Каденето с билки (смоли, дървесина и т.н.) е древна практика за изчистване на пространството с билков дим

Кадене с билки, Пречистване на дома с билков дим

Пречистването с дим съществува от хиляди години и не се използва само за духовни цели. Оказва се, че едно от най-големите предимства на каденето е положителното влияние за вашето здраве.

Каденето с билки може да бъде изключително красиво, пречистващо и подкрепящо изживяване.

 • Мащерка ароматна стрък - за чай, дива, българска, Thymus serpyllum
 • Лопен лист - при кашлица и бронхит, Verbascum phlomoides

  Лопен лист - при кашлица и бронхит, Verbascum phlomoides

  Цена: 1,70 лв.

 • Пречистването с "лечебен" билков дим може да бъде мощна, обновяваща и лечебна практика за много хора

  Използването на билков дим и тамян, с цел изчистване на въздуха от нежелани примеси и отрицателни енергии, или за свързване със света на духовете, се е практикувало по целия свят от почти всяка раса, вероизповедание и религия от дълбока древност, и много от тях все още използват билков дим днес, не само за духовна практика, но и за здраве. Помага ви да се отпуснете, да успокоите болката, да отворите дробовете си.

  Съединенията, вдишани от горящи билки, преминават кръвно-мозъчната бариера за секунди, което го прави бързо действащо естествено средство, което е идеално при остри състояния като главоболие или стрес.

  Съвременни проучвания показват, че каденето с билки (не винаги и не трябва винаги да е градински чай) можеБилки за кадене, билкови пръчици драстично да намали броя на патогените и бактериите във въздуха с до 94%. В средновековна Европа, в допълнение към религиозната и ритуална употреба на дим, като езически димни приношения или редовна употреба на тамян от католическата църква, билковият дим обикновено се използва при фумигация и за спиране на разпространението на болести.

  През 14-ти и 15-ти век хората изгаряли розмарин в домовете си като средство за защита от бубонна чума и други зарази. През 20-ти век френски лекари препоръчват изгаряне на розмарин и мащерка в болнични стаи и болници за пречистване на въздуха. Те също така препоръчват билкови смеси за пушене за справяне с респираторни проблеми. Тези пръчки с билки били изгаряни върху въглен или хвърляни в печка на дърва, за отопление или готвене, за да изпълнят пространството и да бъдат вдишани.

  Билковите пръчици са сушени билки, които се запалват и след това се оставят да тлеят. Димът от тях се използва церемониално, като лекарство или просто като освежител за въздух.

  Билки, които можете да използвате за приготвяне на собствени ароматни пречистващи пръчици:

  Лавандула (Lavandula angustifolia)

  Лопен (Verbascum thapsus)

  Бял равнец (Achillea millefolium)

  Невен (Calendula officinalis)

  Градински чай (Salvia officinalis)

  Мащерка (Thymus vulgaris)

  Розмарин (Rosmarinus officinale)

  Пелин (Artemisia vulgaris)

  Исоп (Hyssopus officinalis)

  Това не е изчерпателен списък с билки, които могат да се използват, но се надяваме, че ще ви даде добро начало.

 • Салвия лист – Градински чай, при кашлица и възпалено гърло, Salvia officinalis
 • Розмарин лист, Rosmarinus officinalis

  Розмарин лист, Rosmarinus officinalis

  Цена: 1,56 лв.

 • Как да използваме билки и билкови пръчици за кадене?

  Съберете желаните от вас стръкове билки и обвържете краят им с плътен памучен конец. Закачете на сухо и проветриво място да изсъхне. Използвайте кибрит или запалка, за да запалите края на билковата пръчица. Оставете го да се запали, след което леко размахайте или издухайте пламъците, оставяйки пръчката да тлее.

  След като приключите с пръчката, поставете я в огнеупорен съд като керамична купа или чиния. Избягвайте да оставяте горяща пръчица без надзор. Също така не използвайте вода за гасене на горенето, тъй като това ще затрудни повторното изгаряне.

  Правила за безопасна употреба на билки за пречистващи ритуали

  Изключително важно е да изгаряте само растения, за които е известно, че са безопасни.

  Винаги са възможни странични реакции. Когато изгаряте растения, за които е известно, че са безопасни, но нови за вас, направете го на открито и внимателно помиришете въздуха, вместо да поемете голяма глътка чист дим.

  Вдишването на твърде много дим, дори от красиви билкови пръчици за кадене, не е здравословно за белите дробове.

  Не забравяйте да използвате памучна връв, избягвайте всичко пластмасово или по друг начин синтетично, тъй като ще горите и дишате и това.

  Автор: Антония Г.