Българска Лавандула, Radika, 100 мл
  4. Серум Ревитализиращ с Био Арганово масло, Жожоба и Лавандула, Radika, 20 мл
  5. Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 5,69 лв.

  6. Билкова луксозна възглавничка за сън - Лавандула, Bioherba, 1 бр.
  7. Мехлем SOS Дермадар 7 Билки, Radika, 30 мл

   Мехлем SOS Дермадар 7 Билки, Radika, 30 мл

   Цена: 5,82 лв.