Внимание! Поради грипната епидемия имаме забавяне в изпълнението на поръчките! Извинете ни

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Билката Копър, описание, приложения, съхранение

Копър, действие и приложение на билката

Anethum Graveolens L.
(сем. Umbelliferae — Сенникоцветни)
Български народни наименования —градински копър, копър, колрец.
Aнглийски- common dill
Билката копър е една от най-старите познати на човека

Билката копър

Билката копър е едно от най-старите зеленчукови растения, употребявано за подправка и като лекарствено средство още от старите египтяни. Употребява се нашироко в нашата народна медицина като успокоително и газогонно средство, за увеличаване млякото у кърмачките и др. във вид на запарка: 2 изравнени чаени лъжички ситно счукани плодчета от копър се заливат с 2—3 чаени чаши вряща вода, разбърква се, оставя се да стои 10—15 минути, прецежда се и се изпива за 2—3 дни.
Получаваното от билката етерично масло намира широко приложение в сапунената и ликьорената промишленост, в козметиката и в производството на консерви. Растението широко се употребява и за подправка в готварската техника, при приготвяне на туршии и др.

Семена на копъра и въздействие

Можете да използвате семената, ако имате следните здравословни проблеми:

Ако има нарушения в работата на органите на стомашно-чревния тракт. Настойките и отвари от суровини стабилизират функциите на червата, предотвратявайки развитието на опасната микрофлора в пълен размер. Семената имат спазмолитичен ефект, регулират перисталтиката и намаляват киселинността на стомашния сок. Ярък пример за такъв ефект е лечението на колики при кърмачета с копър вода;

Подходящи са при хипертония, аритмии и атеросклероза.

Настойките и отвари от семена от копър помагат за намаляване на налягането. Освен това химикалите, съдържащи се в суровините, влияят положително на съдовете, разширявайки ги. Това помага за подобряване на притока на кръв, нормализиране на контракциите на сърдечния мускул и регулиране на работата на цялата система, доставяща кислород за органи и тъкани;

Пикочо-полови заболявания.

Продуктът има изразено диуретично свойство, което спомага за елиминирането на токсините от тялото. Също така, наличието на летливи и витамин С в състава на суровините добре премахва възпалението, има локален антибактериален ефект при неразположения;

Натрупване на жлъчка.

Семената на растенията допринасят за увеличаване на изтичането на жлъчка, нормализирайки работата на организма.

Настинки.

Семената от копър имат изразени свойства за отхрачване. Инфузии и отвари от суровини помагат да се отървете от пристъпи на мъчителна кашлица при грип и бронхит;

Леки разстройства на централната нервна система.

В семената има различни летливи вещества, които имат лек седативен ефект върху цялото тяло. Затова препаратите, включващи растението, се препоръчват при повишена раздразнителност и безсъние.

Действие при болести на копър

При колики

1 чаена лъжичка копър семена на чаша вряла вода. Водата се вари около час. Семената трябва да бъдат внимателно изцедени, водата леко затоплена до температурата на кърмата и да се дава по една чаена лъжичка три пъти на ден. Но трябва да знаете, че такава копър вода облекчава обострянето за около 15 минути, а не повече.

При болести на дихателните пътища

Залейте 1 супена лъжица копър семена с 1 чаша вода при температура 80-90 градуса, оставете за 2 часа, прецедете. Пийте инфузията след вечеря, наведнъж.

За енуреза, подуване на корема, запек, колит, задушаване, спазми

Смелете 1 супена лъжица копър семена в хаванче или пасатор. В чаша вода 200 мл, една щипка копър на прах. Пийте инфузията е три пъти на ден преди хранене.

Пристъпи на астма

Дъвчете цели семена копър след хранене три пъти на ден.

При хипертония, атеросклероза, цистит, пиелонефрит, бъбречно заболяване, бъбречнокаменна болест

1 супена лъжица семена копър се задушават в половин литър вряла вода. Оставете за 15-20 минути, след което трябва да прецедите. Пийте по половин чаша 5 пъти на ден, преди хранене. Курсът на лечение е седмица, след това се почива за 3 дни и е препоръчително курсът да се повтори отново.

При жлъчнокаменна болест

2 супени лъжици семена от копър се заливат с 2 чаши преварена вода. Загрейте на слаб огън за 15 минути. Охладете и прецедете. Вземете топлата отвара от 0,5 чаша 3-4 пъти на ден. Курсът на лечение е 2 седмици.

При менструални смущения

1 супена лъжица копър семена изсипете 1 чаша вряла вода. Настоявайте поне час. Приемайте по 1-2 супени лъжици 4 пъти на ден.

При метеоризъм

1 супена лъжица семена от копър се заливат с 250 мл мляко, варете за 5-10 минути. Пийте топло в две разделени дози.

За успокояване на нерви, спазми, коремни мускули, колики и спазми

Сварете 1 супена лъжица семена копър за 10 минути на слаб огън в 200 мл вода, прецедете и пийте в топла форма.

Копър за увеличаване на лактацията

Залейте 1 супена лъжица копър семена с чаша гореща вода и оставете за 2 часа. Препоръчва се да се пие по половин чаша 2 пъти на ден или супена лъжица 6 пъти на ден (в зависимост от поносимостта) на малки глътки, като държите известно време в устата.

