Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Билката Копър, описание, приложения, съхранение

Копър, действие и приложение на билката

Anethum Graveolens L.
(сем. Umbelliferae — Сенникоцветни)
Български народни наименования —градински копър, копър, колрец.
Aнглийски- common dill
Билката копър е една от най-старите познати на човека

Билката копър

Билката копър е едно от най-старите зеленчукови растения, употребявано за подправка и като лекарствено средство още от старите египтяни. Употребява се нашироко в нашата народна медицина като успокоително и газогонно средство, за увеличаване млякото у кърмачките и др. във вид на запарка: 2 изравнени чаени лъжички ситно счукани плодчета от копър се заливат с 2—3 чаени чаши вряща вода, разбърква се, оставя се да стои 10—15 минути, прецежда се и се изпива за 2—3 дни.
Получаваното от билката етерично масло намира широко приложение в сапунената и ликьорената промишленост, в козметиката и в производството на консерви. Растението широко се употребява и за подправка в готварската техника, при приготвяне на туршии и др.

Семена на копъра и въздействие

Можете да използвате семената, ако имате следните здравословни проблеми:

Ако има нарушения в работата на органите на стомашно-чревния тракт. Настойките и отвари от суровини стабилизират функциите на червата, предотвратявайки развитието на опасната микрофлора в пълен размер. Семената имат спазмолитичен ефект, регулират перисталтиката и намаляват киселинността на стомашния сок. Ярък пример за такъв ефект е лечението на колики при кърмачета с копър вода;

Подходящи са при хипертония, аритмии и атеросклероза.

Настойките и отвари от семена от копър помагат за намаляване на налягането. Освен това химикалите, съдържащи се в суровините, влияят положително на съдовете, разширявайки ги. Това помага за подобряване на притока на кръв, нормализиране на контракциите на сърдечния мускул и регулиране на работата на цялата система, доставяща кислород за органи и тъкани;

Пикочо-полови заболявания.

Продуктът има изразено диуретично свойство, което спомага за елиминирането на токсините от тялото. Също така, наличието на летливи и витамин С в състава на суровините добре премахва възпалението, има локален антибактериален ефект при неразположения;

Натрупване на жлъчка.

Семената на растенията допринасят за увеличаване на изтичането на жлъчка, нормализирайки работата на организма.

Настинки.

Семената от копър имат изразени свойства за отхрачване. Инфузии и отвари от суровини помагат да се отървете от пристъпи на мъчителна кашлица при грип и бронхит;

Леки разстройства на централната нервна система.

В семената има различни летливи вещества, които имат лек седативен ефект върху цялото тяло. Затова препаратите, включващи растението, се препоръчват при повишена раздразнителност и безсъние.

Действие при болести на копър

При колики

1 чаена лъжичка копър семена на чаша вряла вода. Водата се вари около час. Семената трябва да бъдат внимателно изцедени, водата леко затоплена до температурата на кърмата и да се дава по една чаена лъжичка три пъти на ден. Но трябва да знаете, че такава копър вода облекчава обострянето за около 15 минути, а не повече.

При болести на дихателните пътища

Залейте 1 супена лъжица копър семена с 1 чаша вода при температура 80-90 градуса, оставете за 2 часа, прецедете. Пийте инфузията след вечеря, наведнъж.

За енуреза, подуване на корема, запек, колит, задушаване, спазми

Смелете 1 супена лъжица копър семена в хаванче или пасатор. В чаша вода 200 мл, една щипка копър на прах. Пийте инфузията е три пъти на ден преди хранене.

Пристъпи на астма

Дъвчете цели семена копър след хранене три пъти на ден.

При хипертония, атеросклероза, цистит, пиелонефрит, бъбречно заболяване, бъбречнокаменна болест

1 супена лъжица семена копър се задушават в половин литър вряла вода. Оставете за 15-20 минути, след което трябва да прецедите. Пийте по половин чаша 5 пъти на ден, преди хранене. Курсът на лечение е седмица, след това се почива за 3 дни и е препоръчително курсът да се повтори отново.

При жлъчнокаменна болест

2 супени лъжици семена от копър се заливат с 2 чаши преварена вода. Загрейте на слаб огън за 15 минути. Охладете и прецедете. Вземете топлата отвара от 0,5 чаша 3-4 пъти на ден. Курсът на лечение е 2 седмици.

При менструални смущения

1 супена лъжица копър семена изсипете 1 чаша вряла вода. Настоявайте поне час. Приемайте по 1-2 супени лъжици 4 пъти на ден.

При метеоризъм

1 супена лъжица семена от копър се заливат с 250 мл мляко, варете за 5-10 минути. Пийте топло в две разделени дози.

За успокояване на нерви, спазми, коремни мускули, колики и спазми

Сварете 1 супена лъжица семена копър за 10 минути на слаб огън в 200 мл вода, прецедете и пийте в топла форма.

Копър за увеличаване на лактацията

Залейте 1 супена лъжица копър семена с чаша гореща вода и оставете за 2 часа. Препоръчва се да се пие по половин чаша 2 пъти на ден или супена лъжица 6 пъти на ден (в зависимост от поносимостта) на малки глътки, като държите известно време в устата.

