bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Невен, действие и приложение на билката

Calendula officinalis L.

Aнглийски —Calendula, Pot marigold, Pуски — Календула лекарственная, Френски — Souci des jardins, Немски. Garten Ringelblume
Сем. Asteraceae (Compositae) — Сложноцветни

 • Невен цвят портокалово оранжев - при миома и рани, Calendula officinalis
 • Невен венчелистчета - екстра качество, при рани и язви, Calendula officinalis
 • Невен, Calendula officinalis

  Описание на невен

  Едногодишно тревисто растение с характерна миризма. Стеблото право, 20—50 (70) см високо, просто или разклонено, грапаво. Листата последователни, долните лопатовидни, горните продълговати до ланцетни. Цветните кошнички едри, 4—7 (10) см в диаметър, предимно единични по върховете на клонките.

  Езичестите цветове в 2—3 реда, оранжевожълти, до 2 пъти по-дълги от обвивните листчета, тръбестите цветове жълти. Плодосемката брадавчеста, дъговидно извита, без хвърчилка. Цъфти юни — октомври. Името му произлиза от словосъчетанието „не вехна“ (диал. „не вена“). Познат е още като „дъждовно цвете“ и „мъртвешко цвете“.

  Разпространение и отглеждане на невен

  Отглежда се из градините като декоративно. Невенът е едно от най-предпочитаните градински цветя, защото започва да цъфти сравнително рано и цъфтежът му продължава до късна есен. Освен това е непретенциозно и лесно за отглеждане растение. Културен вид с непознат произход.

  Отглеждано като декоративно в цяла Европа и на места в Южна и Западна Европа натурализирано. Среща се още в Средиземноморието, Австралия, Централна и Югозападна Азия и в Близкия Изток.

 • Невен - при язва и миома, Bioherba, 150 мг, 100 капс.

  Невен - при язва и миома, Bioherba, 150 мг, 100 капс.

  Цена: 13,19 лв.

 • Невен Тинктура при язва, Bioherba, 100 мл

  Невен Тинктура при язва, Bioherba, 100 мл

  Цена: 7,66 лв.

 • Дрога на невен

  Цветни кошнички (Flores Calendulae).

  Съдържание и химични свойства на невен

  Цветовете — до 3% каротиноиди, слузести вещества; надземната част — сапонини, тритерпепи и горчиво вещество калепдин с неизяснена химична природа.

  Невен отглеждане

  Най-лесният начин е да посеете семена на откритата земя през април или зимата през октомври. През пролетта, времето за засяване идва, когато земята се затопля достатъчно и изсъхва след снега. Семената на невена се засяват в земята на дълбочина от 1-2 см на интервали от 25-30 см един от друг, а разстоянието между редовете оставя около 60-70 см. 2-3 седмици след появата на кълнове (ако семената са правилно засадени започват да покълнат след една седмица) покълват по такъв начин, че между разсада се формират интервали от 25-35 см. Семената за разсад засети в края на март или началото на април в общо място, в почва на малка дълбочина-не повече от 2 см. Разсада се покрива с фолио и се съхранява при 18-20 ° с на светло, но защитено от слънце място. Няма създадени хибридни форми.

  Основно действие на невен

  Регенеративно, за лечение на рани и спазмоаналгетично.

  Експериментални и клинични данни на невен

  Клинично приложение препаратите от невен намират главно при мъчно заздравяващи рани, при заболявания на дихателните пътища и фаринкса, особено в комбинация със сулфонамиди и антибиотици (Турова, А. Д. Лекарственнне растения СССР и их применение, 2-ое изд. М., Медицина, 1974; Йорданов, Д., П. Николов, А. Бойчинов. Фитотерапия. С., Мед. и физк., 1973;). Много добър ефект се наблюдава от приложението на тинктура от невен при стоматити, афтоза, пародонтоза и др. (Турова, А. Д. Лекарственнне растения СССР и их применение, 2-ое изд. М., Медицина, 1974).

