bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Мащерка, Бабина душица - действие и приложение на билката

Мащерка, бабина душица, билка за 100 болки

Thymus sp. diversa

 • Мащерка ароматна стрък - за чай, дива, българска, Thymus serpyllum
 • Мащерка лист и цвят ронена - кулинарна, Thymus

  Мащерка лист и цвят ронена - кулинарна, Thymus

  Цена: 1,42 лв.

 • Мащерка, ThymusМащерка - основно действие, полезни свойства и лечение с бабина душица

  Поради голямото съдържание на етерично масло, мащерката е добро газогонно средство и се използва при проблеми в храносмилането, газове в стомаха и ленив храносмилателен тракт.

  Етеричното масло на билката мащерка има също много силно изразени антисептични / унищожаващи и предпазващи от микробите/ свойства, което обяснява много от приложенията на мащерката.

  Може да бъде изполвана външно за лечение на рани, но също и вътрешно за дихателни и стомашни инфекции. Може да бъде използвана за гаргара при ларингити, успокоявайки болките в гълото или дразнещата кашлица. Мащерката е отлична лечебна билка при кашлица, имаща отхачващ ефект, като в същото време успокоява честите спазми.

  Използва се при бронхити, спастична кашлица и астма. Като слабо стягащо средство мащерката се използва при детска диария и нощно напикаване.

  Описание на билката мащерка (бабина душица)

  Полухрастче, формиращо сбити или рехави туфи, високи до 10 (30) см. Стеблата от основата разклонени четириръби.

  Листата срещуположни на къси дръжки или приседнали, елиптични яйцевидни или продълговати до линейни, с точковидни жлези, голи или влакнести, по ръба предимно в основата дългоресничести.

  Цветовете на мащерката са розови или червени, събрани в сбити главести сьцветия по върховете на клонките. Венчето двуустно, долната устна дълбоко триделна.

  Плодът сух, разпадащ се на 4 орехчета. Обикновено листата и връхната част на стеблото с цветовете са жлезисто-влакнести. Билката цъфти юни — септември.

  Разпространение на билката мащерка (бабина душица)

  Мащерката расте по сухи, скалисти и припечни места, из храсталаци и пасища. Разпространено из цялата страна докъм 2000 м надморска височина. От този род у нас се срещат 
  редица видове, поддаващи се трудно на разграничаване от специалистите, по традиция обединявани в комплекса Thymus serpyllum. Среща се в цяла Европа.

 • Чай Мащерка - при кашлица, бронхит, Bioherba, 20 филтъра
 • Мащерка Тинктура при кашлица, Bioherba, 50 мл

  Мащерка Тинктура при кашлица, Bioherba, 50 мл

  Цена: 5,38 лв. • стрък от мащерка

  Събиране и сушене на мащерка (бабина душица)

  Събраната цъфтяща надземна част на мащерката (Herba Thymi serpilli), изсушена в проветриви помещения или в сушилня при температура до 35°С. Билките притежават приятна характерна миризма и стипчив балсамичен вкус.

  Съдържание на билката мащерка (бабина душица)

  От 0,2 до 1,5% етерично масло, мащерката съдържа и танини, смолисти вещества, флавоноиди и др.
  В някои страни приложение намират и стръковете на градинската мащерка (Herba Thymi vulgaris), които имат подобен състав.

  Експериментални и клинични данни на билката мащерка (бабина душица)

  Фармакологичната активност на мащерката е свързана със съдържанието на етерично масло (най-малко 1,2 мл в 100 г), което съдържа карвакрол и тимол с по-малка токсичност и по-силно бактерицидно действие върху коките в сравнение с фенола, но с по-малка активност от него срещу Грам-отрицателни бактерии. In vitro бактерицидният ефект е по-силно изразен.

  Етеричното масло на мащерката притежава силно бактерицидно действие. Има и фунгицидно действие. Има висока активност и срещу патогенни гъбички, тении и трихоцефали . 

