- Начало /
- ДЖИНДЖИФИЛ , ИСИОТ КОРЕН МЛЯН , Zingiber officinale
Zingiber officinale
Действие на джинджифил корен
Мощен антиоксидант, отличен регулатор на храносмилането. Диуретично.
Приложение на джинджифил корен
*При храносмилателни смущения, простуда, кашлица, възпалено гърло, хрема, болки и газове в стомаха и червата, задух, против повръщане.
Вътрешна употреба на джинджифил корен
1 ч.л. се вари 5 мин. в 700 мл вода. Пие се като топъл чай или по 200 мл
3 пъти на ден преди хранене.
*подправка за ястия
Външна употреба на джинджифил корен
жабурене с билката за укрепване на венците (при разклатени зъби), за гаргар при болки в гърлото.
*мехлем при хемороиди: смесват се 1 грам пресят през сито прах от исиот към 8 -10 гр боров вазелин - за локално мазане.
*При позиви за повръщане /например при бременност/ - прави се чай от 1/2 ч.л. исиот на 500 мл вряла вода. Запарва се за 5 мин /така, че да не е лют, а приятен и лек за пиене/. Прецежда се и се пие на малки глътки на няколко пъти, докато отмине гаденето.
Предупреждение за джинджифил корен
Да не се използва при възпалени бъбреци, черва, стомах, при чернодробни и жлъчни заболявания!
Характерни особености
Лечебният джинджифил е многогодишно, вечнозелено, тревисто растение, високо до 1 метър (според някои съобщения, до 2 метра). Коренището е хоризонтално, грубо, разположено близо до повърхността на почвата. Придатъчните корени образуват влакнеста коренова система. Стъблото е късо и уплътнено, а междувъзлия са много близки. Близо до корена са разположени, в два реда листата, които са прости, твърди, ланцетни. В аксилите на листата се образуват пъпки, образуващи фалшиви стъбла. Цветовете са виолетово-кафяви или жълти, събрани в съцветия с форма на шип.
Събиране на суровини
За лечебни цели се използват коренища от джинджифил. Коренните коренища се почистват от земята, бързо се промиват със студена вода, смачкват се и се сушат в сушилни при температура 50-60ºС. Понякога коренищата се изчистват от корковия слой.
Химичен състав
Растението съдържа много биологично активни вещества. Всички вегетативни органи и семена на растението съдържат етерично масло със специфичен аромат.
Фармакологични свойства
Едно от основните приложения на джинджифила е използването му за лечение и профилактика на настинки. Джинджифилът има много полезни свойства. Той има противовъзпалителен ефект, така че чай от джинджифил е изключително полезен при лечението на заболявания на устната кухина и гърлото.
Приложение в традиционната медицина
В народната медицина коренищата от джинджифил се използват при храносмилателни разстройства, лош апетит, метеоризъм, задържане на урина, хроничен ентерит, оток, ревматизъм, тонзилит (под формата на промивки), главоболие, бронхиална астма.
Употреба на джинджифил в готвенето
Джинджифилът е част от подправката за къри. Нежният млад джинджифил се нарязва на ситно и се добавя към салати. В много азиатски страни джинджифилът се добавя при приготвянето на краткосрочни консерви от месо, птици, риба и морски дарове. Джинджифилът е рецепта за много кулинарни ястия. Той се използва широко за задушаване на месо и домашни птици, като прави ястията не само ароматни, но и меки. Джинджифилът се добавя и в супи и бульони, зеленчукови, ястия с гъби, пасти, сирена, зърнени храни, кнедли, сладко-кисели, пикантни, пикантни сосове.
В Индия има брашно от джинджифил. В Китай и Англия обичат джинджифилов мармалад, сладко (с портокалова коричка, нарича се чау чау) и шоколадов джинджифил, който дъвчат след обилна храна, за да поддържат енергичност.
Японците измислиха рецепта за маринован джинджифил, която обикновено се сервира със суши - помага да се отървете от послевкуса на изядено ястие и да преминете към следващото. Британците и американците обожават джинджифилова бира. Има водка от джинджифил, горчиви тинктури, течности (например бенедиктин), дори вино от джинджифил. Но джинджифиловият елен е лимонада, която се добавя вместо тоник към силни напитки. Джинджифилът се добавя към горещи алкохолни напитки, като удари. От джинджифил се получава алкохолен екстракт, наситен с летливи ароматни етерични масла и остри смолисти вещества. Джинджифилът се добавя към тесто за печене при омесване, към месни и рибни ястия в средата на топлинната обработка, към сладки течни ястия - няколко минути преди готвене, в сосове - преди сервиране.
