Описание на артрит - симптоми, лечение

Артритът причинява възпаляване на една, няколко или много стави в организма, предизвикващо болка, зачервяване, подуване и втвърдяване на ставите, понякога симптомите се отразяват и на по далечни части на тялото. Има различни видове артрит, чиито причини се различават, както и симптомите, и лечението им. Най-често срещаните са:

Описание на артрит

• Симптоми, причинени от износването или дегенерацията на ставите, познато още като остеоартрит.

• Симптоми, причинени от разрушителното действие на имунната система върху ставите и заобикалящите ги тъкани, като предизвиква възпаление на целия строеж на тялото, включително и на ставите. Това е най-разпространеният вид артрит, известен още като ревматичен артрит.

• Артрит на гръбначния стълб, при който прешлените се възпаляват и костите се срастват; хълбоците също може да пострадат. Това е известно още като сковаващо възпаление на гръбначния стълб.

• Когато един от крайните продукти на тялото, пикочната киселина, се събере в ставите и причини възпаление; това е известно като подагра.

• След като ви прегледа, вашият лекар ще ви каже кой вид артрит притежавате. Течността може да се вземе за анализ или да се направят рентгенови облъчвания, за да се ограничи разрушаването на ставите. Вижте отделните описания, за да изберете типа лечение.