  Мащерката засилва секрецията на бронхиалните жлези и притежава отхрачващо и спазмолитично действие, във връзка с което е и добрият лечебен ефект при остри и хронични бронхити, при коклюш. Външно противомикробното и дезодориращото действие се използува при изплакване на устата, при гаргара. Мащерката се прилага като противоглистно средство главно срещу Necator americanus и по-рядко срещу Ankylostoma duodenale.

  Експерименталните фармакологични проучвания в Катедрата по фармакология — София, показват, че чаят от мащерка понижава тонуса и перисталтиката на гладката мускулатура на изолиран отрязък от илеум на заек, премахва експериментално предизвиканите спазми. В комбинация с други билки мащерката проявява улцеропротективно действие при стресови язви на бели плъхове, получени чрез 24-часово обездвижване.

  В експериментална обстановка мащерката забавя пасажа в стомаха и тънките черва. Експериментално е установила възбуждащо действие, премахващо ефекта на сънотворните средства. При опити декоктът, алкохолният и етерният извлек от мащерка умерено понижават кръвното налягане.

  Мащерка, лечениеЕмпирични данни на билката мащерка (бабина душица)

  Освен при трахеити, бронхити, магарешка кашлица запарката от мащерка се използува и при простудни заболявания, при възпалителни заболявания на стомаха и червата, диарии, колики. Нашата народна медицина препоръчва запарка от мащерка (1 супена лъжица листа и цвят се запарва с 250 г вряща вода и захлупено се вари 5 мин; като изстине, прецежда се) срещу главоболие.

  Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чаша. При местно приложение на кожата и лигавиците етеричното масло на мащерката упражнява противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект.

  Приложена външно под формата на бани, действува ревулзивно, подобрява тонуса на кръвоносните съдове в кожата. При гнойни рани стимулира оздра¬вителния процес. Особено полезни в този случай са баните с мащерка и влажните превръзки с инфуз от мащерка.

  Начин на приложение на билката мащерка (бабина душица)

  Мащерката се прилага се като запарка при суха кашлица, спастичен бронхит, коклюш, стомашно-чревни възпалителни заболявания с колики и метеоризъм, както и външно за промивка на устната кухина и за гаргара.

  Запарката от мащерка се приготвя, като 5 чаени лъжички ситно нарязана мащерка се заливат с 1 чаша вряща вода (доза за 1 ден); запарката се приема студена на глътки . Влиза в състава на много комбинирани препарати (пертусол, тусирол, тусифен, фитодонт, аромазол, калиптол, бронхолинд, ти- мипин, пулмонал и др.).

  Използвани лечебни средства на билката мащерка (бабина душица)

  Настойки се използват при инфекции на гърдите, стомашна простуда или раздразнени черва.

  Тинктурата от мащерка се използва при диария или като отхрачващо средство при гръдни инфекции.

  Гаргарата с настойка или разредена тинктура от мащерка се прилага при възпалено гърло.

  Тоалетен душ с настойка от мащерка се използва за лечение на вагинални дрождени инфекции.

  Сироп, направен от отвара от мащерка се използва за кашлица и белодробни инфекции.

  Гърдите се разтриват с етерично масло от мащерка при гръдни инфекции.

  Етерично масло от мащерка се прилага при ухапвания от насекоми, а също и краста, инфектирани рани или се добавя към водата във ваната при слабост и артритни състояния.

  Масажното масло от етерично масло на мащерка заедно с лавандулово масло, е едно много ефективно лечение при ревматични болки или разтегнати мускули.

  Продукти свързани със статията

  1. Мащерка ароматна стрък - за чай, дива, българска, Thymus serpyllum
  2. Етерично масло от Мащерка (Thyme oil) - при кашлица, Bioherba, 5 мл
  3. Мащерка Тинктура при кашлица, Bioherba, 50 мл

   Мащерка Тинктура при кашлица, Bioherba, 50 мл

   Цена: 5,38 лв.

  4. Мащерка лист и цвят ронена - кулинарна, Thymus

   Мащерка лист и цвят ронена - кулинарна, Thymus

   Цена: 1,42 лв.

  5. Чай Мащерка - при кашлица, бронхит, Bioherba, 20 филтъра