bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

ОБЩИ СВЕДЕНИЯ ЗА СЪРДЕЧНО СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ТЯХНАТА ТЕРАПИЯ

 

АТЕРОСКЛЕРОЗА

ХИПЕРТОНИЯ

ИСХЕМИЯ НА СЪРЦЕТО

ХРОНИЧНА СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

ВАРИКОЗЕН СИМПТОМОКОМПЛЕКС

ХЕМОРОИДИ


КРАТКИ БЕЛЕЖКИ ВЪРХУ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО С БИЛКИ ПРИ СЪРДЕЧНОСЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

phyto.jpgВ помощ на съвременното медикаментно и диетично лечение на сърдечно-съдовите заболявания и при строго спазване на изискванията, които се предявяват към тази група болни, за режим на труд и бит, могат да се имат пред вид и някои средства на лечението с билки. Лукът и чесънът с техните експериментално и клинично доказани регулиращи ефекти върху липидната обмяна могат да бъдат добро помощно средство за профилактика и лечение на атеросклерозата. Екстракти и други препарати от цветовете и плодовете на глога, а също така и от семената на пащърнака (Pastinaca sativa L.) могат да допълват или временно да заместват медикаментната терапия на исхемичната болест на сърцето. Лечебното действие на билката глог се дължи на богатството му на флавоноидни съединения. Освен коронародилатиращо флавоноидите на глога имат и седативно, и леко хипотензивно действие. При начални и леки форми на хипертонична болест, както и за поддържане за известен период от време (различен при различните болни в зависимост от стадия на заболяването и редица други фактори) на постигнатия с медикаментни средства терапевтичен ефект също могат да се имат пред вид присъщите на голям брой лечебни билки с хипотензивни ефекти. Тука могат да бъдат споменати чесънът, здравецът, балканската пищялка (Angelica pancicii Vandas), белият смил (Filaginella uliginosa Opiz — Gnaphalium uliginosum L.), белият имел (Viscum album L.) и др.          

При по-леки форми на хронична сърдечна недостатъчност наред с препаратите от чисти сърдечно активни глюкозиди могат да се имат пред вид и съдържащите кардиотонични глюкозиди цвят и листа на момината сълза (Соп- vallaria majalis L.) и горицвет (Adonis vernalis L.). Положително качество на съдържащите се в тези билки глюкозиди конвалотоксин, адонитоксин и ци- марин е, че независимо от слабото и сравнително краткотрайно кардиотонично действие те упражняват и известен седативен ефект, което се отразява благоприятно върху общото състояние на сърдечно болните.

На съдържащите се в билката дяволска уста (Leonurus cardiaca L.) глюкорамнозиди се дължи лекият кардиотоничен ефект. Приготвените по различен начин водни извлеци от този билка същевременно леко забавят сърдечната дейност, предизвикват неголямо понижение на кръвното налягане и действуват успокояващо. При хронична сърдечна недостатъчност с развитие на отоци като помощно средство могат да се имат пред вид и някои от множеството лечебни билки с диуретично действие, за които ще се говори по-нататък.

Съдържащите се в корените и в семената на конския кестен (Aesculus hip- pocastanum L.) ескулин, есдин и голям брой флавоноиди, кумаринови глюкозиди, сапонини, каротиноиди и други биологично активни вещества правят преда- ратите от кестен едни от ефикасните средства при лечението на варикозния симптомокомплекс, при ulcus cruris, хемороиди, тромбофлебити и статични отоци. 

 • Чай Сърдечен - с 14 билки, насипен

  Чай Сърдечен - с 14 билки, насипен

  Цена: 5,40 лв.

 • Леска кора, Corylus avellana L.

  Леска кора, Corylus avellana L.

  Цена: 1,58 лв.

  Не е в наличност

 • БИЛКИ, ИЗПОЛЗВАНИ ПРЕДИМНО ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА СЪРДЕЧНО СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ:

   

  ListoКромид лук

  Listo Чеснов лук/ чесън

  ListoЛевурда, мечи лук

  ListoТурска леска

  ListoПащърнак

  ListoПясъчна самодивска трева

  ListoБалканска пищялка

  ListoБял смил

  ListoОбикновен здравец

  ListoМаслина 
     

  ListoЛютива тлъстига (див пипер, яреч, парлива тлъстига)

  ListoБяла чемерика (горска чемерика)

  ListoМалък зимзелен

  Listo Бял имел

  ListoГорицвет (слети коса)

  Listo Момина сълза

  Listo Разклонена боянка

  ListoКукуряк (кукрек)

  ListoЗокум

  ListoГърбач

  ListoКонски кестен

   

   


   

  Продукти свързани със статията

  1. Чай Сърдечен - с 14 билки, насипен

   Чай Сърдечен - с 14 билки, насипен

   Цена: 5,40 лв.

  2. Чай за кърмачки – Лактогонен чай, насипен

   Чай за кърмачки – Лактогонен чай, насипен

   Цена: 5,40 лв.

  3. Формула за сърце Heart Essentials, Bioherba, 100 капс.

   Формула за сърце Heart Essentials, Bioherba, 100 капс.

   Цена:

   Редовна цена: 17,99 лв.

   Промо цена 16,19 лв.

   -10%

  4. Бяла бреза реса ронена, Betula alba L.

   Бяла бреза реса ронена, Betula alba L.

   Цена: 4,88 лв.