Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Билките през всеки месец от годината,кога да събираме различните видове билки

Билки през годината

За да използвате правилно билките, трябва да ги познавате добре. Изследването на лековитите билки е също наука като официалната медицина.

Неправилната употреба на билките често води до обратен ефект и вреди на здравето. Трябва да се помни, че сред растенията има и много отровни и с мощен ефект. Изискват се прецизни дози и за да няма странични ефекти върху тялото. Затова лечението с билки трябва да се извършва под постоянно лекарско наблюдение.

 

билка, билки, лековити чайове, чай, билки бг, bilki bg,Как да изберем подходящото време за събиране на билки?

В различни периоди на растеж и развитие на едно лечебно растение броят на съдържащите се в него активни съставки може да варира. И следователно, времето за събиране на лечебни растения трябва да бъде съобразено с времето на най-голямото съдържание на тези активни съставки в тях.

Билките трябва да се събират в определени часове и време. И билкарите ясно знаят тези периоди. Например, българските лечители смятат, че билките, събрани на Еньовден (юни месец) или в нощта на 6 и 7 юли имат специална сила. Билките трябва да се събират в определени дни, часове и фази на луната.

 

По кое време е добре да се събират билките?

За събирането на надземните части на билките, особено цветовете, се нуждаете от сухо време без роса (ранна пролет и месеците юни и юли). Само в този случай при сушенето е възможно да се запази техният естествен цвят и да се предпазят от бактериално и гъбично разлагане. В противен случай билката неизбежно ще загуби своите лековити свойства.

През април е време да събират първите пъпки, цветя, листа и дървесна кора. Всеки билкар знае, че билките през април имат специална сила и уникални свойства. Мнозина очакват това време цяла година, за да имат време да съберат всичко необходимо за приготвянето на инфузии, отвари и лекарства по популярни рецепти. Възможно е през април да се съберат не всички лековити билки, а само тези, които се препоръчват.

Пъпки

Пъпките от бреза се събират през април. Березовите пъпки се събират заедно с клонките по времето, когато набъбват, но все още не дават листа. Клонките с пъпки обикновено се сушат в топло, сухо и проветриво помещение. След като изсъхнат, пъпките могат да се отстранят от клоните, да се използват по предназначение или да се съхранят допълнително. Освен бреза, през април се събират борови пъпки и черни тополови пъпки.

Листа

Листата на боровинките се събират през април, а също така на блатния аир, валерианата, двесила, ангеликата и теменужката.

Кора

Кората на младите дъбови дървета се прибира преди първите листа да започнат да цъфтят. Както можете сами да разберете, по това време в дървото циркулират хранителни вещества, различни сокове и витамини. Младите дъбове лесно преживяват загубата на малка част от кората. Освен дъбова кора билкарите събират кората на калината, зърнастеца и елшата.

Корени

Не забравяйте за корените. Корените на растенията имат много силни свойства, които често се използват в традиционната медицина и различни традиционни рецепти.

През април се събират корените на мъжката папрат, змийската хурка, корените на глухарчетата и репеят.

И, разбира се, не забравяйте за правилата на всеки билкар, като:

 • Събирайте в ясни и слънчеви дни.
 • Трябва да се събират само здрави растения.
 • Не взимайте растения в близост до пътища, промишлени предприятия, фабрики и стопански постройки.
 • Плодове и пъпки се събират най-добре сутрин - 8-9 часа.
 • Кората, корените и листата се събират най-добре в късния следобед - 16-18 часа.
 • Събраните растения трябва внимателно да се изплакнат от прахта и пръстта.
 • През май събираме: момина сълза, рапица, глухарче, живовляк, трицветна теменуга, хвощ; коприва, подбел, иглика, касис, боровинка; пъпки от бреза, сибирска ела, бор, черна топола; цветовете на люляка, подбел, ангелика, репей, черен оман, божур, обикновен хрян; кора от калина обикновена, мъжка папрат.

 

билка, билки, лековити чайове, чайКакви лечебни билки да се събират през юни?

Листа

Бреза и иглика, мечо грозде, коприва, мащерка, джинджифил, френско грозде, дива ягода, метличина, върбовка, бял бреза, пелин горчив, боровинка.

