Шипка люспа - без семки, за шипков мармалад и чай, Rosa canina
Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.
- Производител: Bilki.bg - Билки ЕООД
Шипка люспи без семки за направата на домашен шипков мармалад и ароматен чай
Rosa canina
С нашия шипков плод на люспи, пригответе вкусен домашен шипков мармалад у дома - такъв, какъвто го помним от нашето детство! Или пък вкусна витаминозна напитка за Вас и Вашето дете? А, защо не и вкусен ароматен чай с шипки?
Плодът на шипката е богат на антиоксиданти и много витамин С. Чаша чай или две, ще ви осигурят необходимата дневна доза от ценния витамин, за да поддържате силна имунната система.
Лечебно действие на шипка
Уплътнява капилярите, действа запичащо и кръвоспиращо. Билката е полезна при задръжка на течности в организма, пясък в бъбреците и жлъчния мехур, възпалителни процеси в бъбречните и пикочните пътища, облекчава кървящи хемороиди, кръв в урината.
Има информация, че шипката понижава кръвната захар, влияе благоприятно при инфекциозен хепатит, засилва образуването на червени кръвни телца, понижава холестерола в кръвта, повишава физическата работоспособност. Подобрява окислително-редукционните процеси в клетките.
Приложение на билката шипка
При кръвоизливи от вътрешни органи, витаминен недоимък, диабет, магарешка кашлица, трудно уриниране, хепатит, атеросклероза, анемия, пясък в бъбреците и жлъчния мехур, хронично възпаление на бъбреците (нефрит), обилна менструация, диария.
Начин на употреба на Шипка люспа
Шипков мармалад: 600 гр. шипка люспа се залива с вода, докато ги покрие и се оставя за една нощ. На сутрина се вари за половин час, със добавяне на вода, за да не прегори, и се претрива през цедка като прецеденото се отделя в голяма тенджера. Останалата люспа наново се залива, вари се 10 минути и се претрива в голямата тенджера.
Към получената гъста течност, в голямата тенджера, се добавя захар 1:1 или 1/2:1 по ваш вкус.
Вари се докато се сгъсти. Налива се горещо в буркани и се затваря.
По желание шипковия мармалад се прави наполовина с шипки, наполовина с ябълки (обичайно купешкия мармалад е направен именно така).
Шипковият мармалад, приготвен у дома, е много вкусен и ние горещо ви препоръчваме да си направите и вие. Не е трудно, и двата часа, които ще използвате напълно си струват!
Отвара: 1 супена лъжица натрошени плодове се вари около 10 минути в 500 мл вода. Прецежда се. Пие се 3 пъти дневно по 1 кафена чашка преди хранене.
Настойка витаминозна: 2 супени лъжици се накисват от вечерта с 500 мл вода. На сутринта, или след 8-10 часа, се прецеждат и претриват през цедка. В получения сок се добавя 1 голяма супена лъжица мед. Изпива се наведнъж или на части за 1 ден.
Чрез студената настойка не се разгражда така богатия сътав от витамин С в шипката и други лесно разграждащи се витамини. Тази напитка е вкусна и много полезна за деца и възрастни.
Чай: 1 супена лъжица шипка люспа плодове се вари около 20 минути в 1 л вода. Прецежда се и се изстисква. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша преди хранене.
Произход
България