bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ливаден конски босилек, действие и приложение на билката

Salvia Pratensis L.

(сем. Labiatae — Устноцветни)

Салвия, ливаден конски босилекБългарски народни наименования на ливаден конски босилек

бабух, ливадна какула, полска салвия.

Народни наименования в други страни на ливаден конски босилек

Aнглийски - sage, Руски - шалфей полевой, Немски - Salbei, Френски - sauge.

Употреба на ливадния конски босилек като лековита билка: В нашата народна медицина се употребява като средство против кашлица, при разстройства и болки в стомаха и червата: по 1— 2 чаени лъжички наситно счукана билка се залива с една чаена чаша вряща вода и след изстиване се прецежда. Доза за 1 ден.

Външно — за бани при кожни обриви при малки деца и др.

Корените или цялата билка заедно с корените се употребяват от нашия народ като багрилно средство — за боядисване на вълна в черно.

Декоративна билка за паркове, зелени площи и др.

Едно от нашите отлични медоносни билки.

Билката може да се използва и за щавене на кожи. Използва се и в биреното и винарското производство.

Характерни особености на ливаден конски босилек

Ливадният конски босилек е многогодишна тревиста билка. Коренището обикновено е многоглаво, с корен, дълбоко проникващ в почвата. Стъблата са до 80 см високи, четириръбести, изправени, нарядко облистени, в горната си част слабо разклонени, жлезисто-влакнести, а в долната част само с прости власинки. Листата са продълговато-яйцевидни, със сърцевидни основи, двойно назъбени или изрязани, влакнести. Приосновните листа са с 5 — 10 см дълги дръжки, по-горните са с по-къси, а най-горните са приседнали. Цветовете са наредени по 4—6 в прешлени, стоящи в пазвите на продълговато-яйцевидни, заострени и обхващащи стъблото зелени прицветни листчета, по-горните от които са по-къси от чашката. Колкото прешлените са по-нагоре, толкова по-наблизо стоят един към друг класовидните съцветия. Чашката е жлезисто-влакнеста, двуустна. Горната устна е с три зъбчета, а долната е разцепена на две, с дълги и остри делчета. Отделните цветчета са доста едри (до 2—2,5 см) с тъмно- или светловиолетова окраска. Горната венечна устна е значително по-дълга от долната и е странично сплескана, със сърповидно извита форма. Стълбчето на плодника излиза наведено изпод горната устна и е раздвоено в края. Цъфти продължително време (през май, юни и юли), а понякога на отделни места и до есента.

Лечебни свойства на ливаден конски босилек

Билката подобрява сърдечната функция.Предпазва от преждевременно стареене на кожата и тялото. Предотвратява развитието на атеросклероза и укрепва кръвоносните съдове, намалява холестерола. Василий предотвратява рака. Укрепва имунитета и се противопоставя на ентерококи, стафилококи и други патогени. Подобрява храносмилателния тракт, облекчава възпалението на лигавицата и газове. Увеличава съсирването на кръвта. Предпазва от развитието на хемороиди. Помага при екзацербация на артрит. Срещу настинки. Растението е добър антидепресант. Лекува устната кухина. Облекчава главоболието. Укрепва зрението.

Разпространение на ливаден конски босилек

По сухите ливади и слънчевите тревисти места, покрай пътищата и откритите слънчеви поляни, по пустеещите места, като плевел в зимните житни култури със слята повърхност и в многогодишните фуражни култури, из лозята, стърнищата и другаде в цялата страна до 1000 м надморска височина.

 • Босилек лист ронен, Ocimum basilicum

  Босилек лист ронен, Ocimum basilicum

  Цена: 1,26 лв.

 • Употребяема част на ливаден конски босилек

  Стръковете (Herba Salviae pratensis).

  Време за бране на ливаден конски босилек

  Май — юли.

  Начин на бране на ливаден конски босилек

  Отрязва се цялата облистена надземна част на билката на височина около 30 см надолу от върха, като се обират и листата от неотрязаната част на стъблото. Брането се. провежда в сухо, по възможност слънчево време. Събраният материал се прочиства от случайно попаднали при брането развалени листа и други примеси и се пренася до мястото на сушенето.

  Конски босилекНедопустими подмеси на ливаден конски босилек

  При брането да не се смесва с други видове от същия род (още около 20), като берачът се придържа точно към описанието, дадено в Характерни особености.

  Начин на сушене на ливаден конски босилек

  Сушенето се провежда в проветриви помещения, като билката се разстила на тънък пласт върху постелки или в сушилня при температура, не по-висока от 40°.

  Рандеман на ливаден конски босилек

  От 4 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.

  Съхранение на ливаден конски босилек

  В сухи и проветриви помещения, без достъп на преките слънчеви лъчи.

  Химически състав на ливаден конски босилек

  Надземната част на билката съдържа до 1,15% етерично масло, в състава на което са намерени феноли. Билката съдържа още холин, бетаин, дъбилни вещества и други още неизследвани съставки.

  Нежелани реакции на на ливаден конски босилек

  Противопоказан е при хора, които са претърпели инсулт или инфаркт, и тези, които страдат от исхемия. Епилептици. Хора, страдащи от тромбофлебит, тромбоза, слабо кръвосъсирване. Деца на възраст под седем. Чаят с босилек, чиито свойства са толкова ценни, не трябва да се пие в литри: живакът, съдържащ се в листата и други части в микроскопични дози, може да се натрупва в тъканите и да отрови тялото. За да не се случи това, пийте чай три седмици и след това почивайте.

  Съчетание на босилек с други билки

  В кулинарията се съчетава с розмарин, градински чай и мащерка.

   

   

   

  Продукти свързани със статията

  1. Босилек лист ронен, Ocimum basilicum

   Босилек лист ронен, Ocimum basilicum

   Цена: 1,26 лв.

  2. Свещен Индийски босилек BOF – Тулси, при стрес, Ocimum sanctum
  3. Свещен босилек – Тулси, при стрес и тревожност, Bioherba, 150 мг, 100 капсули
  4. Етерично масло от Босилек (Basil oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Босилек (Basil oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 6,42 лв.