Драка плод – Паричка, при кашлица и бронхит, Paliurus spina-christi Mill.

В наличност
Останали са само %1
кат №
b222conf
рейтинг:
100 % of 100

Плодовете на драката са богати на редица медицински съединения като танини, алкалоиди, флавоноиди и стероли. Използва се като пречистващо кръвта и дебелите черва средство. Екстракт от плода е доказано, че притежава антибактериални, антимикробни, противогъбични и антиоксидантни свойства.

1,91 лв.
1,91 лв.

Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.

Драка / Паричка - билка

Paliurus spina-christi Mill., Jerusalem thorn

Билката Драка, позната още като Паричка или с научното име Paliurus spina-christi Mill., е ценена в народната медицина, заради уникалните си свойства и многобройни ползи за здравето. Произходът на тази билка е дълбоко свързан със Средиземноморския регион и Югозападна Азия, където тя расте в естествената си среда. Драка е храстовидно растение с характерни бодли и малки, овални листа, които привличат вниманието със своите лечебни свойства. В България билката е известна в различни региони, а нейното приложение датира от векове назад, когато хората я използвали за лечение на широк спектър от заболявания и неразположения.
Плодовете на драката са богати на редица медицински съединения като танини, алкалоиди, флавоноиди и стероли. 

Драка или Паричка е растение с дълга история на употреба, особено в народната медицина на Балканите

Характерно за него е, че е устойчиво на суша и расте в топли и сухи райони. Това е храст с височина до два метра, който през лятото развива малки жълти цветчета, а плодовете му са с кръгла форма, наподобяваща монета – оттам идва и популярното му име Паричка. В медицинските и кулинарни традиции на много култури Драка се използва както за приготвяне на лечебни отвари и настойки, така и като подправка.

Едно от основните предимства на Драка е нейното широко приложение за подобряване на здравето

Сред основните здравословни ползи на билката се открояват антибактериалните и противовъзпалителните й свойства, които я правят подходящо средство при различни инфекции и възпалителни процеси. Настойките от Драка се използват за облекчаване на стомашно-чревни проблеми, като например болки в стомаха, гастрит и диария. Също така, билката има диуретично действие. Това я прави особено полезна при различни заболявания на пикочните пътища и бъбреците.

Драка е известна и със своите имуностимулиращи свойства, което я прави подходящо средство за укрепване на имунната система и предпазване от сезонни вируси и настинки. Използването на тази билка в есенните и зимни месеци е ефективен начин за поддържане на добро здраве и устойчивост към инфекции. Традиционно, Драка се използва и за облекчаване на респираторни проблеми като кашлица, бронхит и астма. Някои изследвания показват, че активните съставки в билката имат антисептично и отхрачващо действие, което помага за облекчаване на дихателните пътища и улеснява отделянето на секрети.

Силните антиоксидантни свойства на Драка са друга причина, поради която тя е високо ценена в традиционната медицина. Антиоксидантите в растението помагат за борбата със свободните радикали, които могат да причинят клетъчно увреждане и да допринесат за развитието на различни хронични заболявания.

В народната медицина Драка се използва и като средство за облекчаване на състоянието на рани и кожни инфекции. Прилагането на компреси с настойка от билката върху рани или възпалена кожа помага за по-бързото им заздравяване, благодарение на антисептичното и противовъзпалителното действие на растението. Това е особено полезно при наличие на малки рани, охлузвания или обриви.

Друг аспект от здравословните ползи на Драка е свързан с нейното действие върху нервната система. Билката има успокояващ ефект и се използва за облекчаване на стреса и тревожността. Приготвянето на чай от Драка преди лягане може да помогне за по-добър сън и за успокояване на нервите след напрегнат ден. Редовната употреба на тази билка в умерени количества може да спомогне за регулирането на настроението и да допринесе за емоционалното благосъстояние.

Използва се като пречистващо кръвта и дебелите черва средство.

Характерно за Драка е, че има приятен, леко горчив вкус, който също се използва като подправка в различни ястия. В кулинарията на Средиземноморието тя се добавя към супи, салати и сосове, където придава уникален аромат и вкус. Това не само обогатява ястията, но и допринася с допълнителни полезни свойства за здравето на организма.

Народни наименования на билката

Джиграг драка, чалѝя, черен трън, йерусалимски трън.

Действие на Драка

Отхрачващо, спазмолитично, противовъзпалително.

Приложение на Драка

При магарешка кашлица и хронични бронхити.

Препоръчва се за лечение на хипертония и някои кожни заболявания (екземи и др.).

Благоприятно като чай при гадене и неразположения.

Начин на употреба на Драка

Отвара: 1 супена лъжица плодове от драка се заливат с 1/2 л вода. Вари се за 10 минути, похлупено, на слаб огън. Това количество се разделя на три части и се пие по около 1/2 чаена чаша преди хранене.

Научете повече за Драка

Характерни особености

Драката — Paliurus aciileatus Lam. (= Paliurus australis Gartn., = Paliurus Spina Christi Miller) от сем. Rhatnnaceae — е храст, висок до 2 м. Прилистниците са бодливи, шиловидни. Листата са продълговато елипсовидни. Цветовете са двуполови. Плодът е суха и крилата кокичка с 3 гнезда и с по една семка във всяко гнездо.

Време за бране

Юли — ноември.

Начин на бране и сушене

Плодовете се берат след узряването им, прочистват се от случайно попаднали примеси и се досушават в проветриви помещения, на слънце или в сушилня при температура до 40°.

Съхранение

В сухи и проветриви помещения.

Повече за магарешката кашлица и предпазните мерки, можете да прочетете тук.

Напишете вашето мнение
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация