bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Описание на артрит - симптоми, лечение

Същност на артрита

Артритът е възпалителен процес на тялото, който води до симптоми на болка в костните стави. Заболяването се проявява главно през нощта и не зависи от никакъв двигателен процес.

За разлика от артрозата, с която това заболяване понякога се бърка, артритните стави не се деформират. Но пренебрегваният ход на заболяването - артрит, може да бъде последица от артроза.

Артритът може да възникне рязко, със синдром на неочаквана остра болка или да се развие постепенно, превръщайки се в хронична форма. Към днешна дата не са установени всички причини, които могат да причинят заболяване.

Артрит причини

Въпреки че точната причина за артрит все още не е определена, някои лекари твърдят, че причината за артрит може да бъде също инфекция, нараняване или алергии. Но в допълнение, Артритът може да бъде причинен от метаболитни нарушения, заболявания на нервната система или дори просто липса на витамини. Инфекциозните заболявания остават най-честата причина.

Артритът причинява възпаляване на една, няколко или много стави в организма, предизвикващо болка, зачервяване, подуване и втвърдяване на ставите, понякога симптомите се отразяват и на по далечни части на тялото. Има различни видове артрит, чиито причини се различават, както и симптомите, и лечението им. 

Ако една съединителна тъкан е засегната, болестта се нарича "моноартрит" и ако в процеса участват няколко стави, това е "полиартрит". Ако болестта не се лекува, всички ставни тъкани ще бъдат засегнати с течение на времето, по отношение на костите, хрущяла, сухожилията, сухожилията, заобикалящите мускули, Бурса, Синовиалната мембрана. Болестта може да се появи внезапно, в който случай лекарите говорят за остър артрит и се развиват с течение на времето, бавно напредват (Хроничен артрит).

 • Противоревматичен билков чай - при артрит и ревматизъм, насипен
 • Мехлем SOS Артродар с Лют червен пипер и черен оман, Radika, 30 мл
 • Артрит симптоми

  Описание на артрит

  • Симптоми, причинени от износването или дегенерацията на ставите, познато още като остеоартрит.

  • Симптоми, причинени от разрушителното действие на имунната система върху ставите и заобикалящите ги тъкани, като предизвиква възпаление на целия строеж на тялото, включително и на ставите. Това е най-разпространеният вид артрит, известен още като ревматичен артрит.

  • Артрит на гръбначния стълб, при който прешлените се възпаляват и костите се срастват; хълбоците също може да пострадат. Това е известно още като сковаващо възпаление на гръбначния стълб.

  • Когато един от крайните продукти на тялото, пикочната киселина, се събере в ставите и причини възпаление; това е известно като подагра.

  • След като ви прегледа, вашият лекар ще ви каже кой вид артрит притежавате. Течността може да се вземе за анализ или да се направят рентгенови облъчвания, за да се ограничи разрушаването на ставите. Вижте отделните описания, за да изберете типа лечение.

  Видове и форми на артрит

  Артритът има обширна група разновидности, които могат да бъдат опростени във възпалителен артрит, дегенеративен и травматичен артрит.
  Възпалителният артрит е инфекциозен, реактивен, ревматоиден артрит, както и подагра, при която е засегната вътрешната повърхност на ставната синовиална мембрана.
  Дегенеративен артрит - остеоартрит, при който възниква увреждане на повърхността на хрущялната става. Дегенеративният артрит е опасен за възможни фрактури.
  Травматичният артрит е ставен възпалителен процес, който често се появява поради наранявания или друго увреждане на ставите. Разривите на навяхвания и синини могат много добре да причинят кръвоизливи в ставната кухина на ставата, което може да доведе до асептично възпаление.

 • Лукс чай Ремоарт - при ревматизъм и артрит, Bioherba, 120 гр.
 • Куркума корен на прах – Турмерик, Curcuma longa

  Куркума корен на прах – Турмерик, Curcuma longa

  Цена: 1,78 лв.