Високо кръвно налягане

2 чаени лъжички счукани копър семена изсипете 2 чаши вряла вода и оставете за 10 минути. Затворете плътно контейнера. Прецедете и пийте инфузиятапо по три пъти на ден, преди хранене.

При безсъние

50 г семена от копър се заливат с 0,5 литра водам варят се 15-20 минути на слаб огън. Оставяте за 1 час, прецедете. Пийте инфузията по 50-60 г преди лягане.

Характерни особености на билката копър

Копърът е едногодишно тревисто растение. Коренът е вретеновиден, дълбоко проникващ в почвата, слабо разклонен. Стъблото е 1—1,5 м високо, в горната си част разклонено, покрито със синкав налеп. Листата на копъра са 3 до 4 пъти пересто наделени с линейни нишковидни, заострени дялове. Листните влагалища са продълговати, с широк ципест ръб. Цветовете на копъра са дребни, жълти, без чашка, със закривени навътре листчета, събрани по много в чадъро- видни съцветия. Плодът е сплескан откъм гърба, а по краищата е изпъкнал, с 5 надлъжни ребра, от които тръбните 2 са по-остри.  Всички части на билката, особено семената, са силно ароматни. Цъфти през юли — август.

Разпространение на билката копър

Копърът е разпространен в Европа, Азия и Северна Америка. Диворастящо у нас растението се среща тук-там само по крайморските скалисти места на юг от Несебър и покрай Дунав, а като културно растение — почти из цялата страна.

Отглеждане на билката копър

Копърът се развива добре на градински почви, богати на органични хранителни съставки. Най-подходящи са за него песъчливо-глинестите почви, но добре дренирани, за да не задържат влагата. При торене се увеличава добивът. От досегашния опит е установено, че растението може да се отглежда с успех почти в цялата страна.

Употребяема част на билката копър

Зрелите плодчета (Fructus Anethi), цялата цъфтяща надземна част в свежо състояние (Herba Anethi).

Време за бране на билката копър

За плодчетата: юли — август, а за свежата надземна част юни — юли.

Копърът - билка и подправкаНачин на бране и сушене на билката копър

Плодчетата на копъра се берат преди пълното им узряване, когато сенниците започнат да жълтеят. Ожънват се целите стъбла, навързват се на малки снопчета и се оставят няколко дена за до узряване. След това се очукват или овършават, а отделените плодчета се прочистват чрез превяване и пресяване. Винаги трябва да се има пред вид, че плодчетата на копъра лесно се изронват, поради което е необходимо да се вземат мерки за неразпиляването им при жътва, както и при връзването им на снопчета и транспортирането им до мястото на изчукването или овършаването.
Прочистените плодчета се разстилат на тънък пласт върху постелки за доизсушаване.
Надземната част на копъра се прибира в момента на пълен цъфтеж и се дестилира в свежо или малко завяхнало състояние.

Рандеман на билката копър

От 1,2 кг зрели плодчета на копър се получава 1 кг сухи.

Описание на готовата билка билка копър

Изсушените плодчета от копъра са сивокафяви отвън, жълтеникави отвътре, сплескани откъм гърба, изпъкнали по краищата, с по 5 надлъжни, светложълти ребра. Миризмата е силно ароматична, а вкусът — приятен, сладникав, слабо парлив.

Качествени изисквания на билката копър

Допуска се влага до 12%, а съдържание на етерично масло от 2,5 до 4% за първо качество.

Съхранение на билката копър

Копърът се съхранява в сухи и проветриви помещения в добре приготвени опаковки.

Съдържание на билката копър

Всички части на растението съдържат етерично масло. В плодчетата то е до 4%. Освен етерично масло плодчетата съдържат и тлъсто масло (до 20%), главно във вид на глицериди. Надземната част съдържа до 1,5% етерично масло, в състава на което влизат карвон, феландрен, терпинен, дипентен, изомиристицин и др. Листата на копъра освен етерично масло съдържат и значително количество витамин С (до 183 мг%), каротин (3—12 мг%), витамин Вх (0,15 мг%), витамин В2 (0,04 мг%), витамин Р,рутин (120 мг%).
Добро медоносно растение.

Отглеждане на копър и магданоз в саксия

Копърът магданоза са едногодишни растения, следователно няма да получите бързо реколта, като засадите кореноплоди или луковици. Нужни са 5-8 седмици, за да отглеждате копър и магданоз от семена у дома. Но можете да ги поставите в апартамента по всяко време на годината. Вярно е, че от октомври до началото на пролетта копърът и магданоза изискват допълнително осветление с флуоресцентни лампи. Най-доброто време за отглеждане на копър и магданоз на перваза е от март до август.
От какво се нуждаете: Саксия или контейнер с дълбочина 15-20 см и с дренажни отвори отдолу. Почва за стайни растения и за предпочитане градинска почва. Вода.  Флуоресцентни лампи (ако отглеждате копър през зимата). Семена.

 1. КОПЪР СЕМЕ

  КОПЪР СЕМЕ

  Цена: 0,88 лв.

 1. КОПЪР ВРЪХЧЕТА

  КОПЪР ВРЪХЧЕТА

  Цена: 0,82 лв.

 1. МАСЛО ОТ КОПЪР, DILL SEED OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  МАСЛО ОТ КОПЪР, DILL SEED OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  Цена:

  Редовна цена: 6,17 лв.

  Промо цена 6,11 лв.