Билките при кашлица

билки, упорита кашлицаПролетта е сезон, който за съжаление води до чести настинки, грип и неотшумяваща продължителна кашлица. Различните видове грип дават разнообразни странични ефекти върху организма, и кашлицата е един от тях. Явно е, че нелекуването на тази кашлица, може да прерасне в хроничен проблем, тъй като отслабените бронхи се дразнят от замърсения въздух навън, домашния прах или студения въздух. Постоянните спазми на дробовете, постепенно стават хронични и се превръщат във периодична спастична кашлица. Разбира се медицината предлага редица средства за справяне с проблема, но те не винаги помагат. Представяме на вашето внимание БРОНХИАЛЕН ЧАЙ, които се състои от доказани във време билки, които спомагат за изчистването на секрета, благоприятстват противовъзпалителното и успокояващото действие върху бронхите.

 

Какво представлява кашлицата? 

Кашлицата е естествен рефлекс, който запазва дихателните пътища от чужди вредители, които могат да блокират или да дразнят дихателните пътища. Най-често, кашлицата е полезна като начин за изчистване на дихателните пътища. Въпреки това, има моменти, когато кашлицата е неефективна и пречи на съня, води до изтощение на мускулатурата и може да доведе до повръщане.

Тя може да бъде суха и дразнеща или влажна и отхрачваща. Във втория случай, кашлицата предизвиква отхрачване и отделяне на секрети. Сухата, дразнеща кашлица може да се дължи на инфекция или възпаление в носа, синусите, ушите или гърлото, чуждо тяло, химикали, дим, раздразнения,  нервност или напрежение. Влажната кашлица може да бъде причинена от бронхиална инфекция, възпаление или алергия. Важно е да изберете правилното средство за защита, което да подхожда на типа и причината за кашлицата.

Кашлица, която се влошава през нощта по-често се дължи на инфекция, дразнене или възпаление на горните дихателни пътища. А кашлица в долните дихателни пътища като цяло е по всяко време на деня и нощта. Затова е важно да се намери основната причина за кашлицата и лечение за нея. Причините могат да включват алергия, инфекция, лоша функция на червата, стрес, емоционална нужда, хранителни дефицити, непълноценно хранене, астма, вторичното излагане на тютюнев дим или инхалаторни чужди тела.

 • Гръден чай – бронхиален, при кашлица, насипен

  Гръден чай – бронхиален, при кашлица, насипен

  Цена: 6,98 лв.

 • Лукс Гръден чай при кашлица, Bioherba, 120 гр.

  Лукс Гръден чай при кашлица, Bioherba, 120 гр.

  Цена: 4,62 лв.

 • Лечение на кашлица с билки 

  Билки, които разхлабват и помагат за отделянето на секрет от гърдите са лечение, кашлица, билкикласифицирани като отхрачващи. Тези билки увеличават воднистите секрети, разхлабват и стимулират движението на кашлицата от белите дробове. С други думи, те правят по-продуктивна откашлечният рефлекс.  БРОНХИАЛНИЯТ ЧАЙ, който ви предлагаме се състои от комбинация от билки с доказан ефект при всеки тип кашлица :

  Fol. Althaeae (листа от ружа) 

  В народната медицина листата от ружа се използват при възпаление на лигавицата на дихателните органи с отхрачване: магарешка кашлица, пневмония, бронхит, кашлица. Инфузията се използва за възпаление на пикочния мехур, болезнено и неволно уриниране, възпаление на червата, проста диария, дизентерия, диспептични диария при деца, бъбречно заболяване и особено със стомашни язви и язви на дванадесетопръстника.

  Fol. Farfarae (листа от подбел)

  Инфузията на листата на подбела има успокояващ, слаб противовъзпалителен ефект. Полизахаридите спомагат за разреждане на вискозни секрети, отделени в дихателните пътища, за подобряване на преминаването на храчките. Има блаогприятен ефект върху лигавиците на устата, гърлото и ларинкса, като ги предпазват от дразнене.

  Fol. Malvae (листа от слез)

  В народната медицина листата от слез се използват за лечение на спастичен колит, запек, както и като успокояващ агент за продължителна кашлица, настинки и грип, бронхит, стоматит и пародонтоза. За профилактика на храносмилателния тракт и пикочните пътища. Използва се за облекчаване на възпалението в хранопровода и стомаха, бъбреците и пикочните пътища. Инфузиите и отвари от слез се използват вътрешно, а също така се използват за инхалации при кашлица и болки в гърлото.

  Fib. Pulrnonariae (стръкове от медуница)

  Лечители и билкари от много страни отдавна използват медуницата при респираторна терапия (бронхит, астма, продължителна кашлица, пресипналост) като успокояващ агент. Отварата от билката се използва за третирания на възпалено гърло, при туберкулоза, оттам и популярното ѝ име "белодробна" билка. В Европа (Полша, България, Франция, Германия)  е била използвана като ефективен кръвен и имуностостимулиращ агент за подобряване на кръвта, както и при лечението на диабет.

 • Чай за Кашлица при деца - с 7 билки и орехови черупки, 100 гр.
 • Гръден чай - Бронхо при кашлица и бронхит, Bioherba, 20 филтъра
 • Hb. Thymi (стръкове от мащерка)

  Мащерката има изпотяващ, спаетичен, успокояващ и противовъзпалителен ефект. Използва се за облекчаване на спазмите и алкохолната зависимост, против кашлица, като дезинфектант и антиревматичен агент.
  Билката се използва за лечение на бъбречни заболявания, белодробни заболявания и възпаления на горните дихателни пътища (магарешка кашлица, бронхит, астма). Предписва се за тонзилит и спазмодична кашлица.

  Rad. Inulae (корени от бял оман)

  За разлика от официалната медицина, в народната това растение намира широко приложение. В народната медицина се използва при лечението на настинки и белодробни заболявания-грип бронхиална кашлица, магарешка кашлица, задушаване, белодробна туберкулоза, както и в намаляването на силите, сенилна склероза. Ефективна е при стомашно-чревни заболявания: диария, гастроентерит, гастрит, намалена киселинност на стомашен сок. Стимулира апетита, подобрява храносмилането, помага при женски заболявания (болезнена менструация, липса на такава, маточен пропуск), както и заболявания на черния дроб, бъбреците, пикочния мехур, диабета, мигрена, епилепсия, тахикардия, хемороиди и др.

  Rad. Liquiritia (корени от сладник)

  Има успокояващ ефект, така че е част от състава на сиропите за кашлица. Сиропите, в чийто състав влиза билката сладник се консумират от деца, тъй като те са сладки и ароматни.
  Сладникът третира следните респираторни заболявания:
  Суха кашлица;
  Бронхит
  Туберкулоза

  Cort. Cinnamomum (кора от канела)

  Канелата се използва за инхалации при настинки и грип, ефективно се бори с хронична кашлица. Канеленото масло е препоръчително при ангина, фарингит, тонзилит, използва се и за изплакване на устата.

  Fr. Syzygium (плод от карамфил)

  Благодарение на полезните си свойства билката е ефективна при заболявания на очите, ревматизъм и се използва като успокояващ агент при настинки и бронхит. Тъй като кората съдържа голямо количество танини, се използва като слабително средство и за лечение на астма.

  Rad. Zingiber (корени от джинджифил)

  Джинджифилът се използва при ставни заболявания (артрит, остеоартрит), морска болест, стомашни язви, за увеличаване на апетита и подобряване на храносмилането, атеросклероза, разстройства, повишен холестерол, за подобряване на метаболизма, за нормализиране на състоянието на кръвоносните съдове.

  Могат да се правят съчетания между билките с цел олекчаване на симптомите при простудните заболявания.

  Чаят има уникалното действие да се прилага при бронхити и възпаления на горните дихателни пътища, като спомага отхрачването, бронхоразширява и дезинфекцира. Прилага се при остри катари, хроничен бронхит, коклюш, бронхиална астма, при суха и еластична кашлица.

   

  ВНИМАНИЕ: ЧАЯ НЯМА СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ, ОСВЕН АКО НЕ СТЕ АЛЕРГИЧНИ КЪМ НЯКОИ ОТ СЪСТАВКИТЕ!

  Чаят е 100% натурален и подходящ за цялото семейство! Можете да се комбинира с ароматерапия:

  - Масаж на гърдите и гърба с евкалиптово масло и масло от сандалово дърво.

  - Ако се отделя много слуз, масажирайте гърдите и гърба със смирново масло, като можете да капнете малко върху възглавницата през нощта.

  - Ако дишането е затруднено, капнете малко масло от тамян на една кърпичка и вдишвайте редовно.