Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Магарешка кашлица – предпазни мерки, лечение

Магарешка кашлица причини и същност

Инфекциозна болест, която най-често засяга малките деца. Причинява силни пристъпи на кашлица и характерен звук при поемането на въздух. Често се придружава от повръщане. Болестта води до крайно изтощаване, а понякога и до трайно увреждане на белите дробове. Заболяването може да бъде заплаха за живота, особено при бебетата.

Причинителят на магарешка кашлица е бактерията Bordetella pertussis. Преносителят на болестта е човекът стои. Особено опасни са пациентите в катаралния стадий на заболяването. Пътят на предаване на болестта е по въздуха.

Магарешка кашлица симптоми

Инкубационният период продължава от два дни до две седмици. Първият период е катарален, трае около четиринадесет дни. По време на катаралния период пациентът има малка кашлица, хрема и може да се появи субфебрилна температура. С напредването на заболяването кашлицата се увеличава значително, пациентът става раздразнителен. През втория период пациентът има спазматичен кашлица, той се появява внезапно и има пароксимален характер. Продължителността на атаките може да бъде няколко минути, а броят може да варира от 5 до около 50.

Магарешка кашлица – предпазни мерки, лечение

Предпазни мерки при магарешка кашлица

Много деца се ваксинират против магарешка кашлица. Въпреки че тази ваксина не гарантира имунитета, тя се препоръчва от лекарите с оглед тежестта на заболяването.

Заразна ли е магарешката кашлица

Причинител на коклюш е бактерията Bordetella pertussis. Дете може да се зарази с магарешка кашлица само от болен човек: инфекцията се предава чрез въздушни капчици по време на кихане, кашляне, смях. Тъй като коклюшът при по-големи деца и възрастни често се изразява само с лека кашлица, те, без да подозират нищо, могат да предадат инфекцията на детето. Ако член на семейството страда от коклюш, дете, неваксинирано от коклюш, ще се разболее с вероятност от около 80%.

Диагностициране на магарешка кашлица

 Ако има подозрение за коклюш, лекарят ще вземе кръвни изследвания за антитела към коклюшния патоген и / или тампон от назофаринкса за PCR за коклюш. Може да се наложи рентгенография на белите дробове.

Лечение при магарешка кашлица

Практически съвети при магарешка кашлица

• Детето може да се изплаши от силата на пристъпите н кашлицата. Опитайте се да го успокоите. За да е спокойно през нощта, вземете го да спи във вашата стая.

• За да не се задушат, бебетата не бива да се оставят да лежат по корем с обърната настрани глава.

Аромотерапия при магарешка кашлица

• Капнете по 2 капки етерично масло от лавандула и розмарин на една салфетка и я оставете близо до детето, за да може да я вдишва при нужда. Евкалиптовото масло също е ефикасно, но е много силно, затова го използвайте в изпарител.

Хомеопатия при магарешка кашлица

• Препоръчва се да се посъветвате със специалист хомеопат.

Хранене при магарешка кашлица

• Избягвайте млечните храни, сладкишите и суровите зеленчуци.

• Всеки ден давайте топъл зеленчуков бульон или супа.

• Основното ядене трябва да се приема на обяд: вечер храната трябва да е лека, за да се предотврати повръщането през нощта.

Традиционна медицина при магарешка кашлица

• Ако болестта се установи в ранен стадий, може да се изпишат антибиотици. Но след като кашлицата вече е започнала, те не са особено ефикасни. Ако детето посинее или продължи да повръща след кашляне, извикайте бърза помощ.

 Домашни методи за лечение с билки на магарешка кашлица

Мед и каламус (блатен аир). Щипка прах от каламус трябва да се приема с чаена лъжичка мед. Притежава спазмолитично действие, това средство ще помогне да се избегнат тежки пристъпи на кашлица. За малки деца дозата трябва да бъде пропорционално по-ниска.
Бадемово масло, сок от лук и джинджифил. Смесете 5 капки бадемово масло с 10 капки сок от лук и 10 капки сок от джинджифил. Приемайте 3 пъти на ден в продължение на 2 седмици.
Инфузия от детелина. 3 супени лъжици изсипете 400 мл вода, оставете в термос за 6-8 часа, прецедете. Пийте по 100 мл 4 пъти на ден.
Инфузия на плодове от анасон. 1 чаена лъжичка изсипете 200 мл вода, оставете за 30 минути, прецедете. Приемайте по 50 мл преди хранене.
Настойка от цветове на черница. 5 г цветя изсипете 200 мл вода, оставете за 3 часа, отцедете. Приемайте по 100 мл преди хранене.
Отвара от листа от розмарин. Разтворете 1 чаена лъжичка нарязани листа от розмарин в чаша вода. Варете 1 минута, оставете за 30 минути, прецедете. Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден след хранене.

 

Продукти свързани със статията

  1. ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл
  2. МАСЛО ОТ РОЗМАРИН, ROSEMARY OIL, БИОХЕРБА, 10мл
  3. ЕВКАЛИПТОВО МАСЛО, EUCALYPTUS OIL, БИОХЕРБА, 10мл