ИМАМЕ ВРЕМЕННО ЗАБАВЯНЕ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПОРЪЧКИТЕ! МОЛЯ ДА НИ ИЗВИНИТЕ

Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Невен, действие и приложение на билката

Calendula officinalis L.

Aнглийски —Calendula, Pot marigold, Pуски — Календула лекарственная, Френски — Souci des jardins, Немски. Garten Ringelblume
Сем. Asteraceae (Compositae) — Сложноцветни

Невен, Calendula officinalisОписание на невен

Едногодишно тревисто растение с характерна миризма. Стеблото право, 20—50 (70) см високо, просто или разклонено, грапаво. Листата последователни, долните лопатовидни, горните продълговати до ланцетни. Цветните кошнички едри, 4—7 (10) см в диаметър, предимно единични по върховете на клонките. Езичестите цветове в 2—3 реда, оранжевожълти, до 2 пъти по-дълги от обвивните листчета, тръбестите цветове жълти. Плодосемката брадавчеста, дъговидно извита, без хвърчилка. Цъфти юни — октомври.

Разпространение  и отглеждане на невен

Отглежда се из градините като декоративно. Културен вид с непознат произход. Отглеждано като декоративно в цяла Европа и на места в Южна и Западна Европа натурализирано.

Дрога на невен

Цветни кошнички (Flores Calendulae).

Съдържание и химични свойства на невен

Цветовете — до 3% каротиноиди, слузести вещества; надземната част — сапонини, тритерпепи и горчиво вещество калепдин с пеизясиепа химичиа природа.

Невен отглеждане

Най-лесният начин е да посеете семена на откритата земя през април или зимата през октомври. През пролетта, времето за засяване идва, когато земята се затопля достатъчно и изсъхва след снега. Семената на невена се засяват в земята на дълбочина от 1-2 см на интервали от 25-30 см един от друг, а разстоянието между редовете оставя около 60-70 см. 2-3 седмици след появата на кълнове (ако семената са правилно засадени започват да покълнат след една седмица) покълват по такъв начин, че между разсада се формират интервали от 25-35 см. Семената за разсад засети в края на март или началото на април в общо място, в почва на малка дълбочина-не повече от 2 см. Разсада се покрива с фолио и се съхранява при 18-20 ° с на светло, но защитено от слънце място.
 

Основно действие на невен

Регенеративно, за лечение на рани и спазмоаналгетично.

Експериментални и клинични данни на невен

Клинично приложение препаратите  от невен намират главно при мъчно заздравяващи рани, при заболявания на дихателните пътища и фаринкса, особено в комбинация със сулфонамиди и антибиотици (Турова, А. Д. Лекарственнне растения СССР и их применение, 2-ое изд. М., Медицина, 1974; Йорданов, Д., П. Николов, А. Бойчинов. Фитотерапия. С., Мед. и физк., 1973;). Много добър ефект се наблюдава от приложението на тинктура от невен при стоматити, афтоза, пародонтоза и др. (Турова, А. Д. Лекарственнне растения СССР и их применение, 2-ое изд. М., Медицина, 1974). Настойката от невен намира широко приложение при блефароконюнктивити. Особено разпространение е получила употребата на препарати от невен напоследък при лечението на различни дистрофични процеси на лигавицата на стомашно-чревния тракт, като гастрити, язвена болест, а също и при жлъчни заболявания, хепатити и др. (Benigni, R., C. Capra, P.E.Cattorini. Plante medicinali, Chimica Farmacologia е Terapia. Milano,Inverni Delia Betta, 1972). Клиничната употреба на 20% спиртен извлек на невен показва добър антихипертензивен ефект (Турова, А. Д. Лекарственнне растения СССР и их применение, 2-ое изд. М., Медицина, 1974). Особено благоприятни резултати се наблюдават при лечението на хипертонички в климактериума. Leclerc (Leclerc, H. Precis de phytotherapie (V ed.). Paris, Masson & Cie, 1976) съобщава за добри резултати от лечението с препарати на основата на невен при анемия, дисменорея и рани от различно естество. По данни на Турова (Лекарственнне растения СССР и их применение, 2-ое изд. М., Медицина, 1974) невенът притежава централно депресивно действие: потиска двигателната активност и намалява мускулния тонус, предизвиква сънливост и адинамия. Подтискане на двигателната активност е констатирано и при стимулиране с амфетамин, кофеин и морфин. Върху сърдечносъдовата система невенът упражнява позитивен инотропен и отрицателен хронотропен ефект, като понижава умерено кръвното налягане, без да потиска дишането.

Поучвания на български автори (Манолов, П., В. Петков. Фармация, 26, 1976, 2, 29—34) установяват, че инфузи, екстракти и дисперги от невен се характеризират с ниска токсичност и хипноседативни свойства. По-обстойните проучвания на препарати от невен за влияние върху експериментални язви на стомаха у плъхове, предизвикани по различни експериментални методи, показват, че те притежават добре изразен улцеропротективен ефект, като предотвратяват появата на деструктивни изменения в лигавицата на стомаха у плъхове под действието на раувазедин средно между 40—70%. Препаратите от невен притежават слабо антиспастично действие спрямо гладката мускулатура.