 • Артритът и ставите

  Основното увреждане на ставите при артрит - в процеса могат да участват една или много стави. Възпаление на ставите. Всякакви стави могат да се възпалят: най-често малките стави на ръцете и краката, но също така и коляното, лакътя, тазобедрените стави, темпоромандибуларните стави, междупрешленните стави на шийния гръбначен стълб и други.

  Билки при лечение на артрит

  Един от помощниците при лечението на артрит могат да бъдат лечебните билки и подправки. Те също така ще помогнат за предотвратяване на тази болест.

  Вече са известни повече от сто вида на болестта. Някои от най-честите видове са подагра, остеоартрит, костни шипове и ревматоиден артрит.

  Често срещани грешки при лечение

  1. Отказ от прием на лекарства, предписани от лекар. Лекарствената терапия е необходима във всеки стадий на заболяването, предотвратява обострянията.

  2. Неспазване на схемата за лекарства. Понякога причината за това са странични ефекти или неправилно тълкуване на медицинските препоръки. В случай на странични ефекти или прекратяване на лекарството по друга причина, трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да избегнете рецидив.

  3. Ранно натоварване на ставите. Понякога пациентите толерират прекомерно натоварване на ставите веднага след процедурите на лечение, което намалява ефективността на лечението.

  4. Пациентът не информира лекуващия лекар за своите съмнения относно ефективността на лечението или други оплаквания.

  Джинджифил

  Това е една от най-популярните билки в света, за подпомагане в борбата с артрит. Някои изследвания са показали, че джинджифилът влияе на възпалителните процеси на клетъчно ниво. Той също така помага за борба с други възпалителни заболявания. Има два начина за използване на джинджифил при артрит.

  1) Масажирайте засегнатото място с помощта на джинджифилово масло, след това изчакайте 5-10 минути, за да изсъхне на слънчеви лъчи. Изплакнете останалата част.


  2) дъвчете ежедневно парче джинджифил и пийте чай от джинджифил през деня. Въпреки това, тези, които имат стомашни проблеми, е по-добре да изберат други начини на лечение.

  Куркума

  Куркумата също е много добра лечение за артрит. Съдържа антиоксиданти с противовъзпалителни свойства. Пийте два пъти на ден или през нощта чаша топло мляко с малко куркума.

  Зелен чай

  Тази напитка има няколко полезни вещества, които помагат при лечението на ревматоиден артрит. Чаят е богат на антиоксиданти, които поддържат имунната система на организма. Полезно е да пиете 2-3 чаши горещ зелен чай на ден с  лимон и мед.

  Босвелия

  Това екзотично растение е известно и със своите противовъзпалителни и аналгетични свойства. Проучвания, проведени през 2003г. са показали изключителна ефективност на употребата на това растение в борбата срещу остеоартрит. Добавки и продукти на базата на босвелия могат да бъдат закупени в аптека или поръчани онлайн. Полезно е да се използват 300-400 мг от тази добавка на ден, но за точната доза се изисква консултация с лекар.

  Котешки нокът

  Растението котешки нокът съдържа антиоксиданти, които могат да намалят възпалението, подуването и болката, както и да поддържат здравето на имунната система. Тази билка не е лоша при лечението на ревматоиден артрит. Препоръчително е да приемате 250-350 мг капсули на ден.

  Преди да започнете  използването на всички горепосочени билки, е необходима консултация със специалист.

  Йога - спасението от артрит

  Международната фондация за артрит (Arthritis Foundation) препоръчва йога като средство за подобряване на физическото и психическото здраве на хората с диагноза артрит. Специалисти въз основа на последните научни изследвания твърдят, че редовната йога практика за хора с артрит може да помогне за намаляване на болките в ставите, подобряване на гъвкавостта и функционирането на ставите и намаляване на стреса и емоционалния стрес.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Джинджифил корен цял - при кашлица, гадене и газове, Zingiber officinale
  2. Куркума Лонга цял корен - за готвене, Turmeric, Curcuma longa
  3. Зелен чай Сенча лист - екстра качество BOF, Camellia sinensis
  4. Босвелия при болка и възпаление на стави, Bioherba, 400 мг, 100 капс.
  5. Котешки нокът - за имунитет и при грип, Bioherba, 310 мг, 100 капс.