Повече за лечебната сила на джинджифила срещу грипа, можете да прочетете тук.
Мнения на клиенти
- Отговор до Видин Мнение на bilki.bg
-
Оценка
Това се дължи на подобряването на липидния профил, предотвратяването на тромбозата, подобряването на кръвообращението и антиоксидантния ефект на корена на джинджифила, което води до подобряване състоянието на кръвоносните съдове и нормализиране на кръвното налягане.
Въпреки това, анализът е бил ограничен до малък брой участници (345 души) и учените съобщават, че е твърде рано да се правят точни заключения. В крайна сметка може да се получи така, че при някои хора джинджифилът все пак повишава кръвното налягането. Следователно трябва да се приема с повишено внимание при хипертоници, но и да се има предвид, че е строго индивидуално.
Ако тялото реагира нормално на джинджифила, тогава той може да се консумира без страх.
(Публикувано на 10.02.2020) - във връзка с кръвното Мнение на Видин
-
Оценка
1. Джинджифила взаимодейства с някои от лекарствата, като усилва действието им и може рязко да ви падне кръвното под нормалното, което е вредно.
2. Ако пиете бета-блокери за кръвното, то джинджифила блокира действието им, което е опасно за вашето здраве и живот.
Затова в случай 1 пробвайте малки количества и следете кръвното си, а в случай 2 просто забравете за тази билка.
Иначе билката е чудесна и аз я харесвам много.
По тези въпроси, моля да вземат отношение и професионалните специалисти от bilki.bg, защото може в някои отношения да греша. (Публикувано на 8.02.2020) - 2461 Мнение на emilia
-
dali tazi bilka mo6e da se pie i za alergia
(Публикувано на 9.11.2014) - 1706 Мнение на bilki.bg
- Здравейте, предложената рецепта е за локално приложение на мехлем за хемороиди, не е за пиене. Ако желаете можете да нанасяте мехлема и да пиете чай от билката. Поздрави (Публикувано на 12.03.2014)
- 1698 Мнение на Миглена Ангелова
- Когато варим вазелина, и се пие на чай няма ли да има някакви странични ефекти (Публикувано на 10.03.2014)
- 1591 Мнение на Биляна Даракчиева
-
До колкото знам, е доста добро и за регулиране на кръвното налягане. Добре е да се слага в храната като готвим.
Отговор: Здравейте, джинджифилът е прекрасна лечебни билка и подправка. Използвайте го като подправка в сосове, орис и др. Ще се наслдите на невероятен вкус и подчертан аромат на всяко ястие. Поздрави bilki.bg (Публикувано на 2.02.2014)
Напишете своето собствено мнение
Маркирай артикули за добавяне в количката или маркирай всичко
-
Натурална Куркума на прах до 1кг, Турмерик млян корен, Curcuma longa
Цена: 0,80 лв.0,80 лв.
-
ЗЛАТЕН КОРЕН РЯЗАН , РОДИОЛА КОРЕН , ТИБЕТСКИ ЖЕНШЕН , Rhodiola Rosea
Цена: 3,64 лв.3,64 лв.
Може би ще проявите интерес и към следните продукти
![]() Лавандула сух цвят , Lavandula angustifolia Mill , сърцебиене , раздразнителност , грип
Цена:
1,12 лв.
1,12 лв. |
![]() МАТОЧИНА , ЛИМОНЧЕ , САМО ЛИСТ ВИСОКОКАЧЕСТВЕН ЧАЙ , Melissa officinalis L.
Цена:
0,98 лв.
0,98 лв. |
![]() КАРАМФИЛ ПЛОД ЦЯЛ , Syzygium aromaticum , ПОДПРАВКА
Цена:
2,17 лв.
2,17 лв. |
![]() МАТЕ ЧАЙ ЛИСТ , ЮЖНА АМЕРИКА , ЗЕЛЕНО , Ilex Paraguariensis
Цена:
1,33 лв.
1,33 лв. |
Маркирай артикули за добавяне в количката или маркирай всичко
-
Натурална Куркума на прах до 1кг, Турмерик млян корен, Curcuma longa
Цена: 0,80 лв.0,80 лв.
-
ЗЛАТЕН КОРЕН РЯЗАН , РОДИОЛА КОРЕН , ТИБЕТСКИ ЖЕНШЕН , Rhodiola Rosea
Цена: 3,64 лв.3,64 лв.