Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Магарешка кашлица – предпазни мерки, лечение

Магарешка кашлица причини

Инфекциозна болест, която най-често засяга малките деца. Причинява силни пристъпи на кашлица и характерен звук при поемането на въздух. Често се придружава от повръщане. Болестта води до крайно изтощаване, а понякога и до трайно увреждане на белите дробове. Заболяването може да бъде заплаха за живота, особено при бебетата.

Причинителят на магарешка кашлица е бактерията Bordetella pertussis. Преносителят на болестта е човекът стои. Особено опасни са пациентите в катаралния стадий на заболяването. Пътят на предаване на болестта е по въздуха.

Магарешка кашлица симптоми

Инкубационният период продължава от два дни до две седмици. Първият период е катарален, трае около четиринадесет дни. По време на катаралния период пациентът има малка кашлица, хрема и може да се появи субфебрилна температура. С напредването на заболяването кашлицата се увеличава значително, пациентът става раздразнителен. През втория период пациентът има спазматичен кашлица, той се появява внезапно и има пароксимален характер. Продължителността на атаките може да бъде няколко минути, а броят може да варира от 5 до около 50.

Магарешка кашлица – предпазни мерки, лечение

Предпазни мерки при магарешка кашлица

Много деца се ваксинират против магарешка кашлица. Въпреки че тази ваксина не гарантира имунитета, тя се препоръчва от лекарите с оглед тежестта на заболяването.

Лечение при магарешка кашлица

Практически съвети при магарешка кашлица

• Детето може да се изплаши от силата на пристъпите н кашлицата. Опитайте се да го успокоите. За да е спокойно през нощта, вземете го да спи във вашата стая.

• За да не се задушат, бебетата не бива да се оставят да лежат по корем с обърната настрани глава.

Аромотерапия при магарешка кашлица

• Капнете по 2 капки етерично масло от лавандула и розмарин на една салфетка и я оставете близо до детето, за да може да я вдишва при нужда. Евкалиптовото масло също е ефикасно, но е много силно, затова го използвайте в изпарител.

Хомеопатия при магарешка кашлица

• Препоръчва се да се посъветвате със специалист хомеопат.

Хранене при магарешка кашлица

• Избягвайте млечните храни, сладкишите и суровите зеленчуци.

• Всеки ден давайте топъл зеленчуков бульон или супа.

• Основното ядене трябва да се приема на обяд: вечер храната трябва да е лека, за да се предотврати повръщането през нощта.

Традиционна медицина при магарешка кашлица

• Ако болестта се установи в ранен стадий, може да се изпишат антибиотици. Но след като кашлицата вече е започнала, те не са особено ефикасни. Ако детето посинее или продължи да повръща след кашляне, извикайте бърза помощ.

 

 1. ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 5,17 лв.

  Промо цена 5,12 лв.

  1%

 1. МАСЛО ОТ РОЗМАРИН, ROSEMARY OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  МАСЛО ОТ РОЗМАРИН, ROSEMARY OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 4,91 лв.

  Промо цена 4,86 лв.

  1%

 1. ЕВКАЛИПТОВО МАСЛО, EUCALYPTUS OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  ЕВКАЛИПТОВО МАСЛО, EUCALYPTUS OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 3,64 лв.

  Промо цена 3,60 лв.

  1%