Какво представляват витамините? Класификация на витамините и основни групи

Видове витамини и как действат на организмаВитамините и хранителните вещества са основни компоненти за правилното функциониране на организма.
Витамините са вещества от органичен характер, идващи отвън или синтезирани в организма, участват в изграждането на ензими и хормони, които от своя страна играят ролята на регулатори на различни биохимични процеси.

Полезни вещества включват микроелементи, незаменими аминокиселини и други жизненоважни вещества, които ежедневно се приемат с храна. Микроелементи, както и витамини са основа на ензими, специализирани клетки, хормони.

По разтворимост витамините се делят на две групи - мастно разтворими и водоразтворими.

Водоразтворимите витамини включват: витамини С, В1, В2, В3 (РР), В6, В12, фолиева киселина, пантотенова киселина и биотин. Тяхната основна характеристика е да не се натрупват в тялото или техните резерви да продължат дълго време. Следователно, предозирането е възможно само за някои от водоразтворимите витамини.

Мастноразтворимите витамини включват: витамини А, D, Е и К. Тяхната основна характеристика е да се натрупват в тъканите на тялото, главно в черния дроб.

Витамини – купи ТУК
Мастноразворими витамини

А (ретинол) - антиксерофталмия (абнормна сухота на конюнктивата и на роговицата на окото);
D (калциферол) антирахитичен (регулира обмяната на калция и фосфора, предпазва от рахит);
E (токоферол) – витаминът на продуктивността;
K (филохинон) - антихеморагичен, витаминът на коагулация (помага за съсирването на кръвта);


Водоразтворми витамини

В1 (тиамин) — антиневритен (аневрин, тиамин или антиневритен фактор);
В2 (рибофлавин) — витамин на ръста;
В3 (пантотенова киселина) — антидерматичен
В6 (пиридоксин) — противдерматичен
В12 (цианкобаламин) — противоанемичен;
РР, В5 (никотинова киселина, ниацин) — противопелагрически (пелаграта е болест, която протича мъчително и води до обезобразяване на кожата.);
Вс (фолиева киселина) — противоанемичен;
С (аскорбинова киселина) — анти-скорбутен;
Р (рутин, флавоноиди) — витамин на съдовата пропускливост
Н (биотин) — антисебореен

Витамините - здравословен начин на живот!

Витамини видове и действиеПрез втората половина на XIX век се е смятало, че хранителната стойност на продуктите се определя от съдържанието на белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерални соли и вода. Междувременно, в продължение на векове човечеството натрупало значителен опит в дългите морски пътувания, през които въпреки презапасяването с храна хората умирали от скорбут. Защо ли?

Този въпрос до 1880 г. нямал отговор, докато руския учен Николай Лунин, изследвайки ролята на минералите в храненето, забелязва, че мишките, подложени на изкуствена диета, състояща се от всички най-известни съставки на млякото (казеин, мазнини, захар и сол), се разболяват и умират. И обратно мишките, хранени с натурално мляко, са щастливи и здрави. " От това следвало, че в млякото се съдържат и други вещества, които са от основно значение за храненето", заключава ученият.

16 години по-късно, откриват причинителя на болестта "бери-бери,", разпространено сред жителите на Япония и Индонезия, които се хранят предимно с рафиниран ориз. Доктор Ейкман, работещ в болницата на затвора на остров Ява, забелязва, че кокошките, скитащи из двора, които били хранени с пречистено зърно страдали от болест напомняща на "бери-бери." Щом заменили пречистения ориз с необработен - заболяването преминало.

Първият учен, който изолира витамин в кристална форма, е полския учен Казимир Функ през 1911 година. Една година по-късно  измисля името му - от латинското "vita" - "Живот".

Витамин С

За първи път е изолиран през 1923-1927. от лимонов сок от учения Зилва (S.S. Zilva).

Витамин Е

За първи път ролята на витамин Е в репродуктивния процес се разкрива през 1920 г. Експеримент проведен с бяла мишка, която по природа е много продуктивна, спира за дълго разплодния процес, след като в диетата й е включено обезмаслено мляко, заради което развива авитаминоза E.


През 1936 г. се извличат първите продукти с витамин Е, които се добиват от зърнени кълнове. Синтез на витамин Е се извършва през 1938 от Kарер.

Витамин К

През 1929 г., датският биохимик Хенрик Дам   извлича мастно-разтворим витамин, който през 1935 г. е наречен Витамин К (koagulations vitamin), заради ролята му в съсирването на кръвта. Заради това през 1943 г. е удостоен с Нобелова награда.


Витамин H

През 1901 Уилдерс (Е. Wldiers) открива вещество, необходимо за растежа на дрождите и предлага то да се наричана "биос" (от гръцката дума за "живот"). В кристална форма това вещество за първи път е изолирано през 1935 г. от Когъл (F. Kogl), от яйчен жълтък, и предлага името му "биотин."


Витамините за човешкото тялоВитамините са група ниско молекулни органични съединения на различни химически структури, които участват в регулирането на много биохимични реакции и функции. Те оказват влияние върху репродукцията, растежа, образуването на кръвта, визията, производството на енергия, синтеза на протеини, имунната система и други процеси, които гарантират нормалното развитие на тялото, здравословното му състояние и адаптация към различни фактори на околната среда. По принцип, витамините в човешкия организъм не се синтезират и трябва да се приемат от храната. Поради това, витамините са незаменим фактор в храненето.

Основни източници на витамини са продуктите от растителен произход, защото са синтезирани от растенията. Животинските продукти също са богати на витамини, тъй като голяма част от тъканите, особено черния дроб и мускулите, ги натрупват. Някои витамини могат да бъдат синтезирани от чревната микрофлора, или дори отделни тъкани, но техният брой не е достатъчен, за да се осигури пълното количество.

Ежедневният прием на витамини от човека е няколко милиграма или микрограма, в зависимост от възраст, пол и ниво на физическа активност. Само за витамините С и Р, се изискват от организма в по-големи количества - до 100 мг витамин С и 30 мг витамин Е. За спортисти дневния прием на витамини, се увеличават с 2-4 пъти, което се дължи на засилване на метаболизма по време на тренировки.

Действието на повечето върху метаболизма е свързано с ензимите. Витамините се използват от организма за изграждане на небелтъчните части на ензимите - кофактори и протезни групи. Следователно, високата активност на ензими и техния ефект върху скоростта на метаболизма зависи от наличието на витамини в организма. В зависимост от наличието на витамини обикновено се определя състоянието на тялото . Дали старадаме от авитаминоза, хиповитаминоза и хипервитаминоза.

Авитаминоза — специфично метаболитно заболяване, причинено от продължителна липса (дефицит) на витамини в организма, което води до специфична болест или смърт на организма.

Хиповитаминоза — състояние на тялото, свързано с липсата на (намалява) размера на витамини в организма. Проявя се, като умора, понижаване на производителността, зрителна острота в тъмното, лющене на кожата, намаляване на съпротивителните сили на организма към инфекциозни заболявания.

Хипервитаминоза — това е нарушение на биохимичните процеси и функции, дължащи се на излишък (дълъг) прием на витамини. При хипервитаминоза мастно-разтворимите витамини, особено А и D, които се натрупват в мастните депа на тялото.

Хранителни източници на витамини

Витамин А

Витамин А се съдържа в различни животински продукти. Сред тях са месо, мляко, яйца, сметана, камбала, треска, бъбреци и черен дроб. Всички те (с изключение на обезмасленото мляко) също съдържат голямо количество холестерол и мазнини.

Витамини от група В

Възможно е да се открият витамини от група В и в растителна, и в животинска храна. Тези витамини се съдържат в зърнени храни, месо (свинско месо) и морски дарове, в картофи, черен дроб, боб. Витамин В2 в зелени листни зеленчуци, различни млечни продукти и хляб.

(B3) - Никотиновата киселина се съдържа в рибата, пилето, черен дроб, червено месо, боб (сух) и цели зърна.

Витамин С

Той се намира в следните плодове: пъпеш, различни цитрусови плодове, манго, киви, ягоди, малини, ананас, папая, боровинки, брусници, червени боровинки. А в зеленчуците: броколи, червени и зелени чушки, картофи, домати, брюкселско зеле, бяло зеле, ряпа, спанак.

 

Витамин D

Съдържа се в следните храни:

Мазна риба като скумрия, риба тон и сьомга. Изброените видове риби са един от най-добрите източници на дискутирания витамин. 
Сирене, жълтъци от кокоши яйца. Телешки дроб.

Някои от тези витамини могат да бъдат получени от слънцето. Това се случва само в момента, в който кожата е изложена на пряка слънчева светлина, а не, например през прозореца.

Витамин Е

Новородените не се нуждаят от допълнителни дози витамин Е. Телата им получават достатъчно от него заедно с майчиното мляко. Но за по-големите деца въпросният витамин е необходим.