Билковите лекарства придобиха популярност в целия свят като алтернативни терапевтични средства за контролиране на често срещани инфекции. Появата на множество устойчиви на лекарства щамове бактерии и високата цена на синтетичните съединения, насочи изследователите към търсене на нови терапевтични средства, включително лечебни растения. Много лаборатории понастоящем участват в документирането на приложението на лечебни растения срещу инфекциозни и неинфекциозни заболявания чрез in vitro и in vivo системи.

Какво причинява стафилококова инфекция?

Инфекция със Staphylococcus aureus, или стафилококова инфекция, както е общоизвестна, възниква, когато стафилококовата бактерия навлезе в тялото през наранена кожа, заразяваща кожата и кръвта.
Стафилококовата инфекция е изключително заразна и се разпространява чрез директен кожен контакт със заразения човек и предмети. Стафилококовите бактерии обикновено се намират върху кожата, носа и гениталиите, като не засягат директно човека. Но порязване или рана на кожата, може да доведе до навлизане на бактериални щамове в кожата и кръвообращението, причинявайки сериозни инфекции. Това води до зачервяване, подуване, сърбеж, пълни с гной циреи и болезнени обриви по тялото, засягащи най-вече лицето и шията.
S. aureus са една от най-честите бактериални агенти при хората и причиняват множество инфекции, включително бактериемия, инфекциозен ендокардит, инфекции на кожата и меките тъкани (напр. импетиго), остеомиелит, септичен артрит, белодробни инфекции (напр. пневмония), гастроентерит, менингит и инфекции на пикочните пътища.

 • Евкалипт лист - при кашлица и бронхити, Eucaliptus globulus
 • Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

  Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

  Цена: 1,66 лв.

 • Билки срещу стафилококова инфекция

  КУРКУМА
  Куркуминът, основната съставка на куркумата, има антибиотични и противовъзпалителни свойства и може да помогне при стафилококова инфекция. Тоник, направен от прах от куркума, смесен с черен пипер, вода и кокосово масло, приеман няколко пъти на ден, е полезен при лечението на инфекцията. Прах от куркума, смесен с прах от лайм и вода, може също да се нанесе като паста върху засегнатата област, за да се намали болката и зачервяването. Той изсушава гнойта в блистера и намалява инфекцията. Научно изследване доказва, че антибактериалните свойства на куркумата са ефективни както срещу метицилин резистентен S.aureus (MRSA), така и срещу метицилин чувствителен S.aureus (MSSA).

  Билка Евкалипт при стафилококова инфекцияЕВКАЛИПТ
  Според проучване етеричните масла от Eucalyptus globulus са естествен антибиотик за лечение на няколко инфекции, причинени от S.aureus. Евкалиптът дава масло, богато на терпеноиди като евкалиптол и цинеол, които са антимикробни, противовъзпалителни и отхрачващи. Подобен терапевтичен профил го прави подходящ за лечение срещу широк спектър от бактерии. Смята се за добра антисептична билка. Пригответе чай от листа на евкалипт и го приемайте 2 пъти на ден, за да помогнете при стафилококова инфекция, или го нанесете директно върху засегнатата област.

  ДЖИНДЖИФИЛ
  Паста от джинджифил на прах в мед, може да помогне при лечението на стафилококова инфекция. Той спира по-нататъшния бактериален растеж и намалява инфекцията. Нанесете го върху засегнатата област 2-3 пъти на ден за ефективно намаляване на симптомите и бързо излекуване.

  ЧЕСЪН
  Чесънът показва антибиотични свойства, полезни при лечението на различни инфекции и свързаните с тях симптоми. Също така е ефективен срещу стафилококова инфекция, циреи и импетиго.

 • Ехинацея цвят при грип и настинка, Echinacea purpurea, екстра качество
 • Карамфил плод цял, Syzygium aromaticum

  Карамфил плод цял, Syzygium aromaticum

  Цена: 4,39 лв.

 • БОСИЛЕК
  Босилекът е доказано превантивно средство срещу множество инфекции. Ежедневният прием на чай от листа на босилек ​​се препоръчва за подобряване на имунитета. Пресни листа от босилек, извлечени в сок, се прилагат върху засегнатата област, за да помогнат за лечение на стафилококова инфекция. Помага за намаляване на различни симптоми, свързани със стафилококова инфекция, като зачервяване, сърбеж и предотвратява тяхното увеличаване. Маслото от босилек също е ефективно при инфекция.

  Билка Алое при стафилококова инфекцияАЛОЕ
  Алое вера притежава антибактериални действия срещу бактериите Staphylococcus. Това му свойства може да се използва за лечение на стафилококови инфекции.

  ЕХИНАЦЕЯ
  Ехинацеята е многогодишно тревисто цъфтящо растение. Екстрактите от ехинацея имат антибактериални свойства. Отдавна се използва за лечение на рани и инфекции като инфекции на пикочните пътища. Изследванията показват, че може да е ефективен и срещу стафилококови бактерии.

  МАЩЕРКА
  Мащерката може да предложи защита срещу бактерии като Е. coli, Listeria monocytogenes, Pseudomonas putida, S. aureus и устойчив на метицилин S. aureus (MRSA ).

  РИГАН
  Изследванията показват, че риганът има антибиотичен ефект, вероятно поради съединение, наречено карвакрол. Едно проучване показва, че билката риган може да бъде ефективна срещу Streptococcus mutans, вид бактерии, които водят до развитие на кариеси, както и срещу S. aureus.

 • Червен Риган стрък с цвят - при бронхит, Origanum vulgare

  Червен Риган стрък с цвят - при бронхит, Origanum vulgare

  Цена: 1,94 лв.

 • Алое Кейп Кристали на прах - при запек, Aloe Cape

  Алое Кейп Кристали на прах - при запек, Aloe Cape

  Цена: 4,70 лв.

 • КАРАМФИЛ
  В карамфилът има съединение, наречено евгенол, което действа силно антибактериално. Изследванията показват, че евгенолът е ефективен срещу бактериите S. aureus и E. coli.

  Билка Каркаде при стафилококова инфекцияХИБИСКУС
  Каркадето може да осигури антибактериални свойства. Също така, може да бъде също толкова ефективен, колкото някои лекарства в борбата с различни бактериални щамове, вкл. и стафилококи.

  ЖЪЛТ КАНТАРИОН
  Жълтият кантарион има като активни съединения хиперицин и хиперфорин, които показват много силна инхибиторна и бактерицидна активност срещу няколко грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, както и Candida albicans. Най-изразено антибактериално действие се наблюдава срещу Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus и Staphylococcus epidermidis.

  ЛОПЕН
  Лопенът традиционно се използва за лечение на различни заболявания, включително настинка и кашлица. Лабораторни изследвания са показали, че листата на лопен имат антибактериални свойства както при грам-положителни, така и при грам-отрицателни бактерии, включително: Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis и Escherichia coli, по-известни като E. coli.

  КИСЕЛ ТРЪН
  Берберинът, алкалоид от изохинолинов тип, изолиран от плода на киселия трън, има доказана ефикасност срещу широк спектър от микроорганизми и най-вече срещу грам-положителни бактерии, включително S. aureus и S. epidermidis. 

  Тези домашни средства могат да бъдат полезни при лечение на стафилококови инфекции и намаляване на техните симптоми. Те могат да намалят болката и да предотвратят естествения растеж на бактериите и са ефективни дори срещу резистентни на антибиотици щамове като MRSA, на които повечето антибиотици не действат. Опитайте тези лесни и прости домашни средства за стафилококова инфекция или ги използвайте заедно с предписаните антибиотици.