bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Магарешка кашлица – предпазни мерки, лечение

Магарешка кашлица причини и същност

Инфекциозна болест, която най-често засяга малките деца. Причинява силни пристъпи на кашлица и характерен звук при поемането на въздух. Често се придружава от повръщане. Болестта води до крайно изтощаване, а понякога и до трайно увреждане на белите дробове. Заболяването може да бъде заплаха за живота, особено при бебетата.

Причинителят на магарешка кашлица е бактерията Bordetella pertussis. Преносителят на болестта е човекът стои. Особено опасни са пациентите в катаралния стадий на заболяването. Пътят на предаване на болестта е по въздуха.

Магарешка кашлица симптоми

Инкубационният период продължава от два дни до две седмици. Първият период е катарален, трае около четиринадесет дни. По време на катаралния период пациентът има малка кашлица, хрема и може да се появи субфебрилна температура. С напредването на заболяването кашлицата се увеличава значително, пациентът става раздразнителен. През втория период пациентът има спазматичен кашлица, той се появява внезапно и има пароксимален характер. Продължителността на атаките може да бъде няколко минути, а броят може да варира от 5 до около 50.

Магарешка кашлица – предпазни мерки, лечение

Предпазни мерки при магарешка кашлица

Много деца се ваксинират против магарешка кашлица. Въпреки че тази ваксина не гарантира имунитета, тя се препоръчва от лекарите с оглед тежестта на заболяването.

Заразна ли е магарешката кашлица

Причинител на коклюш е бактерията Bordetella pertussis. Дете може да се зарази с магарешка кашлица само от болен човек: инфекцията се предава чрез въздушни капчици по време на кихане, кашляне, смях. Тъй като коклюшът при по-големи деца и възрастни често се изразява само с лека кашлица, те, без да подозират нищо, могат да предадат инфекцията на детето. Ако член на семейството страда от коклюш, дете, неваксинирано от коклюш, ще се разболее с вероятност от около 80%.

Диагностициране на магарешка кашлица

 Ако има подозрение за коклюш, лекарят ще вземе кръвни изследвания за антитела към коклюшния патоген и / или тампон от назофаринкса за PCR за коклюш. Може да се наложи рентгенография на белите дробове.

Лечение при магарешка кашлица

Практически съвети при магарешка кашлица

• Детето може да се изплаши от силата на пристъпите н кашлицата. Опитайте се да го успокоите. За да е спокойно през нощта, вземете го да спи във вашата стая.

• За да не се задушат, бебетата не бива да се оставят да лежат по корем с обърната настрани глава.

Аромотерапия при магарешка кашлица

• Капнете по 2 капки етерично масло от лавандула и розмарин на една салфетка и я оставете близо до детето, за да може да я вдишва при нужда. Евкалиптовото масло също е ефикасно, но е много силно, затова го използвайте в изпарител.

Хомеопатия при магарешка кашлица

• Препоръчва се да се посъветвате със специалист хомеопат.

Хранене при магарешка кашлица

• Избягвайте млечните храни, сладкишите и суровите зеленчуци.

• Всеки ден давайте топъл зеленчуков бульон или супа.

• Основното ядене трябва да се приема на обяд: вечер храната трябва да е лека, за да се предотврати повръщането през нощта.

Традиционна медицина при магарешка кашлица

• Ако болестта се установи в ранен стадий, може да се изпишат антибиотици. Но след като кашлицата вече е започнала, те не са особено ефикасни. Ако детето посинее или продължи да повръща след кашляне, извикайте бърза помощ.

 Домашни методи за лечение с билки на магарешка кашлица

Мед и каламус (блатен аир). Щипка прах от каламус трябва да се приема с чаена лъжичка мед. Притежава спазмолитично действие, това средство ще помогне да се избегнат тежки пристъпи на кашлица. За малки деца дозата трябва да бъде пропорционално по-ниска.
Бадемово масло, сок от лук и джинджифил. Смесете 5 капки бадемово масло с 10 капки сок от лук и 10 капки сок от джинджифил. Приемайте 3 пъти на ден в продължение на 2 седмици.
Инфузия от детелина. 3 супени лъжици изсипете 400 мл вода, оставете в термос за 6-8 часа, прецедете. Пийте по 100 мл 4 пъти на ден.
Инфузия на плодове от анасон. 1 чаена лъжичка изсипете 200 мл вода, оставете за 30 минути, прецедете. Приемайте по 50 мл преди хранене.
Настойка от цветове на черница. 5 г цветя изсипете 200 мл вода, оставете за 3 часа, отцедете. Приемайте по 100 мл преди хранене.
Отвара от листа от розмарин. Разтворете 1 чаена лъжичка нарязани листа от розмарин в чаша вода. Варете 1 минута, оставете за 30 минути, прецедете. Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден след хранене.