Арония сушен плод - при желязодефицитна анемия, Aronia melanocarpa Elliot

В наличност
Останали са само %1
кат №
b146conf
Плодовете от арония (Aronia melanocarpa) са малки, тъмни плодчета, които с право можем да характеризираме като "витаминозна бомба". ушени плодове от арония могат да се консумират като здравословна закуска, да се добавят към мюсли или да се използват в мъфини и други печени лакомства. Освен това, сушени плодове от арония се използват за приготвяне на богат на антиоксиданти билков чай.
1,81 лв.
1,81 лв.

Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.

Арония едър плод сушен - за чай

Екстра качество - Балкан Био Серт, номер на сертификата 05010/18.08.2015

Aronia melanocarpa

Плодовете от арония (Aronia melanocarpa) са малки, тъмни плодчета, които с право можем да характеризираме като "витаминозна бомба". 

Малките плодчета на Арония са изключително полезни и хранителни, тъй като са с високо съдържание на фибри, витамин С и манган. Плодовете също доставят фолиева киселина, желязо и витамини А и Е. Освен това са отличен източник на полезни антиоксиданти - тези съединения помагат за защитата на клетките ви от потенциално вредни молекули, наречени свободни радикали.

Пресните плодове на аронията обикновено се използват за приготвяне на сок, конфитюр, сироп и вино. Сушени плодове от арония могат да се консумират като здравословна закуска, да се добавят към мюсли или да се използват в мъфини и други печени лакомства. Освен това, сушени плодове от арония се използват за приготвяне на богат на антиоксиданти билков чай.

Арония – антиоксидантната суперзвезда сред плодовете

Статутът на суперхрана, който си спечели Aronia melanocarpa, до голяма степен се дължи на нейните много силни антиоксидантни свойства. Всъщност плодовете на аронията имат най-висок антиоксидантен капацитет сред горските и другите плодове, оценени до момента. Тези антиоксидантни свойства, от своя страна, могат да бъдат приписани на фенолните съединения, присъстващи в плодовете на аронията, въпреки че високите нива на витамин С, открити в тези супер плодове, също могат да играят роля.

Според проучване, публикувано в European Food Research and Technology през 2005 г., целите плодове на аронията имат по-висока антиоксидантна активност от сока от плодове на арония. Така че, на теория, изборът на пресни или сушени плодове от арония пред сок от арония ще ви донесе максимални антиоксидантни ползи.

Плодовете са особено богати на антоцианини, които придават на плодовете на техния тъмносин до черен цвят.

Естествен източник на полезни фибри

Сушените плодове на арония са пълни с фибри, като порция от 100 грама (3,5 унции) осигурява 16,9 грама от този основен макронутриент. За разлика от другите макронутриенти (въглехидрати, мазнини и протеини), фибрите не се усвояват от тялото ви. Вместо това, тe преминават относително непокътнати през храносмилателния ви тракт, поради което се свързват с редица уникални ползи за здравето. Някои от тези предимства включват здравословна перисталтика на червата и цялостно подобрено здраве на червата, по-ниски нива на холестерол, загуба на тегло (когато се комбинира с упражнения и цялостна здравословна диета за отслабване) и намален риск от проблеми, свързани с нивата на кръвната захар.

За да се възползвате от фибрите в плодовете на аронията, купувайте сушени плодове от арония, а не сок, тъй като сокът съдържа много малко фибри. От своя страна, сушените плодове също са значително по-добър източник на фибри от пресните плодове.

Какви са ползите от консумация на вкусните плодчета Арония?

Благодарение на антиоксидантните свойства, плодовете от аронията могат да подобрят здравето на сърцето.

По-специално, може да помогне на хората с метаболитен синдром, група състояния – включително високи нива на холестерол и триглицериди – които увеличават вероятността от сърдечни заболявания и диабет.

Плодовете от арония могат да укрепят и поддържат имунната ви система. Освен това, имат и противовирусен ефект

Склонни ли сте към настинки и грип? Подсилването на вашата диета за профилактика на настинка и грип с лъжица сушени плодове от арония или сок може да е точно това, от което се нуждаете. Плодовете на аронията традиционно се използват от индианците Потаватоми за лечение на настинки, а последните изследвания потвърждават антивирусните свойства и високото съдържание на витамин С в тази необикновена суперхрана. Група български учени установи, че Aronia melanocarpa има in vitro антивирусна активност срещу грипен вирус тип А, както и бактериостатична активност срещу Staphylococcus aureus и Escherichia coli.

Как да извлечете ползите: Изберете продукти от арония без захар, като чисти сушени плодове или чист сок, за да извлечете максимални ползи за укрепване на имунитета.

Действие на Арония 

Противосклеротично, капиляроукрепващо, противовъзпалително, антиоксидантно, противовирусно и преди всичко хипотензивно.

Приложение на Арония 

При анемия, желязодефицитна анемия, хипервитаминоза, хипертония и атеросклероза. Плодът е уникален в способността си, чрез съставките си да свързва тежките метали в организма, като по този начин детоксикира тялото.

Начин на употреба на Арония

2-4 супени лъжици сушени плодове от Арония се заливат с 2 чаши кипяща вода. Приема се 3 пъти дневно по половин чаша, 30 минути преди хранене.

Състав

Арония сушен плод (Aronia melanocarpa).

Противопоказания

Плодът е противопоказан за хора, които страдат от язва или гастрит.

Научете повече за Арония

Характерни особености

Арония (лат. Aronia melanocarpa е - вид от рода Aronia (лат. Aronia), принадлежащ към подсемейството ябълка (лат. Maloidae) от семейство Rosaceae (лат. Rosaceae). Родът обединява около 15 вида, расте главно на влажни места.

Ботаническо описание

Храст висок до 2-5 м. Старите стволове са сивкаво-черни, младите клони са вишнево-червени, едногодишните издънки са тъмнозелени. Листата на дръжките, редуващи се, елипсовидни или овални, заострени до 8 см дълги и 4 см широки, със зъбни зъбци по ръба и тъмни жлези по протежение на главната вена. През лятото листата отгоре тъмнозелени отдолу са по-светли, а през есента - червени. Цветовете са бисексуални, бели или розови, събрани по 10-15 в коримбозни съцветия.

Фармакологични свойства

Сокът от плодовете на аронията стимулира апетита, повишава киселинността и храносмилателната сила на стомашния сок. Запазва витамините добре и повишава защитните сили на организма. Пресните плодове от арония и неговият сок също проявяват лечебни свойства, като понижават значително кръвното налягане при хипертония, докато при хора с нормално кръвно налягане такова действие, като правило, не се наблюдава.

Приложение в традиционната медицина

В народната медицина, аронията се приема при хипертония (за поддържане на нормална пропускливост и еластичност на стените на кръвоносните съдове), както пресни, така и сушени. Използва се и при различни кръвоизливи, хеморагична диатеза, капилярна токсикоза, захарен диабет, бъбречни заболявания, гастрит с ниска киселинност, морбили, тиф, скарлатина, ревматизъм, алергични състояния, хепатит, отравяне, плачеща екзема и някои други кожни заболявания. При консумация на плодове с ароматна боровинка нивото на холестерола в кръвта при пациенти с атеросклероза се намалява. Плодовете на аромата се използват и за профилактика и лечение на хипо- и витаминен дефицит R.

Напишете вашето мнение
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация