Пореч, действие и приложение на билката
пореч, краставична трева, лопох, бораго
Borago officinalis L.
Aнглийски - Beebread, Руски - Огуречник лекарственный, Френски - Borrage, bourache, Немски - Gurkenkraut
Сем. Boraginaceae - Грапаволистни
Основно действие на билката пореч
Диуретично и потогонно.
Емпирични данни на билката пореч
Билката се използва от древни времена, като потогонно средство. Поради тази й способнсот в сирия нарекли билката: абу-раш - баща на потта. Смятала се е за лечебно растение, ефективно при невротични и сърдечни смущения. Понастоящем се използва като диуретик, слабително, омекчително и противовъзпалително средство. Прилага се при плеврити, стомашни, бъбречни и ревматични болки. През 1975г. Willfort я определя, като „освежаваща болния от меланхолични и хипохондрични мисли".
Описание на билката пореч
Едногодишно тревисто растение. Стеблото изправено, 30 - 60 см високо, влакнесто кухо, разклонено. Листата последователни, долните елиптични, стеснени в дръжки, горните продълговато елиптични, приседнали, стеблообхващащи, всички сочни (сокът с вкус на краставица). Цветовете двуполови, във връхни гроздовидни съцветия. Чашелистчетата 5, сраснали в основата. Венчето синьо с къса тръбица и широка 5-делна коронка. Плодът сух, разпадащ се на 4 орехчета. Цъфти май - август.
Разпространение на билката пореч
Отглежда се рядко из градините, рядко на места и подивяло. Култивирано и натурализирано и подивяло на много места в Южна Европа.
Дрога на билката пореч
Изсушените надземни части, събрани по време на цъфтеж (Herba Boraginis), както и цветовете (Flores Boraginis) се използват като билка. Стръковете след изсушаване трябва да запазят естествения си цвят, а цветовете малко избледняват.
Съдържание на билката пореч
Сапонини, танини, около 30% полизахариди, следи от етерично масло, смоли и флавоноиди; в зародишите е намерен алантоин, а в надземната част - цикличният захарен алкохол борнезит.
Начин на приложение на билката пореч
20 гр ситно нарязани сухи стръкове или сух цвят се заливат в добре затворен съд с 1 чаша вряща вода; след като престои 4 - 5 часа, прецежда се, подслажда се и се изпива за 3 - 4 дни. В някои страни пресните листа и цветовете на билката пореч (с вкус и аромат на краставица - „краставична трева") се използват като салата.