Синап Ориенталски цяло семе – Сарепска горчица жълта, Brassica juncea
Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.
- Производител: Bilki.bg - Билки ЕООД
Синап Ориенталски е познат още като Сарепска горчица
Brassica juncea
Brassica juncea, известна като ориенталска горчица, кафява горчица, китайска горчица или листна горчица, е едногодишна билка, произхождаща от Южна и Източна Азия. Отглежда се за храна в Европа и Азия от стотици години.
Въпреки, че е широко използвано като зеленчук заради листата си, това растение често се отглежда в някои райони заради лютивите си семена, които се използват за овкусяване на много ястия, и заради маслото от семена, което се използва в Азия за готвене. Шушулките, съдържащи гладки кафяви семена, узряват през лятото.
Има наистина изключителен вкус. Ако трябва да опишем вкусът му с една дума, то това е "топлина". Зад топлината, обаче има елементи на пикантност, подобни на вкуса на обикновена горчица. Често се описва като подобен на хрян, където усещането бързо завладява синусите.
Синапеното семе идва от растението Sinapis alba, член на семейството на зелето, и съдържа две серни съединения - мирозин и синигрин - както и ензим мирозиназа. Когато семената се счупят и се добави вода, ензимът разгражда серните съединения. Резултатът е масло с остър вкус, което придава на горчицата неговата острота. Има балансирани нива на наситени и ненаситени мастни киселини и омега-6 и омега-3 полиненаситени мастни киселини.
Употреба на Ориенталски синап
Ориенталските синапени семена често се използват за овкусяване на салатни дресинги, маринати, подправкови смеси, риба, морски дарове, колбаси.
Използвайте тези семена винаги, когато е необходимо да добавите малко повече топлина към ястията. Често се използва в китайската кухня, намира се и в горчицата в местния китайски ресторант, в английската люта горчица, както и в някои дижонска и немска горчица.
Можете също така да го използвате като заместител във всяка рецепта, която изисква горчица на прах. Допълва се добре в комбинация с други "сгряващи" подправки като черен пипер, бял пипер и люти чушки.
Приготвяне на горчица
За да направите своя собствена люта горчица с нормална гъстота, използвайте 8 части семена на прах към 7 части течност. Горчицата е много парлива, когато се смеси за първи път. Ако предпочитате по-мека горчица, съхранявайте на стайна температура за около 6-8 седмици, 5-6 седмици за горчица със средна лютивина и 3-4 седмици за силно люта. След като достигнете желаното ниво на топлина, поставете в хладилника, тъй като охлаждането спира процеса на ферментация почти веднага.
Полезни свойства на Brassica juncea
Затопля, подобрява кръвообращението и лекува възпалителни процеси.
Brassica juncea има силно противовъзпалително действие. Растението е богат източник на антиоксиданти като флавоноиди, антоцианини, синапинова киселина, бета каротин, лутеин, витамини С и Е. Тези съединения помагат за предпазване от оксидативен стрес, като намаляват увреждането на клетките и възпалението. Освен това, витамин К и глюкозинолатите, присъстващи в Brassica juncea, осигуряват значителни възпалителни ползи, намалявайки болката и симптомите на артрит.
Ориенталският синап е полезен за очите, тъй като съдържа витамин А, който защитава ретината от увреждане и съхранява нощното зрение. Една чаша (100 гр) Brassica juncea съдържа 865 микрограма витамин А , което е 124% от дневната необходима стойност на витамин А. растенеито съдържа още и значително количество лутеин и зеаксантин, които са каротеноиди с антиоксидантно действие.
Съдържащите се витамини, минерали, микроелементи и биоактивни съединения като изорамнетин, флавонол, който се бори с метаболитни нарушения, правят Ориентаслкият синап ефективно средство при наднормено тегло и затлъстяване.
Начин на употреба на Сарепска горчица
Кулинарна цел: За овкусяване на салатни дресинги, маринати, подправкови смеси, риба, морски дарове, колбаси. За приготвяне на горчица.
Вътрешно: 1 чаена лъжица ситно счукано синапено семе се размесва със 100 гр пчелен мед. Взема се 3 пъти дневно по 1 чаена лъжица след хранене.
Външно: за лапи се смесват равни части синапено и обикновено брашно и се замесва тесто с топла вода. Нанася се на марля върху кожата за 10-20 минути. За деца 3 до 6 минути.
Състав
Семена от Ориенталски синап /Brassica juncea/.
Възможни нежелани реакции
Хората, приемащи разредител на кръвта като варфарин, трябва да се консултират с лекаря си, преди да включат значителни количества Brassica juncea в диетата, тъй като тази храна е с високо съдържание на витамин К.
Brassica juncea съдържа оксалати, които могат да увеличат риска от камъни в бъбреците при генетично предразположени индивиди.
Хората с диабет, които приемат лекарства за понижаване на кръвната захар, трябва да внимават с консумацията на Brassica juncea поради неговия хипогликемичен потенциал.