Сусам белен суров, Sesamum indicum, насипно

В наличност
Останали са само %1
кат №
b479conf
Сусамовите семена са изключително питателни. Те са богати на протеини, фибри и здравословни мазнини. Осигуряват калций, витамини от група В, витамин Е и антиоксиданти.
2,21 лв.
2,21 лв.

Безплатна Доставка над 59 лв до 7 кг.

Бял белен сусам 

Sesamum indicum

Сусамовото растение расте в тропически и субтропични части на света, включително Азия, Африка и Южна Америка. Хората го култивират заради годните за консумация семена, които са популярно допълнение към много ястия по целия свят.

Хората могат да хапват сусамови семена директно, да ги добавят като съставка към ястия или да използват сусамово масло при готвене. Таханът, който хората използват за приготвяне на хумус и други храни, е паста, направена от сусамово семе.

Суровите сусамови семена са изключително питателни 

Сусамовите семена са богати на протеини, фибри и здравословни мазнини. Те също осигуряват голямо количество калций, витамини от група В, витамин Е и антиоксиданти.

Сусамовите семена са добър източник на протеини. Една супена лъжица или 9 грама (g) сусамово семе съдържа 1,60 гр протеин. Една супена лъжица или 15 г тахан осигурява 2,55 гр протеин.

Протеинът помага на костите, мускулите и тъканите в тялото да останат здрави. Той играе ключова роля в растежа.

Сусамовите семена са добър източник на калций. Една супена лъжица сусамово семе осигурява 87,80 милиграма (мг) калций. Една супена лъжица тахан съдържа 63,90 mg от този минерал.

Сусам – скрито зрънце сила

Сусамовите семена съдържат калций и магнезий, които могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане и да защитят здравето на кръвоносните съдове.

Понижаването на кръвното налягане може да намали риска от някои хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания.

Стимулира бъбречните функции. Общоукрепващо действие.

Сусамовите семена съдържат мононенаситени мазнини и полиненаситени мазнини, които могат да помогнат за насърчаване на здравето на сърцето.

Сусамовите семена съдържат феноли, като лигнани, които имат високи антиоксидантни свойства. Чрез намаляване на оксидативния стрес фенолните вещества могат да помогнат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, рак и невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер. 

Лигнаните в сусамовите семена имат и други предимства наред с антиоксидантните им свойства. Предполага се, че фитоестрогените, които включват лигнани, могат да помогнат за намаляване на риска от остеопороза, фрактури, симптоми на менопауза и рак на гърдата.

В сусама се съдържат още сезамол, който има антиоксидантни и анти-стареещи свойства, и сезамолин, който има противовъзпалително, антихипертензивно и противораково действие. 

Белен бял сусам

При бъбречна недостатъчност, остеопороза. При кашлица, при анемия и отпадналост. При суха кожа, чупливи нокти и изтощена коса.

*Подправка.

Начин на употреба на Бял Сусам белен

Кулинарна цел: Използвайте за поръсване на хлебчета, питки, кифли, салати, десерти, зърнени барчета. Може да използвате в суров вид или леко припечени на тиган за наситен аромат.

Лечебна цел: 1-2 супени лъжици (5-10 гр) сусамово семе се консумира 3 пъти дневно. Може да се пасира със зеленчуков сок, с вода и мед или кисело мляко и мед.

Състав

Сурови белени сусамови семена (Sesamum indicum).

Алергени: сусам

Съхранение

Важно е да съхранявате сусамовите семена и сусамовото масло на сухо и хладно място, като кухненски шкаф, за да не гранясват продуктите.

Като алтернатива сусамовите семена могат да се съхраняват в хладилник, за да се запазят свежи и да издържат по-дълго.

Произход

Бразилия

Научете повече за Сусам

Характерни особености

Сусам обикновен (лат. Sesamum indicum L.) - едногодишно тревисто растение, вид от рода Сусам (лат. Sesamum L.) от семейство Pedalium (лат. Pedaliaceae).

Ботаническо описание

Сусам обикновен - тревисто растение 1 - 1,5 метра височина. Благодарение на мощните корени, които отиват дълбоко в почвата до метър дълбочина, той е много непретенциозен в отглеждането и дава добра реколта дори в сухи условия. Дръжки, опушени листа. Долните листа са срещуположни, след това следващите растат. Цветя с жълтеникав, синкав или лилав нюанс са разположени в аксилите на листата. С тръбна, леко неправилна форма. Растението цъфти през юни-юли, а плододава през август-септември. Плодът е удължен до 3,5 см, четири- или осмоъгълна кутия, пълна с многобройни семена. Кутията има кръгла основа и конусообразен връх. Цветът на семената е от снежнобял до черен, има кафяви и жълти нюанси.

Събиране на суровини

Необходимо е да се съберат сусамовите семена при сухо време и да се съхраняват при съдържание на влага не повече от 6%. При по-висока влажност те се нагряват и стават гранясали. По време на прибирането на реколтата скоростта на вятъра трябва да е ниска, а ситото, в което се събират семената, трябва да е много ситно. Необеленият сусам се съхранява много по-дълго, отколкото обелен. В херметически контейнер и в хладилник нерафинираните сусамови семена се съхраняват до 6 месеца, във фризер до една година.

Химичен състав

Химичният състав на сусама е богат на хранителни вещества. В сусамовите семена много висок процент масло, в зависимост от сорта и мястото на растеж, достига шестдесет. Сусамът съдържа до 20% протеин и до 16% въглехидрати.

Фармакологични свойства

Комбинацията от много различни аминокиселини, витамини, минерали и хранителни вещества, които се съдържат в сусамовите семена, като цяло има благоприятен ефект върху човешкото тяло. Сусамовите семена премахват токсините от тялото и ни дават енергия. Използването на масло и семена от сусам може не само да подобри вкуса на много ястия, но и да предотврати появата на различни заболявания. Още в древни времена с помощта на сусамовите семена те се отървали от инфекции и настинки. Благодарение на запасите от калций, сусамът укрепва костите, косата и ноктите, предотвратява остеопорозата. Поради наличието на фитостерол в сусам, холестеролът се намалява и мастните плаки се абсорбират по стените на кръвоносните съдове, които са основната причина за запушване на кръвоносни съдове, кръвни съсиреци и атеросклероза.

Приложение в традиционната медицина

В традиционната медицина сусамът се използва от дълго време. В древен Вавилон жените са яли смес от халва, мед и сусам, за да удължат младостта и красотата, точно както римските войници са яли смес от мед и сусам, за да възстановят силата и енергията. Като едно от най-разпространените растения, сусамът се използва в системата на индийската аюрведа медицина. Полезните свойства на сусама са описани от древния аюрведичен лекар от Сусрут. Той написа, че сусамът подобрява храносмилането, подобрява интелигентността, почиства раните, полезен е за зъбите, има благоприятен ефект върху кожата и косата и повишава издръжливостта на човешкото тяло.

Противопоказания и странични ефекти

Основната вреда на сусама в неговото високо съдържание на калории е 565 kcal на 100 g, така че те не трябва да се злоупотребяват, добре, а по време на диети е по-добре напълно да се откаже от употребата на сусам. Освен това, поради свойства, които подобряват коагулацията на кръвта, сусамът е строго противопоказан за хора, страдащи от тромбоза и повишена коагулация на кръвта. Също така не се препоръчва използването на сусамови семена на празен стомах, тъй като лигавицата на стомаха е много чувствителна към тях. Не можете да използвате сусамово масло заедно с аспирин и оксалова киселина - калций, когато се комбинира с тях, образува отлагания в бъбреците.

Напишете вашето мнение
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация