- Начало /
- Джинджифил ароматен корен рязан - за чай при грип и настинка, Zingiber officinale
Джинджифил ароматен корен - за чай
Zingiber officinale
Коренът от джинджифил (на английски Ginger) е популярна подправка, която може да се добавя към ароматизирани чаени смеси за леко сладък, леко пикантен вкус.
Коренът от джинджифил произхожда от Югоизточна Азия и се използва в билковата медицина от векове за лечение на голямо разнообразие от заболявания, от гадене до лошо храносмилане и обикновена настинка. Той е често срещана съставка в смеси от чай от листа и може да се намери както в кофеинови, така и в билкови чайове.
Днес многобройните полезни свойства на джинджифила са подкрепени от научни изследвания на тази уникална подправка.
Ползи на чай от Джинджифил
Той е мощен антиоксидант. Има противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни свойства.
Чаша чай от джинджифил може да помогне за предотвратяване на симптомите на обикновена настинка и болки в гърлото. По-специално, джинджифилът има антимикробни свойства, които могат да помогнат в борбата срещу заболявания като стрептокок в гърлото.
Джинджифилът може да се използва и за лечение на респираторни заболявания. Прекрасна напитка е и за подсилване на имунитета.
Джинджифил може помогне за облекчаване на гадене и повръщане. Подпомага храносмилането.
Противовъзпалителните и аналгетични ефекти на гингероловите съединения в корена на джинджифила, могат да помогнат за предотвратяване или лечение на артрит, ревматизъм, шипове, възпаление и различни видове инфекции. Облекчава болката и намалява възпалението.
Ако страдате от менструални болки, чаша чай от джинджифил може да помогне за облекчаване на спазмите. Всъщност, едно проучване предполага, че консумацията на джинджифил може да бъде също толкова ефективна, колкото приемането на болкоуспокояващи без рецепта като ибупрофен. В друго проучване е доказано, че джинджифилът успешно намалява както продължителността, така и интензивността на менструалната болка.
Чаят от джинджифил подпомага храносмилането. Проучванията показват, че консумацията на джинджифил може да помогне за подобряване на стомашно-чревните симптоми и да помогне на храносмилателната система да работи правилно. Поради своите успокояващи, полезни свойства, чаша чай от джинджифил е чудесна идея да се насладите след обилно хранене или когато имате храносмилателни проблеми.
Джинджифилът може също да намали риска от диабет, рак и други здравословни проблеми.
Джинджифилът може да помогне за стимулиране на чревната перисталтика, което предполага, че може да облекчи или предотврати запек.
Според проучване, проведено през 2018 г., ензимите в исиота могат да помогнат за разграждането на газовете, които се образуват в чревния тракт по време на храносмилането, намалявайки усещането за подут корем.
Знаете ли, че чаша чай от джинджифил може да е полезна за вашите зъби? Джинджифилът има антимикробни и противогъбични свойства, които могат да помогнат за унищожаването на вредните орални патогени. Това може да ви помогне да подобрите цялостното си здраве и да запазите зъбите си здрави.
Приложение на Джинджифил корен
При храносмилателни смущения, простуда, кашлица, възпалено гърло, хрема, болки и газове в стомаха и червата, задух, против гадене и повръщане.
Начин на употреба на Джинджифил ароматен корен
Състав
Джинджифил корен, нарязан на парченца (Zingiber officinale).
Научете повече за Джинджифил
Характерни особености
Лечебният джинджифил (Zingiber officinale Rosc.) принадлежи към рода джинджифил (Zingiberaceae). Родът джинджифил има 80-90 растителни вида, разпространени в Източна Азия, Южна Африка и Австралия.
Ботаническо описание
Лечебният джинджифил е многогодишно, вечнозелено, тревисто растение, високо до 1 метър (според някои съобщения, до 2 метра). Коренището е хоризонтално, грубесто, разположено близо до повърхността на почвата. Придатъчните корени образуват влакнеста коренова система. Стъблото е късо и уплътнено, с междувъзлия са много близки. На него отблизо, в два реда са следващи листа. Листата на листата са прости, твърди, ланцетни. В аксилите на листата се образуват пъпки, образуващи фалшиви стъбла. Цветовете са виолетово-кафяви или жълти, събрани в съцветия с форма на шип. Формулата на цветето на джинджифил е: ↑ H (5) L3T1 + ∞P (3). Плод - трикуспидна капсула, овални семена, с няколко лица, в плътна кутия. В една култура не се образуват плодове.
Събиране на суровини
За лечебни цели се използват коренища от джинджифил. Коренните се почистват от земята, бързо се промиват със студена вода, смачкват се и се сушат в сушилни при температура 50-60ºС. Понякога коренищата се изчистват от корковия слой.
Химичен състав
Полезните свойства на джинджифила се обясняват доста просто: растението съдържа много биологично активни вещества. Всички вегетативни органи и семена на растението съдържат етерично масло със специфичен аромат.
Фармакологични свойства
Едно от основните приложения на джинджифила е използването му за лечение и профилактика на настинки. Джинджифилът има много полезни свойства. Той има противовъзпалителен ефект, така че чай от джинджифил е изключително полезен при лечението на заболявания на устната кухина и гърлото.
Приложение в традиционната медицина
В народната медицина коренищата от джинджифил се използват при храносмилателни разстройства, лош апетит, метеоризъм, задържане на урина, хроничен ентерит, оток, ревматизъм, тонзилит (под формата на промивки), главоболие, бронхиална астма.
Мнения на клиенти
- уникална билка е джинджифила Мнение на Десислава
-
Оценка
Напишете своето собствено мнение
Само регистрирани потребители могат да пишат мнения и коментари. Моля, влезте в системата или се регистрирайте
Може би ще проявите интерес и към следните продукти
Най-нови мнения от клиенти
- уникална билка е джинджифила Мнение на Десислава
-
Оценка