  Настойката от невен намира широко приложение при блефароконюнктивити. Особено разпространение е получила употребата на препарати от невен напоследък при лечението на различни дистрофични процеси на лигавицата на стомашно-чревния тракт, като гастрити, язвена болест, а също и при жлъчни заболявания, хепатити и др. (Benigni, R., C. Capra, P.E.Cattorini. Plante medicinali, Chimica Farmacologia е Terapia. Milano,Inverni Delia Betta, 1972).

  Клиничната употреба на 20% спиртен извлек на невен показва добър антихипертензивен ефект (Турова, А. Д. Лекарственнне растения СССР и их применение, 2-ое изд. М., Медицина, 1974). Особено благоприятни резултати се наблюдават при лечението на хипертонички в климактериума. Leclerc (Leclerc, H. Precis de phytotherapie (V ed.). Paris, Masson & Cie, 1976) съобщава за добри резултати от лечението с препарати на основата на невен при анемия, дисменорея и рани от различно естество.

  По данни на Турова (Лекарственнне растения СССР и их применение, 2-ое изд. М., Медицина, 1974) невенът притежава централно депресивно действие: потиска двигателната активност и намалява мускулния тонус, предизвиква сънливост и адинамия. Потискане на двигателната активност е констатирано и при стимулиране с амфетамин, кофеин и морфин. Върху сърдечносъдовата система невенът упражнява позитивен инотропен и отрицателен хронотропен ефект, като понижава умерено кръвното налягане, без да потиска дишането.

  Поучвания на български автори (Манолов, П., В. Петков. Фармация, 26, 1976, 2, 29—34) установяват, че инфузии, екстракти и дисперги от невен се характеризират с ниска токсичност и хипноседативни свойства. По-обстойните проучвания на препарати от невен за влияние върху експериментални язви на стомаха у плъхове, предизвикани по различни експериментални методи, показват, че те притежават добре изразен улцеропротективен ефект, като предотвратяват появата на деструктивни изменения в лигавицата на стомаха у плъхове под действието на раувазедин средно между 40—70%. Препаратите от невен притежават слабо антиспастично действие спрямо гладката мускулатура.

  Препарати от невен са проучени и за антибластомно действие на модел на солиден рак от тип саркома 180 на Крокер. Експерименталните изследвания показват, че невенът предизвиква статистически значима инхибиция на този вид експериментален тумор.

  В народната медицина невенът е употребяван при твърде много заболявания, като неврастения, климакс, кожни заболявания, възпалителни и гнойни процеси в устната кухина и фаринкса, включително и пародонтоза (Исаев, И., И. Ланджев, Г. Нешев. Билките в България и използуването им, III изд, С., Земиздат, - 1977;).

  Лечебните свойства на невена са познати още от времето на древните гърци. Той е най-известен като антисептик, адстрингент и антимикробно средство, използван е при порязвания, рани, кожни инфекции, разширени вени и хемороиди. Той е особено полезен при гъбични заболявания, включително атлетично стъпало, млечница, обрив от пелени и себореен дерматит при новородено. Той също помага при възпалени зърна от кърменето.

  Невенът отдавна се използва като билка за детоксикация под формата на чай от невен, тъй като неутрализира свободните радикали и намалява възпалението, помага за лечение на причините на състоянията, характеризиращи се с висока температура и инфекция. Няколко капки настойка от невен могат да имат благоприятен ефект при възпаление на вътрешното ухо, ако се прилагат редовно. Невен чай е ефективен за прочистване на черния дроб и жлъчния мехур.

  Ако се приема като гореща напитка, невен чай стимулира изпотяването, като по този начин помага за намаляване на температурата, подобрява кръвната и лимфна циркулация и позволява на тялото да отдели токсините.

  Невен, лечение

  Бране - време и начин на невен

  Събирането и изсушаването на невен от лекаря се извършва веднага след като цветовете му се отворят напълно. Ако сте закъснели малко с прибирането на невен и не откъснете разцъфналите цветове в продължение на няколко дни, тогава това ще повлияе значително на качеството на лечебната суровина.

  Суровините могат да се събират през цялото лято и дори през есента на всеки 3-5 дни. В допълнение, такава поетапна колекция от кошници за цветя допринася за образуването на нови пъпки и увеличава производителността. Въпреки това, през този сезон, цветята постепенно стават по-малки, тъй като растението се изчерпва. С настъпването на първото замръзване съцветията губят повечето от полезните си свойства.

  Цветята на растението трябва да се оскубят в самата основа, оставяйки само 0,2-0,5 см от стъблото - това няма да повреди дъното на цветната кошница. Важно е времето на събиране да е сухо. За сушене се поставя веднага след събиране на сенчесто място на чист въздух или се поставя в сушилня.

  Необходимо е да се гарантира, че температурата в нея не надвишава 45 ° C, така че максималното количество полезни свойства ще се запази в суровината. От 5 килограма свежи стръкове от невен се получава около 1 килограм сух материал. Нови лекарствени суровини трябва да се набавят ежегодно.

  Начин на приложение на билката невен

  Невенът се употребява обикновено в лечебната практика под формата на запарка в съотношение 2 чаени лъжички дрога с 2 чаши вряща вода (доза за 1 ден) (по Йорданов, Д., П. Николов, А. Бойчинов. Фитотерапия. С., Мед. и физк., 1973). Чаят от невен се пие 3 пъти на ден по 1 винена чаша преди ядене. За външно приложение по-често се практикува използването на настойка с чист зехтин в горното съотношение.

  Използвани лечебни средства на невен, какво лекува чаят от невен?

  • много приложения за настойки
  • мехлеми за лечение на леки изгаряния и рани. Невен билка може да се прилага и след хирургични интервенции, при третиране както на нови белези, така и на стари такива.
  • кремове за порязвания и ожулвания, сухи екземи и слънчево изгаряне. Кремът с екстракт от невен е особено подходящ при подсичане на бебешката кожа в областта на пелените. Подобрение се забелязва още с първите намазвания.
  • шампоани за подхранване и хидратиране на косата, намалява косопада и подсилва растежа на косата.
  • паста и вода за зъби заради антибактериалните си свойства, доказано добър при борбата с гингивита.
  • козметични продукти за регенериране на кожата, стимулиране синтеза на колаген, намаляване на бръчките, увисването и зачервяването на кожата. Повлиява добре пъпки, акне и петна по лицето
  • маслени настойки за възпалена, суха кожа, подути и измръзнали места и хемороиди
  • тинктури за екзема или вътрешно приемана за стимулиране на черния дроб и храносмилането
  • пресни листа от невен билка, добавени към водата във ваната, правят кожата мека и лекуват малки дразнения по кожата
  • екстрактното масло се използва в ароматерапията за успокояване на възпаления, подуто измръзнало място и напукани зърна на гърдите от кърменето
  • компреси се прилагат при бавно зарастващи рани
  • лапи от листата за отоци при подагра
  • свещички с етерично масло се използват при вагинални дрождени инфекции
  • гаргара с чай от невен за възпалено гърло и за облекчаване налягането в запушени уши

  Билката Невен при бременност и кърмене

  Алкохолната тинктура от невен по време на бременност е абсолютно противопоказана, но отварата от невен понякога може да бъде много ефективна и дори полезна. Така че, може да помогне при токсикоза през първите седмици за потискане на гаденето и подобряване на цялостното благосъстояние. Чаят на основата на невен успокоява нервната система и нормализира съня, което е много важно за бъдещите майки.

  Междувременно, преди да приемат невен перорално, бременните жени трябва да говорят със своя лекар. Квалифициран лекар ще оцени здравословното състояние на бъдещата майка и ще предпише това лекарство в определена дозировка.

  Бременните майки, които страдат от ниско кръвно налягане, както и всякакви хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, не могат да използват чай от невен.

  Химични свойства на невен

  Цветните кошници от лечебните невен съдържат каротеноиди (до 3%) - каротин, рубиксантин, ликопен, цитроксантин, виолоксантин, флавохром, флавоксантин и други (15 съединения). При сортовете невенчета с тъмно оранжеви тръстикови цветя каротеноидите са почти 10 пъти повече, отколкото при сортовете с жълти тръстикови цветя.

