- Начало /
- Цейлонска Канела кора рязана - при диабет и високо кръвно, Cinnamomum zeylanicum
Канела цейлонска кора рязана
Цейлонската канела (Cinnamomum zeylanicum) е една от най-ценните и ароматни подправки в света. Тя е известна не само с уникалния си вкус, но и с многобройните си здравословни ползи.
Произход на Цейлонската Канела
Цейлонската канела, известна още като "истинска канела", произхожда от Шри Ланка. За разлика от по-разпространената канела Cinnamomum cassia, която вирее в Китай, цейлонската канела се добива от кората на канеленото дърво, растящо в тропическите гори на Шри Ланка. Процесът на добиване включва изрязване на стъблата на дърветата, извличане на вътрешната кора и отстраняване на дървесните части. След изсъхване, кората се навива на ролки, наречени пръчици канела.
Ползи за Здравето от Цейлонска Канела
Цейлонската канела е богата на антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане и имат мощни противовъзпалителни свойства. Нека разгледаме някои от основните ползи за здравето:
1. Мощни Антиоксиданти
Цейлонската канела съдържа големи количества полифеноли, които са мощни антиоксиданти. Те предпазват организма от оксидативен стрес и свободни радикали.
2. Подобряване на Сърдечно-Съдовото Здраве
Канелата може да подобри ключови рискови фактори за сърдечни заболявания, като намалява нивата на холестерол, триглицериди и кръвно налягане.
3. Регулиране на Кръвната Захар
Цейлонската канела значително повишава чувствителността към инсулин и намалява нивата на кръвната захар на гладно. Тя има мощен антидиабетичен ефект при прием на 0,5-2 чаени лъжички на ден.
4. Противовъзпалителни Свойства
Антиоксидантите в канелата имат противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма и риска от хронични заболявания.
5. Подобряване на Храносмилането
Канелата подпомага храносмилането, повишава апетита и има антисептично и противопаразитно действие. Тя е полезна при храносмилателни смущения, метеоризъм и респираторни заболявания.
Употреба на Цейлонска Канела
Цейлонската канела може да се използва в разнообразни кулинарни и медицински приложения:
Кулинарна Употреба
- Овкусяване на Ястия и Напитки: Малки парченца от пръчицата могат да се добавят към солени и сладки ястия, чайове и други напитки.
- Печене: Канелата на прах се използва широко в печива като кексове, бисквити и хляб.
- Подправяне на Месни Ястия: Канелата придава уникален вкус на ястия с месо и зеленчуци.
Медицинска Употреба
- Храносмилателни Смущения: Канелата се използва за подобряване на храносмилането и облекчаване на газовете.
- Диабет: Канелата може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и подобряване на инсулиновата чувствителност.
- Противовъзпалителни Лекарства: Канелата се използва за намаляване на възпалението и облекчаване на болките.
Заключение
Цейлонската канела (Cinnamomum zeylanicum) е изключително ценна подправка с многобройни ползи за здравето. Тя е мощен антиоксидант, подобрява сърдечно-съдовото здраве, регулира кръвната захар и има противовъзпалителни свойства. Включването на цейлонска канела във вашата диета може значително да подобри вашето здраве и благополучие.
Начин на употреба на Цейлонска канела кора
Кулинарна цел: Добавя се по време на готвене, за овкусяване на солени и сладки ястия.
Състав
Произход
Шри Ланка
Пакетирано от БИЛКИ ЕООД
Напишете своето собствено мнение
Само регистрирани потребители могат да пишат мнения и коментари. Моля, влезте в системата или се регистрирайте
Може би ще проявите интерес и към следните продукти
![]() Цейлонска Канела на пръчки – Канелени пурички BOF, Cinnamomum zeylanicum, насипно
Цена:
12,14 лв.
|
![]() Бяла канела кора - при ревматизъм и артрит, Canella alba
Цена:
7,22 лв.
|
![]() Бяла канела кора, Canella alba, 100 гр.
Цена:
Редовна цена: 13,60 лв. Промо цена 10,87 лв. -20% |
![]() Канела Касия кора цяла на пръчки 6–8 см – Канелени пурички, Cinnamomum cassia
Цена:
4,93 лв.
|