Безплатна доставка над 49лв Виж условията
Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
Добре дошли в bilki.bg! |

Кошница

0 артикула

Категории продукти

Ливаден конски босилек

Ливаден конски босилек

SALVIA PRATENSIS L.

(сем. Labiatae — Устноцветни)

bosilek.jpgБългарски народни наименования: бабух, ливадна какула, полска салвия.

Народни наименования в други страни: Aнглийски - sage, Руски - шалфей полевой, Немски - Salbei, Френски - sauge.

Употреба на ливадния конски босилек като лековита билка: В нашата народна медицина се употребява като средство против кашлица, при разстройства и болки в стомаха и червата: по 1— 2 чаени лъжички наситно счукана билка се залива с една чаена чаша вряща вода и след изстиване се прецежда. Доза за 1 ден.

Външно — за бани при кожни обриви при малки деца и др.

Корените или цялата билка заедно с корените се употребяват от нашия народ като багрилно средство — за боядисване на вълна в черно.

Декоративна билка за паркове, зелени площи и др.

Едно от нашите отлични медоносни билки.

Билката може да се използва и за щавене на кожи. Използва се и в биреното и винарското производство.

Характерни особености: Ливадният конски босилек е многогодишна тревиста билка. Коренището обикновено е многоглаво, с корен, дълбоко проникващ в почвата. Стъблата са до 80 см високи, четириръбести, изправени, нарядко облистени, в горната си част слабо разклонени, жлезисто-влакнести, а в долната част само с прости власинки. Листата са продълговато-яйцевидни, със сърцевидни основи, двойно назъбени или изрязани, влакнести. Приосновните листа са с 5 — 10 см дълги дръжки, по-горните са с по-къси, а най-горните са приседнали. Цветовете са наредени по 4—6 в прешлени, стоящи в пазвите на продълговато-яйцевидни, заострени и обхващащи стъблото зелени прицветни листчета, по-горните от които са по-къси от чашката. Колкото прешлените са по-нагоре, толкова по-наблизо стоят един към друг класовидните съцветия. Чашката е жлезисто-влакнеста, двуустна. Горната устна е с три зъбчета, а долната е разцепена на две, с дълги и остри делчета. Отделните цветчета са доста едри (до 2—2,5 см) с тъмно- или светловиолетова окраска. Горната венечна устна е значително по-дълга от долната и е странично сплескана, със сърповидно извита форма. Стълбчето на плодника излиза наведено изпод горната устна и е раздвоено в края. Цъфти продължително време (през май, юни и юли), а понякога на отделни места и до есента.

Разпространение: По сухите ливади и слънчевите тревисти места, покрай пътищата и откритите слънчеви поляни, по пустеещите места, като плевел в зимните житни култури със слята повърхност и в многогодишните фуражни култури, из лозята, стърнищата и другаде в цялата страна до 1000 м надморска височина.

Употребяема част: Стръковете (Herba Salviae pratensis).

Време за бране: Май — юли.

bosilek_.jpgНачин на бране: Отрязва се цялата облистена надземна част на билката на височина около 30 см надолу от върха, като се обират и листата от неотрязаната част на стъблото. Брането се. провежда в сухо, по възможност слънчево време. Събраният материал се прочиства от случайно попаднали при брането развалени листа и други примеси и се пренася до мястото на сушенето.

Недопустими подмеси: При брането да не се смесва с други видове от същия род (още около 20), като берачът се придържа точно към описанието, дадено в Характерни особености.

Начин на сушене: Сушенето се провежда в проветриви помещения, като билката се разстила на тънък пласт върху постелки или в сушилня при температура, не по-висока от 40°.

Рандеман: От 4 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.

Съхранение: В сухи и проветриви помещения, без достъп на преките слънчеви лъчи.

Съдържание: Надземната част на билката съдържа до 1,15% етерично масло, в състава на което са намерени феноли. Билката съдържа още холин, бетаин, дъбилни вещества и други още неизследвани съставки.а

 

 

 


За по-добро обслужване и изпълнение на вашите поръчки използваме "бисквитки" (cookies)   Разбрах