билка, бяла канела, canella winteranaБилката Бяла Канела (Canella winterana)

Билката Бяла Канела (Canella winterana) е рядка билка с уникални и важни свойства. Тя е традиционна билка, която коренното население на Америка познавало. Съвременните изследвания обясняват причините за нейното благотворно влияние при артрит, ревматизъм и имуномодулиращите й свойства при ракови заболявания. Тя расте в регионите на Ямайка, Антилските островииСАЩ. Красивото дърво с плътни зелени листа, се окичва с красиви цветове и пурпурни плодове. Използват се листата и по-често кората, която е силно ароматна и пикантно лютива. Вкусът напомня едновременно тамян, черен пипер и канела.

Бялата канела има много силно изразени и благотворни действия, широко приложими в съвременния свят.

Тя притежава естествено цитотоксично действие. / Цитотоксините са вещества, които имат способността да предизвикат некроза,  смърт на злокачествените ракови клетки. Те разграждат обвивката, ядрото и другите части на клетката, довеждайки до нейната смърт. Такива синтетични цитотоксични препарати с имуномодулиращо и противораково действие се използват при химиотерапията. Това са например:  алкилиращи агенти (циклофосфамид, хлорамбуцил), Пуринови аналози (азатиоприн), антагонистите на фолиевата киселина (метотрексат), Nitrogen mustard. Цитотоксичните синтетични вещества умъртвяват първо бързорастящите ракови клетки, след което засягат и някои здрави клетки.

 • Бяла канела кора - при ревматизъм и артрит, Canella alba
 • Действие на бялата канела

  Бялата Канела съдържа естествените цитотоксини. В NCBI САЩ, при експериментални тестове върху хамстери, билката показва силно изразена активност към заразени с фаталния щам ( потенциален причинител на рак)Plasmodium falciparum d10 клетки в яйчник на хамстер. Изолирани са активните вещества и изследванията върху действието на билката продължават своето интересно развитие, потвърждаващо неимоверната сила на естествените природни средства.

  Бялата канела има също изразено противогъбично и противомикробно действие, благодарение на които може винаги да присъства в домашната билкова аптека. Тя се използва при тонзилит / възпаление на сливиците /, треска, нарушено храносмилане / диария, разстройство /, външно при рани. Прекрасно средство и за гаргара при възпаление на сливиците, устната кухина или венците.  А също така за компрес при главоболие, благодарения на повишаване на циркулацията на кръвта. /Внимавайте да не попада в очите/.

  дива канела, бяла канела, канелаЧесто срещаните напоследък ревматизъм и артрит се третират именно с цитотоксични синтетични средства. Благодарение на натуралното цитотоксично действие на бялата канела, тя се използва при ревматизъм и артрит, чрез ванички за ръцете, краката или на цялото тяло. Още по-удачно е да се направи маслен извлек на кората и да се втрива в проблемните места, като ги затопля и взаимодейства в дълбочина с проблемните зони.

  Любопитни факти: 

  ·  Бялата канела  била използвана от индианците за ловене на риба, тъй като има свойството да приспива рибата, като по този начин тя може да бъде хваната много лесно с ръце.

  ·  Индианците я използвали също като любовен еликсир за увеличаване на привлекателността, като правели настойка от кората в масло и втривали маслото в тялото си.

  · За облекчаване на главоболие и махмурлук кората се пуши с помощта на лула.

  ·  Любопитните факти за билката са, че тя има

  ·  Кората има естествено инсектицидно действие / против насекоми / и може да се поставя в текстилни торбички при храна или дрехи, за предпазване от насекоми.

  Билката има предизвикващо менструация действие, затова не трябва да се ползва от жени, които са бременни или се стремят да забременеят. Билката предизвиква менструалния цикъл и може да предизвика аборт.