Половата система е центърът на женската сила: мястото, от което се излъчва уникалната способност на жената да променя света. И понеже женското жизнено Аз почива на тази част от тялото, е от изключителна важност тя да се познава отлично и да получава необходимите грижи и подкрепа при всеки дискомфорт.

репродуктивна система, репродуктивно здраве, гинекологична подкрепа, билкова аптека , формула за гинекологична подкрепа

Естроген и Прогестерон - част от ендокринната функция на яйчниците

Нормалната им секреция е от основно значение за правилното функциониране на репродуктивната система. Нивото им се влияе от менструания цикъл на жената. Естрогенът се грижи  както за лесното преминаване на сперматозоидите, така и за узряването на яйцеклетката. Когато възпроизводството на естроген в организма намалее, настъпва менопаузата като отговор. Това практически е невъзможно при мъжете, въпреки че тестостеронът може да намалее с остаряването, но репродукцията все още продължава.

Женската репродуктивна система е чувствителна към травми, дисбаланс и инфекции, които могат да доведат до инфекциозно заболяване или да станат причина за безплодие.
Има начини, по които може да се адаптирате, за да накарате репродуктивната си система да остане във върхова форма.

Хормонален дисбаланс-

Когато естрогенът, прогестерон и останалите хормони не са в нормални стойности, това води до различни отражения в женския организъм:

  • слаб имунитет
  • вагинална сухота
  • усещане за умора
  • нарушен менстуален цикъл
  • често главоболие
  • честа промяна в настроенията

Грижа за щитовидната жлеза за доброто здраве на репродуктивната система

Когато нивото на хормоните Т3 (трийодтиронин (свободна фракция, FT3) и Т4 (Тироксин наречен още тетрайодтиронин) е под или над нормата се наблудава нередовен месечен цикъл и покачване на телесното тегло.

Започнете да приемате фолиева киселина

Фолиевата киселина помага на клетките да се размножават, както и за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. Най-добрият ѝ източник са суровите зелени зеленчуци – маруля, спанак, грах, магданоз, броколи. Фолиева киселина има и в черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшеничните зародиши. Достатъчната консумация на фолиева киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70% като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб, мозъка, образуването на ДНК и доброто развитие на клетките. Витаминът оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка – тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. Особено полезен е за жени, склонни към анемия.

Обърнете внимание на гликемичният индекс:
гликемичен индекс, гликемичен индекс таблица, гинекологична подкрепа за жени

Гликемичният индекс е знак за това колко въглехидрати се съдържат в кръвната Ви захар. Трябва да избягвате храни с висок гликемичен индекс и да ги замествате с такива с по-нисък гликемичен индекс. Това е особено важно за жени със състояния като синдром на поликистозните яйчници, които могат да имат инсулинова резистентност. Инсулинът е хормонът, който използваме за метаболизма на глюкозата.
Винаги трябва да помните, че стресът може да промени нормалния ви менструален цикъл и да причини хормонален дисбаланс, който в крайна сметка може да доведе до проблеми.

Кои храни са благоприятни за женската полова система?

Пълнозърнести храни като киноа, кафяв ориз, овесени ядки. Освен това, ако се наслаждавате на тестени изделия, заменете белия хляб с пълнозърнести храни.

Поддържайте здравословна диета

Наличието на здравословна диета и добри хранителни навици ще повишат нивата на естроген и ще здравословно хранене, гинекологична подкрепа за жени, репродуктивно здравепредотврати свръхрастежа на лоши бактерии. Уверете се, че получавате правилните витамини, минерали и хранителни вещества за здраво тяло. Като цяло, опитайте се да стоите далеч от захар и твърде много въглехидрати. Промените във вашата диета също могат да променят вашето репродуктивно здраве. Избягвайте пушенето и пиенето, ако можете. Практикувайте редовно здравословни упражнения.

Включете в диетата си храни или добавки, с калций и магнезий

Магнезият облекчава главоболието, намалява апетита за захар, световъртежа и ниската кръвна захар, свързани с ПМС. Калцият е ефективен при предменструална умора, депресия и глад. От съществено значение е тези два жизненоважни минерала да се комбинират, защото магнезият осигурява механизма, който позволява контрола или умереността на нивата на калций в клетките.

Източниците на калций и магнезий включват водорасли, леща, сусам, авокадо, ядки, копър, листни зелени зеленчуци и кокос. Можете също да си набавите магнезий през порите на кожата, като използвате магнезиеви соли за баня, когато се къпете.