Канела Касия кора на прах, Cinnamomum cassia
Безплатна Доставка над 59 лв до 7 кг.
- Производител: Bilki.bg - Билки ЕООД
Канела Касия е една от най-ароматните подправки на планетата
Тя придава изкушаващ наситен аромат на ястия и напитки. Парченца от кората могат да се използват по време на готвене за овкусяване на солени и сладки ястия, чайове и други напитки.
Произход на Канела Касия
Канела Касия произлиза от дървото Cinnamomum cassia, известно още като Cinnamomum aromaticum. Тази канела идва от Южен Китай и често е наричана китайска канела. Кората на Касията е с тъмнокафяво-червен цвят, по-дебела и с по-груба текстура в сравнение с цейлонската канела. Това е най-разпространеният и предпочитан сорт канела.
Канела Касия се добива чрез изрязване на стъблата на канелените дървета. Вътрешната кора се извлича, а дървесните части се отстраняват. След изсъхване, кората се навива на пръчици, които могат да бъдат смлени на прах.
Отличителният мирис и вкус на канела се дължат на маслената част, която съдържа високо количество канелен дехид. При Канела Касия, канелен дехид съставлява 95% от маслото, което обяснява по-силния аромат в сравнение с Цейлонската канела, която съдържа 50-63% канелен дехид. Това съединение е отговорно за много от здравословните ползи на канелата.
Ползи за Здравето от Канела Касия
Канелата съдържа големи количества мощни антиоксиданти, като полифеноли. Тези антиоксиданти имат противовъзпалителни свойства, които могат да намалят риска от заболявания. Канелата също така може да подобри ключови рискови фактори за сърдечни заболявания, като холестерол, триглицериди и кръвно налягане.
Лечебно Действие на Канела Касия
Канелата има благоприятно въздействие при храносмилателни смущения, повишава апетита, и има антисептично и противопаразитно действие. Тя е полезна при диабет, като намалява нивата на кръвната захар и повишава чувствителността към инсулин.
Със своите многобройни ползи за здравето и уникален вкус, Канела Касия е ценна подправка, която обогатява както кулинарията, така и традиционната медицина.
Начин на употреба на Канела Касия
При диабет е благоприятно да се приема 1/2 чаена лъжичка канела на прах, разбъркана с 1 супена лъжица кисело мляко, преди всяко хранене или 1 чаша отвара преди всяко хранене.