Игли

Сибирска ела, горски бор.

Пъпки

Сибирска ела, горски бор.

Цветове

Глог, планински ясен, люляк, дива ягода, метличина, съцветия детелина, лимонов цвят, черен бъз, цъфтящи върхове на гллухарчето, лайка, липа и мащерка.

Плодове

Дива ягода, червен глог, череша.

Корени

Репей, глухарче, божур, обикновен хрян, орхидея.

През юли събираме ароматни растения за хранителни и лечебни цели: риган, мента, мащерка и т.н, плодове от кимион, копър и др.

Какво се събира и кога?

Артишок

Използва се част от растението: корена и съцветието

Босилек

Използва се част от растението: листа, младите издънки

Време за бране: преди цъфтеж

Невен

Използвана част от растението: листа, цветове

Време за бране: по време на вегетация

Пореч

Използвана част от растението: млади листа и издънки

Време за бране  от ранна пролет и по време на вегетация

Горчица

Използвана част от растението: семена

Време за бране: по време на узряване

Ангелика

Използвана част от растението: семена

Време за бране: по време узряванети

Риган обикновен

Използвана част от растението: стъблата и листата

Време за бране: в периода на масов цъфтеж

Невен

Използвана част от растението: венчелистчетата от напълно отворени кошници

Време за бране: по време на цъфтежа

Лавандула

Използвана част от растението: цветя и млади пъпки

Време за бране: ранен цъфтеж

Риган

Използвана част от растението: стъбло и листа

Време за бране: началото на лятото преди цъфтежа

Маточина

Използвана част: цялата надземна част

Време за бране: преди цъфтеж

Копър

Използвана част от растението: млади листа

Време за бране: преди цъфтеж

Мента

Използвана част от растението: млади листа

Време за бране :от началото порастването до цъфтежа

През август събираме билки като пурпурна ехинацея, блатен аир, розмарин, бял риган, овчарска торбичка, плаун, пелин, бял равнец, трицветна теменуга, хвощ, листа от коприва, живовляк, цветове от червен глог, подбел; плодове от червен глог, боровинки, калина, горски плодове, череша, шипка; плодовете на кимиона, исландски лишей, кора от калина обикновена; корени на валериана, черен орех, божур, борови игли; цветя от лайка и шишарки от хмел.

През есента се събират корените и коренищата, когато надземната част на растенията вече умира. Те се почистват от земята и гниещи части, старателно се измиват в студена вода и се изсушават на открито. След това се разстилат на тънък слой. Ако корените са дебели, те се нарязват на парчета с дължина 5-10 см и ширина 1-1,5 см. Сушената суровина се съхранява в буркани с капаци или в плътни кутии, облицовани с хартия.

Освен корените през есента се събират листа и плодове.

Какви билки да се събират през септември и октомври

Билките през септември имат специални свойства. Някои от растенията по това време започват да произвеждат плодове, произвеждащи максимално количество активни елементи, хранителни вещества и витамини. Също така не е за пренебрегване и предстоящият зимен сезон, при подготовката на който растенията натрупват веществата, необходими за поддържането на живота и на човека.

Корени

Валериана, змийска хурка, семена от морков, глухарче, беладона, репей, цикория, ревен, горчица, папрат и хрян.

Листа

Зеле, коприва, овчарска торбичка, магданоз, голям живовляк, горчив пелин, общ кимион, обикновена боровинка, бял равнец, трицветна теменуга, хвощ.

Съцветия

Невен, слез, ароматна лайка.

Плодове

Червена боровинка, хвойна, шишарки шипка, мак.

Кора

Калина обикновена.

 

Продукти свързани със статията

 1. БОСИЛЕК , ЛИСТ РОНЕН , Ocimum basilicum
 2. НЕВЕН , ЦВЯТ ПОРТОКАЛОВО ОРАНЖЕВ , Calendula officinalis L.
 3. БЯЛ СИНАП БРАШНО , ПРАХ ЗА ГОРЧИЦА , Sinapis alba
 4. АНГЕЛИКА , ЛЕЧЕБНА ПИЩЯЛКА КОРЕН , Angelica archangelica L.