Високо кръвно налягане

2 чаени лъжички счукани копър семена изсипете 2 чаши вряла вода и оставете за 10 минути. Затворете плътно контейнера. Прецедете и пийте инфузиятапо по три пъти на ден, преди хранене.

При безсъние

50 г семена от копър се заливат с 0,5 литра водам варят се 15-20 минути на слаб огън. Оставяте за 1 час, прецедете. Пийте инфузията по 50-60 г преди лягане.

Характерни особености на билката копър

Копърът е едногодишно тревисто растение. Коренът е вретеновиден, дълбоко проникващ в почвата, слабо разклонен. Стъблото е 1—1,5 м високо, в горната си част разклонено, покрито със синкав налеп. Листата на копъра са 3 до 4 пъти пересто наделени с линейни нишковидни, заострени дялове. Листните влагалища са продълговати, с широк ципест ръб. Цветовете на копъра са дребни, жълти, без чашка, със закривени навътре листчета, събрани по много в чадъро- видни съцветия. Плодът е сплескан откъм гърба, а по краищата е изпъкнал, с 5 надлъжни ребра, от които тръбните 2 са по-остри.  Всички части на билката, особено семената, са силно ароматни. Цъфти през юли — август.

Разпространение на билката копър

Копърът е разпространен в Европа, Азия и Северна Америка. Диворастящо у нас растението се среща тук-там само по крайморските скалисти места на юг от Несебър и покрай Дунав, а като културно растение — почти из цялата страна.

Отглеждане на билката копър

Копърът се развива добре на градински почви, богати на органични хранителни съставки. Най-подходящи са за него песъчливо-глинестите почви, но добре дренирани, за да не задържат влагата. При торене се увеличава добивът. От досегашния опит е установено, че растението може да се отглежда с успех почти в цялата страна.

Употребяема част на билката копър

Зрелите плодчета (Fructus Anethi), цялата цъфтяща надземна част в свежо състояние (Herba Anethi).

Време за бране на билката копър

За плодчетата: юли — август, а за свежата надземна част юни — юли.

Копърът - билка и подправкаНачин на бране и сушене на билката копър

Плодчетата на копъра се берат преди пълното им узряване, когато сенниците започнат да жълтеят. Ожънват се целите стъбла, навързват се на малки снопчета и се оставят няколко дена за до узряване. След това се очукват или овършават, а отделените плодчета се прочистват чрез превяване и пресяване. Винаги трябва да се има пред вид, че плодчетата на копъра лесно се изронват, поради което е необходимо да се вземат мерки за неразпиляването им при жътва, както и при връзването им на снопчета и транспортирането им до мястото на изчукването или овършаването.
Прочистените плодчета се разстилат на тънък пласт върху постелки за доизсушаване.
Надземната част на копъра се прибира в момента на пълен цъфтеж и се дестилира в свежо или малко завяхнало състояние.

Рандеман на билката копър

От 1,2 кг зрели плодчета на копър се получава 1 кг сухи.

Описание на готовата билка билка копър

Изсушените плодчета от копъра са сивокафяви отвън, жълтеникави отвътре, сплескани откъм гърба, изпъкнали по краищата, с по 5 надлъжни, светложълти ребра. Миризмата е силно ароматична, а вкусът — приятен, сладникав, слабо парлив.

Качествени изисквания на билката копър

Допуска се влага до 12%, а съдържание на етерично масло от 2,5 до 4% за първо качество.

Съхранение на билката копър

Копърът се съхранява в сухи и проветриви помещения в добре приготвени опаковки.

Съдържание на билката копър

Всички части на растението съдържат етерично масло. В плодчетата то е до 4%. Освен етерично масло плодчетата съдържат и тлъсто масло (до 20%), главно във вид на глицериди. Надземната част съдържа до 1,5% етерично масло, в състава на което влизат карвон, феландрен, терпинен, дипентен, изомиристицин и др. Листата на копъра освен етерично масло съдържат и значително количество витамин С (до 183 мг%), каротин (3—12 мг%), витамин Вх (0,15 мг%), витамин В2 (0,04 мг%), витамин Р,рутин (120 мг%).
Добро медоносно растение.

Отглеждане на копър и магданоз в саксия

Копърът магданоза са едногодишни растения, следователно няма да получите бързо реколта, като засадите кореноплоди или луковици. Нужни са 5-8 седмици, за да отглеждате копър и магданоз от семена у дома. Но можете да ги поставите в апартамента по всяко време на годината. Вярно е, че от октомври до началото на пролетта копърът и магданоза изискват допълнително осветление с флуоресцентни лампи. Най-доброто време за отглеждане на копър и магданоз на перваза е от март до август.
От какво се нуждаете: Саксия или контейнер с дълбочина 15-20 см и с дренажни отвори отдолу. Почва за стайни растения и за предпочитане градинска почва. Вода.  Флуоресцентни лампи (ако отглеждате копър през зимата). Семена.

 1. КОПЪР СЕМЕ

  КОПЪР СЕМЕ

  0,78 лв.

 1. КОПЪР ВРЪХЧЕТА
 1. МАСЛО ОТ КОПЪР, DILL SEED OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  МАСЛО ОТ КОПЪР, DILL SEED OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 6,17 лв.

  Промо цена 6,11 лв.

  1%