Кисел трън плод, Берберис, Berberis vulgaris

В наличност
Останали са само %1
кат №
b480conf
Плодовете на бербериса са с високо съдържание на витамин С. Те могат да се използват както като чай, така и като съставка е йогурт, смути, здравословни десерти, мюсли оризови ястия като придават придават на ястията приявтен свеж вкус.
4,34 лв.
4,34 лв.

Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.

Кисел трън, Берберис червени плодове – вкусната суперхрана, богата на антиоксиданти

Berberis vulgaris L.

Зарадвайте сетивата си с тези сушени супер-плодчета. Насладете се на тръпчив, освежаващ вкус по всяко време.

Плодовете на бербериса са с високо съдържание на витамин С. Те могат да се използват както като чай, така и като съставка в йогурт, смути, здравословни десерти, мюсли оризови ястия, като придават придават на ястията приятен свеж вкус.

Много документирани истории, особено в древната китайска медицина, показват, че плодът от берберис е бил известен и широко използван в Китай и Персия поради мощните си лечебни свойства. Тази суперхрана се използва за борба с храносмилателни проблеми, настинка и като цяло за укрепване на имунната система.

Растението Кисел трън е добре известно в Иран и различни части от това растение, включително корен, кора, листа и плодове, са били използвани в народната медицина. 

Плодовете му са били използвани от векове за лечение на храносмилателни проблеми, инфекции и кожни заболявания. Те са отличен източник на витамин С - антиоксидант, който може да помогне за предпазване от клетъчно увреждане, което може да доведе до сърдечни заболявания и рак.

Плодовете на киселия трън се споменават и като средство за „прочистване на кръвта“.

Двете десетилетия изследвания показват различни фармакологични и терапевтични ефекти на B. vulgaris и неговите изохинолинови алкалоиди (особено берберин). Изследванията, проведени върху химичния състав на растението, показват, че най-важните съставки на това растение са изохинолиновите алкалоиди като берберин, бербамин и палматин. Берберинът представлява един от най-изследваните сред естествено срещащите се протоберберинови алкалоиди.

Берберинът е изохинолиново алкалоидно производно, намерено в различни видове растения (най-често Berberis vulgaris), което има много терапевтични ефекти (антивирусно, антимикробно, антидиабетно, антидиарейно, противовъзпалително и антитуморно). 

Берберис в кулинарията

Берберис, известен като зирешк на персийски, е традиционна съставка, използвана в различни кухни, включително в Азербайджанската. В азербайджанския пилаф, той често се добавя за да придаде характерен кисел вкус и красив цвят на ястието. Пилафът, известен като "плов" в Азербайджан, се приготвя с ориз, месо (обикновено агнешко или пилешко), сушени плодове, подправки и понякога ядки.

Берберисът се използва в комбинация с други съставки като шафран, куркума, лук и сушени плодове като стафиди или кайсии, за да придаде богата и комплексна палитра на вкусовете. Зирешкът не само добавя киселинност, но също така обогатява и текстурата на пилафа, правейки ястието по-балансирано и ароматно.

За какво е полезен Berberis vulgaris?

Използването на билката кисел трън в медицината датира от преди повече от 2500 години. Използва се в индийската народна медицина за лечение на диария, понижаване на температурата, подобряване на апетита, облекчаване на разстроен стомах и насърчаване на жизнеността, както и чувството за благополучие.

Традиционно се смята, че увеличава притока на жлъчка, поради което се използва при проблеми с черния дроб и жлъчния мехур. Използва се и локално за лечение на кожни заболявания като екзема, псориазис, акне и леки рани.
Множество проучвания показват реални резултати, че яденето на този богат на антиоксиданти и хранителни вещества сушен плод, е изключително полезно за здравето на кожата ви (като намаляване на появата на акне и забавяне на процеса на стареене).

Начин на употреба на Берберис плод

За директна консумация: Преди употреба, накиснете в гореща вода за 30 минути. Добавете в смутита, йогурт, салати, сладкиши, сладолед.

Запарка: 2 чаени лъжички ситно нарязани плодове се запарват в 1 чаша вряща вода за 10 минути. Приема се няколко пъти дневно, по 1—2 супени лъжици преди хранене.

Състав

Кисел трън сушени плодове (Berberis vulgaris L.).

Противопоказания

Плодът на кисел трън (Berberis vulgaris) не се препоръчва по време на бременност и кърмене, поради риск от стимулиране на маточни контракции. Употребата при малки деца и хора с жлъчни камъни или тежки чернодробни заболявания, трябва да става с повишено внимание. Берберисът може да взаимодейства с лекарства като антибиотици и антикоагуланти и може да понижи кръвното налягане, което го прави неподходящ за хора с хипотония. Възможни странични ефекти включват стомашни разстройства и алергични реакции. Консултация с лекар е препоръчителна преди употреба.

Напишете вашето мнение
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация