КАНЕЛА

Канелата - лекарство и подправкаЕдна от най-старите подправки е канелената кора. Под името „квай" тя е отбелязана в лекарственика на китайския император Шен-нунг още 2500 г. пр. н. е. Древните египтяни, елините и римляните също са я използували за подправка и лекарство, както и за отслабване.

Кората от канела

Кората се добива от клонките на тропическите дървета или храсти от род Канела на сем. Лаврови. Известни са до 300 вида от тях. За лечебни цели и като подправка се използува най- много кората на цейлонската канела, която е храст или дърво с височина до 8 м. Среща се в Шри Ланка (о. Цейлон), култивира се в Южна Индия, Бирма и др. Изсушената кора представлява извити под формата на полутръбици, лишени от горния слой късове, 1 см в диаметър и дълги до 15 см.Те имат кафяв цвят, нежен мирис и сладникав леко лютив вкус. Съдържат 1—2% етерично масло, слузи, нишесте, манитол, полифеноли и др. Етеричното масло се добива от корите чрез дестилация с водна пара. То е кафявочервеникаво със силен приятен аромат. Състои се от 70—90% канелен алдехид, 5% евгенол и др.

Друг вид канелена кора е китайската. Тя се добива от високото До 11 м дърво китайска канела. Среща се във флората на Югоизточен Китай и Бирма. Култивира се в Китай. Изсушените кори представляват късове, дебели 1—5 мм, с раз¬лична големина, отгоре сивокафяви, а отдолу кафяви, на които повърхностният слой не е обелен. Съдържат 2—4% етерично мас¬ло (с 80—96% канелен алдехид), слузни вещества, полифенолни вещества, захари и др.

 • Канела Касия кора цяла на пръчки 6–8 см – Канелени пурички, Cinnamomum cassia
 • Цейлонска Канела на прах, Cinnamomum zeylanicum, екстра качество

 • Канела употреба

  Канелата се използва широко в кулинарията у нас за приготвяне на сладкиши, компоти, конфитюри и др. Прибавя се и в сосове, мляко с ориз, оризови ястия (1 равна чаена лъжичка за 4 порции). С канела и други подправки се ароматизира горещо червено вино (пунш). Канелата се комбинира добре с карамфил, индийско орехче, звездовиден и обикновен анасон. Маслото се упо¬требява във винарската и ликьорената промишленост за арома¬тизиране на напитки. Използуват се и прецъфтелите и изсушени цветове главно на китайската канела.

  Във фармацефтичната промишленост  корите и етеричното масло служат за подправяне на лечебни средства. В българската традиционна медицина канелените кори се употребяват главно при стомашни разстройства, като противомикробно и противопаразитно средство.В последните години все повече се налага използването на чаят от канелата като средство за отслабване. Студен воден извлек от канелени кори (1:5, кисне 6 ч) служи за компреси при лишеи по кожата. Корите действуват подтискащо върху централната нервна система.

  Състав на канелата

  Канелата е не само ароматна подправка, но и много ефективно лекарство. Канелата се споменава и в древния индийски трактат за здравето "Аюрведа" и Стария завет.

  Една супена лъжица канела (8 грама) съдържа приблизително:

  19 калории;

  6,2 грама въглехидрати;

  0.3 грама протеин;

  0.1 грама мазнина;

  4.1 грама фибри;

  1,4 милиграма манган;

  77,7 милиграма калций;

  0,6 mg желязо;

  2,4 микрограма витамин К.

  Всяка порция канела съдържа малко количество витамин А, Е, ниацин, бета-каротин, бета-криптоксантин, ликопен, лутеин, зеаксантин, магнезий, калий, цинк и мед.

  Разпространение на канелата


  Расте в Шри Ланка и в Южна Индия. Натурализирана в Сейшелските острови, в Западна Индия и в тропическа Азия. Култивира се навсякъде в тропическата зона.

  Най-висококачествената канела се произвежда в Шри Ланка, но растенията се отглеждат и за търговски цели в Ява, Суматра, Западна Индия, Бразилия, Виетнам, Мадагаскар и Египет. В Шри Ланка висококачествената канела има много фина мека кора със светложълт или кафяв цвят, има приятен аромат и необичайно сладък, топъл и приятен вкус.

  Свойства на канелата

  Медицинските проучвания са доказали, че употребата на тази подправка има положителен ефект върху работата на всички жизнени системи на организма. Канелата повишава общия тонус, укрепва имунната система, подпомага концентрацията, може да подобри зрителната памет, притежава противовъзпалителни и хемостатични свойства.


  Терапевтичната смес от канела и мед е един от най-ефективните и вкусни начини за лечение на настинки. Канелата умножава ползите от меда - антибактериалните свойства на тези две естествени съставки увеличават жизнените функции, активират метаболитните процеси и помагат в борбата срещу вирусите.

  Канела противопоказания

  Въпреки изобилието от полезни свойства канелата има и противопоказания. Подправката не трябва да се приема в големи дози от хора, които имат вътрешен кръвоизлив от различен произход. Канелата по време на бременност може да допринесе за контракции на матката, така че е по-добре да се ограничи използването ѝ. Също така, ако човек има повишена чувствителност към подправката е по-добре да не експериментира със здравето.

  Съчетание с други билки

  Канелата често се съчетава с джиндцифил, за по-ефикасно изгаряне на мазнините. Против диабет се съчетава с ябълка, а чай от канела и мед се препоръчва при простудни заболявания.