Препарати от невен са проучени и за антибластомно действие на модел на солиден рак от тип саркома 180 на Крокер. Експерименталните изследвания показват, че невенът предизвиква статистически значима инхибиция на този вид експериментален тумор.

В народната медицина невенът е употребяван при твърде много заболявания, като неврастения, климакс, кожни заболявания, възпалителни и гнойни процеси в устната кухина и фаринкса, включително и пародонтоза (Исаев, И., И. Ланджев, Г. Нешев. Билките в България и използуването им, III изд, С., Земиздат, - 1977;).

Той е най-известен като антисептик, адстрингент и антимикробно средство, използван е при порязвания, рани, кожни инфекции, разширени вени и хемороиди. Той е особено полезен при гъбични заболявания, включително атлетично стъпало, млечница, обрив от пелени и себореен дерматит при новородено. Той също помага при възпалени зърна от кърменето.
Невенът отдавна се използва като билка за детоксикация и помага за лечение на причините на състоянията, характеризиращи се с висока температура и инфекция. Билката е ефективна за прочистване на черния дроб и жлъчния мехур.

Ако се приема като горещ чай, той стимулира изпотяването, като по този начин помага за намаляване на температурата, подобрява кръвната и лимфна циркулация и позволява на тялото да отдели токсините.

Невен, лечениеБране - време и начин на невен

Събирането и изсушаването на невен от лекаря се извършва веднага след като цветовете му се отворят напълно. Ако сте закъснели малко с прибирането на невен и не откъснете разцъфналите цветове в продължение на няколко дни, тогава това ще повлияе значително на качеството на лечебната суровина. Суровините могат да се събират през цялото лято и дори през есента на всеки 3-5 дни. В допълнение, такава поетапна колекция от кошници за цветя допринася за образуването на нови пъпки и увеличава производителността. Въпреки това, през този сезон, цветята постепенно стават по-малки, тъй като растението се изчерпва. С настъпването на първото замръзване съцветията губят повечето от полезните си свойства.

Цветята на растението трябва да се оскубят в самата основа, оставяйки само 0,2-0,5 см от стъблото - това няма да повреди дъното на цветната кошница. Важно е времето на събиране да е сухо. За сушене се поставя веднага след събиране на сенчесто място на чист въздух или се поставя в сушилня. Необходимо е да се гарантира, че температурата в нея не надвишава 45 ° C, така че максималното количество полезни свойства ще се запази в суровината. Нови лекарствени суровини трябва да се набавят ежегодно.

Начин на приложение на невен

Невенът се употребява обикновено в лечебната практика под формата на запарка в съотношение 2 чаени лъжички дрога с 2 чаши вряща вода (доза за 1 ден) (по Йорданов, Д., П. Николов, А. Бойчинов. Фитотерапия. С., Мед. и физк., 1973). Пие се 3 пъти на ден по 1 винена чаша преди ядене. За външно приложение по-често се практикува използуването на настойка с чист зехтин в горното съотношение.

Използвани лечебни средства на невен

много приложения за настойки

мехлеми за лечение на леки изгаряния и рани

кремове за порязвания и ожулвания, сухи екземи и слънчево изгаряне

маслени настойки за възпалена, суха кожа, подути и измръзнали места и хемороиди

тинктури за екзема или вътрешно приемана за стимулиране на черния дроб и храносмилането

пресни листа, добавени към водата във ваната, правят кожата мека и лекуват малки дразнения по кожата

екстрактното масло се използва в ароматерапията за успокояване на възпаления, подуто измръзнало място и напукани зърна на гърдите от кърменето

компреси се прилагат при бавно зарастващи рани

лапи от листата за отоци при подагра

свещички с етерично масло се използват при вагинални дрождени инфекции

гаргара за възпалено гърло и за облекчаване налягането в запушени уши

Невен при бременност и кърмене

Алкохолната тинктура от невен по време на бременност е абсолютно противопоказана, но отварата от невен понякога може да бъде много ефективна и дори полезна. Така че, може да помогне при токсикоза през първите седмици за потискане на гаденето и подобряване на цялостното благосъстояние. Чаят на основата на невен успокоява нервната система и нормализира съня, което е много важно за бъдещите майки.

Междувременно, преди да приемат невен перорално, бременните жени трябва да говорят със своя лекар. Квалифициран лекар ще оцени здравословното състояние на бъдещата майка и ще предпише това лекарство в определена дозировка.

Бременните майки, които страдат от ниско кръвно налягане, както и всякакви хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, не могат да използват отвара от невен.

Химични свойства на невен

Цветните кошници от лечебните невен съдържат каротеноиди (до 3%) - каротин, рубиксантин, ликопен, цитроксантин, виолоксантин, флавохром, флавоксантин и други (15 съединения). При сортовете невенчета с тъмно оранжеви тръстикови цветя каротеноидите са почти 10 пъти повече, отколкото при сортовете с жълти тръстикови цветя.

Също така, парафинови въглеводороди (гентриаконтан и ситостерол), смоли, тритерпенови гликозиди, лигавични и горчиви вещества, органични киселини (ябълчна, салицилова), аскорбинова киселина са открити в невен цветя. Екстрактите от невен разкриха тритерпенови сапонини - гликозиди на олеаноловата киселина, наречени календулозиди A, B, C, D, E, F, G, H. Съдържанието на общите гликозиди на олеаноловата киселина в корените и въздушните части на лечебните невенчета варира от 4 до 5%.

Монопрепарати, използващи невен:

Austria: Calendumed. Czech Republic: Dr Theiss Ringelblumen Salbe; Gallentee; Mesickovy. France: Calendulene. Monaco: Akipic. UK: Calendolon

Препарати, използващи в състава си и ненен:

Argentina: Acnetrol; Brunavera; Bushi; Controlacne; Eurocolor Post Solar; Europrotec Post Solar; Lavandula Oligoplex; Odontobiotic. Australia: Eczema Relief; Galium Complex; Nappy Rash Relief Cream; Skin Healing Cream. Austria: The Chambard-Tee. Brazil: Calendula Concreta; Malvatricin Natural. Chile: Matikomp. Czech Republic: Abfuhr-Heilkrautertee; Blahungstee N; Blasen- und Nierentee; Cicaderma; Epilobin; Hertz- und Kreislauftee. France: Dioptec; Eryange; Hemorrogel. Germany: bioplant-Kamillenfluid; Cefawell; Nephronorm med; Unguentum lymphaticum. Italy: Alkagin; Babygella; Decon Ovuli; Lenirose; Nevril; Proctopure. Mexico:Sanicut; Supranettes Naturalag. Portugal: Alkagin; Alkagin; Alkagin; Cicaderma. South Africa: Heilsalbe; Oleum Rhinale Nasal Oil; Wecesin. Spain: Banoftal; Menstrunat. Switzerland: Gel a la consoude; Onguent aux herbes Keller; Urinex; Wala Echinacea. UK: Calendula Nappy Change Cream; Massage Balm with Calendula; Napiers Echinacea Tea. USA: Nasal-Ease; Ultimate Antioxidant Formula. Venezuela: Biomicovo; Supranettes.

Нежелани реакции на невен

Растителните препарати трябва да се използват с повишено внимание при ниско кръвно налягане. Невенът може да причини алергии.

Съчетание с други билки

Можете да съчетаете невен със смрадлика и прополис, както и живовляк.


Продукти свързани със статията

 1. НЕВЕН , ЦВЯТ ПОРТОКАЛОВО ОРАНЖЕВ , Calendula officinalis L.
 2. Невен, 100 капсули, 150 мг, Биохерба

  Невен, 100 капсули, 150 мг, Биохерба

  Цена: 11,87 лв.

 3. ЧАЙ С ОБЛЕПИХА, РОЗА, ШИПКА и НЕВЕН, БЕЗ ИСКУСТВЕНИ АРОМАТИЗАНТИ
 4. Невен, само венчелистчета, Calendula officinalis, екстра качество
 5. БАЗОВО МАСЛО ОТ НЕВЕН, 50мл , Calendula officinalis , Биохерба
 6. СПРЕЙ ЗА ГЪРЛО С ПРОПОЛИС И НЕВЕН, 50 мл, БИОХЕРБА, Антисептичен, Антибактериален ефект
 7. ТИНКТУРА НЕВЕН, 100 мл, БИОХЕРБА

  ТИНКТУРА НЕВЕН, 100 мл, БИОХЕРБА

  Цена: 6,89 лв.

 8. СПРЕЙ ЗА ГЪРЛО НЕВЕН, СМРАДЛИКА И ПРОПОЛИС, 50 мл, БИОХЕРБА, Антисептичен, Антибактериален ефект
 9. КРОЙТЕРХОФ МЕХЛЕМ С НЕВЕН 100мл. ASAM, за суха и раздразнена кожа

  КРОЙТЕРХОФ МЕХЛЕМ С НЕВЕН 100мл. ASAM, за суха и раздразнена кожа

  Цена:

  Редовна цена: 4,93 лв.

  Промо цена 4,63 лв.

 10. АСАМ, БИЛКОВ МЕХЛЕМ, БАЛСАМ С НЕВЕН, 250 мл

  АСАМ, БИЛКОВ МЕХЛЕМ, БАЛСАМ С НЕВЕН, 250 мл

  Цена:

  Редовна цена: 5,54 лв.

  Промо цена 5,21 лв.

ИМАМЕ ВРЕМЕННО ЗАБАВЯНЕ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПОРЪЧКИТЕ! МОЛЯ ДА НИ ИЗВИНИТЕ.