Карамфил плод цял, Syzygium aromaticum
Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.
- Производител: Bilki.bg - Билки ЕООД
Карамфил плод цял - І-во качество
Syzygium aromaticum
Като кулинарна подправка, карамфилът добавя екзотична нотка към всяко ястие.
Има антисептично и болкоуспокояващо действие. Повишава апетита. Освежава дъха и има противовъзпалителен ефект в устната кухина.
*Подправка.
Начин на употреба на Карамфил плод
Кулинарни цели: Подходящ за сладкиши, супи, ястия с тофу или боб, месо.
Чай: 1 кафена лъжичка счукан плод се залива с 250 мл вряща вода. Похлупва се за 10 минути. Пие се 2 пъти дневно, по 100 мл преди хранене.
*Може да се сдъвчат цели 1-2 плодчета.
*Действа релаксиращо вечер, непосредствено преди лягане в горещо мляко, с малко захар.
Състав
Карамфил цели плодчета (Syzygium aromaticum).
Противопоказания
Противопоказан при гастрит или повишена киселинност при язви, тъй като може да предизвика възпаление на стените на стомаха.
Не се препоръчва и на бременни жени, тъй като повишава тонуса на матката, а това може да доведе до спонтанен аборт. При кърмене не е препоръчителен, тъй като може да промени вкуса на млякото и детето да се откаже да суче.
Подправката е с уникален вкус, но е забранено да се дава на деца до три години, както и на хора с високо кръвно налягане, както и на хора с психични разстройства.
Препаратите (водни екстракти, алкохолни тинктури, мехлеми и др.), приготвени на основата на карамфилово дърво, са богати на етерично масло, което много дразни лигавицата, така че трябва да ги използвате внимателно и не забравяйте да спазвате дозировката. Предозирането може да причини нарушения на психичната и нервната система, както и интоксикация на организма. Не се препоръчва използването на препарати от карамфил по време на бременност, както и на хора с високо кръвно налягане и заболявания на нервната система.
Произход
Мадагаскар
Научете повече за Карамфил
Характерни особености
Карамфилът е вечнозелено дърво (високо до 20 м), всички части на което съдържат жлези с етерично масло, което има силен аромат. Има пирамидална форма и плътна корона. Стволът е покрит със сива кора. Листата са прости, кожени, противоположни, без прилистници. Цветовете са бисексуални, актиноморфни (редовни), малки, събрани в рацемозни съцветия. Околоцветник двоен, 4-членен. Една чашка се състои от 4 чашали, слети в тръба. Corolla бяла или розовата, с 4 свободни или слети до шублера на венчелистчетата. Има много тичинки. Долен яйчник. Плодът е с ягодова форма, едносеменен, продълговат.
Събиране на суровини
За производството на масло, кората и листата се използват заедно с цветовете. Суровините за производството на лекарства обикновено са пъпки. Събирането на съцветия обикновено се извършва ръчно през периода на пъпкуване, когато венецът вече придобива бледо розов цвят. Добрите пъпки се берат и изсушават на открито, за предпочитане на слънце, в продължение на 4-5 дни, докато станат червеникави или кафяви. Суровините се съхраняват в картонени кутии в продължение на 2 години. При продължително съхранение ароматът постепенно отслабва.
Химичен състав
Основните активни съставки на карамфиловите пъпки са етеричното масло (до 20-22%) и танините (14-20%). Основният компонент на етеричното масло е евгенол (80-90%), той също съдържа около 3% ацетил-евгенол и кариофилен (смес от сесквитерпени), ванилин, протеинови вещества и минерални соли. Освен етерично масло, пъпките съдържат 10% мастно масло, фенолни съединения, флавоноиди и алкохоли.
Фармакологични свойства
Лечебните свойства на карамфила се дължат главно на евгенола - основния компонент на карамфиловото масло. Именно той дава специфичен аромат, анестетикът, спазмолитичните, антисептичните (бактерицидни), потогонните, диуретичните ефекти също са свързани с него. В допълнение, пъпки от карамфил имат стимулиращи, отхрачващи, карминативни и паразитни свойства (например, поради антимикробно действие, те премахват диарията в случай на чревни инфекции). Етеричното масло от карамфил стимулира апетита, подобрява храносмилането, намалява образуването на газове в червата, укрепва имунната система. Евгенол - основният компонент на маслото от карамфил - е мощен антисептик в стоматологията: помага за борба с възпалението на лигавиците на езика и венците, както и пародонтоза. Маслото от карамфил е ефективно срещу патогенни бактерии и хелминти, премахва мускулни и диафрагмални спазми, както и хълцане; повишава тонуса на матката, нормализира менструалния цикъл; е отличен афродизиак, засилва сексуалната възбуда. Доказано е антипаразитното действие на пъпки от карамфил. Настойките и отварите от кората на карамфил също са ефективни при заболявания като метеоризъм, вегетативно-съдова дистония, хипотония, чревни колики, диария, колит и заболявания на ректума.
Приложение в традиционната медицина
За лечебни цели се използват главно цветя на етапа на пъпката и плодове на карамфила. В медицината на някои страни (европейска и азиатска), пъпките и плодовете на карамфил се използват широко като стимулант и карминативно средство. Например, те са включени в Британската билкова фармакопея. Лечебните свойства на карамфиловото дърво са много по-широко използвани в китайската медицина, използва се като ароматно средство за храносмилане и лош апетит, като болкоуспокояващо средство при заболявания на стомашно-чревния тракт, като антихелминтик при диспепсия, повръщане, оригване, подуване на корема и много женски болести. В стоматологията, при пулпит, кариес, пародонта, масло от карамфил се използва широко като антисептик. Към днешна дата евгенолът - основният компонент на маслото от карамфил - е включен в състава на промивките за уста. Освен това маслото от карамфил има противовъзпалителен ефект при заболявания на кожата (трихофития) и лигавиците на устната кухина. Антхелминтният ефект на екстракт от цветя карамфил върху аскариди и бактериостатичен ефект върху дифтериен бацил, патоген на антракс, стафилококус ауреус, бацили от бял и бял стафилокок, паратифи А и В бацили, дизентериални бактерии като шига, флекснер, холера и добре заразени гъби, както и гъбички от язви кожни болести. Доказана е и ефективността на маслото от карамфил при лечението на ларингит, фарингит, ринит, тонзилит, отит и възпаление на максиларните синуси.