  Също така, парафинови въглеводороди (гентриаконтан и ситостерол), смоли, тритерпенови гликозиди, лигавични и горчиви вещества, органични киселини (ябълчна, салицилова), аскорбинова киселина са открити в невен цветя. Екстрактите от невен разкриха тритерпенови сапонини - гликозиди на олеаноловата киселина, наречени календулозиди A, B, C, D, E, F, G, H. Съдържанието на общите гликозиди на олеаноловата киселина в корените и въздушните части на лечебните невенчета варира от 4 до 5%.

  Монопрепарати, използващи невен:

  Austria: Calendumed. Czech Republic: Dr Theiss Ringelblumen Salbe; Gallentee; Mesickovy. France: Calendulene. Monaco: Akipic. UK: Calendolon

  Препарати, използващи в състава си и ненен:

  Argentina: Acnetrol; Brunavera; Bushi; Controlacne; Eurocolor Post Solar; Europrotec Post Solar; Lavandula Oligoplex; Odontobiotic. Australia: Eczema Relief; Galium Complex; Nappy Rash Relief Cream; Skin Healing Cream. Austria: The Chambard-Tee. Brazil: Calendula Concreta; Malvatricin Natural. Chile: Matikomp. Czech Republic: Abfuhr-Heilkrautertee; Blahungstee N; Blasen- und Nierentee; Cicaderma; Epilobin; Hertz- und Kreislauftee. France: Dioptec; Eryange; Hemorrogel. Germany: bioplant-Kamillenfluid; Cefawell; Nephronorm med; Unguentum lymphaticum. Italy: Alkagin; Babygella; Decon Ovuli; Lenirose; Nevril; Proctopure. Mexico:Sanicut; Supranettes Naturalag. Portugal: Alkagin; Alkagin; Alkagin; Cicaderma. South Africa: Heilsalbe; Oleum Rhinale Nasal Oil; Wecesin. Spain: Banoftal; Menstrunat. Switzerland: Gel a la consoude; Onguent aux herbes Keller; Urinex; Wala Echinacea. UK: Calendula Nappy Change Cream; Massage Balm with Calendula; Napiers Echinacea Tea. USA: Nasal-Ease; Ultimate Antioxidant Formula. Venezuela: Biomicovo; Supranettes.

  Нежелани реакции на невен

  Растителните препарати трябва да се използват с повишено внимание при ниско кръвно налягане. Невенът може да причини алергии.

  Съчетание с други билки

  Можете да съчетаете невен със смрадлика и прополис, както и живовляк.

  Продукти свързани със статията

  1. Невен цвят портокалово оранжев - при миома и рани, Calendula officinalis
  2. Невен - при язва и миома, Bioherba, 150 мг, 100 капс.

   Невен - при язва и миома, Bioherba, 150 мг, 100 капс.

   Цена: 13,19 лв.

  3. Чай Облепиха, Роза, Шипка и Невен - вкусен антиоксидантен чай, насипен
  4. Невен венчелистчета - екстра качество, при рани и язви, Calendula officinalis
  5. Базово масло от Невен (Calendula officinalis) - успокоява и възстановява кожата, Bioherba, 50 мл
  6. Спрей за гърло с Прополис и Невен, Bioherba, 50 мл

   Спрей за гърло с Прополис и Невен, Bioherba, 50 мл

   Цена: 5,50 лв.

  7. Невен Тинктура при язва, Bioherba, 100 мл

   Невен Тинктура при язва, Bioherba, 100 мл

   Цена: 7,66 лв.

  8. Спрей за гърло с Невен, Смрадлика и Прополис, Bioherba, 50 мл
  9. Вазелин с Невен, Krauterhof, 100 мл

   Вазелин с Невен, Krauterhof, 100 мл

   Цена: 5,05 лв.

  10. АСАМ, БИЛКОВ МЕХЛЕМ, БАЛСАМ С НЕВЕН, 250 мл

   АСАМ, БИЛКОВ МЕХЛЕМ, БАЛСАМ С НЕВЕН, 250 мл

   Цена: 6,05 лв.