bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Пчелни продукти - ползи за здравето и как да ги използваме

Пчелни продукти - ползи за здравето и как да ги използваме

Пчелите са важна част от земеделието, като се смята, че около 1/3 от хранителните култури в света зависят от пчелното опрашване. Освен връзката им с храната, пчелите ни предоставят ценни продукти, които са незаменими за здравето ни. Тези полезни пчелни продукти включват мед, восък, апитерапия (пчелна отрова), цветен прашец, пчелно млечице и прополис.

За съжаление през последните няколко десетилетия пчелните семейства драстично намаляват. Заради спада в световен мащаб, някои пчелни популации са изложени на риск от изчезване. Това се дължи на много фактори, включително употребата на пестициди, унищожаването на местообитанията и замърсяването. За съжаление възтановяването им изисква много време и грижи.

 • Пчелица Тинктура Прополис 30% - имунитет и при грип, Bioherba, 50 мл

  Пчелица Тинктура Прополис 30% - имунитет и при грип, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 4,51 лв.

  Промо цена 4,06 лв.

  -10%

 • Ползи за здравето на пчелните продукти:


  Натурален пчелен медСуров мед


  Всеки познава характерния сладък златист вкус на меда и знае, че това е един от най-добрите природни лекове. Медът се произвежда, когато пчелите консумират растителен нектар и го смесват с различни ензими. След това те повръщат това частично смляно вещество, под формата на мед, и го съхраняват в кошера си за бърз източник на енергия.


  Ползи за здравето


  Медът има антимикробни, антибактериални, противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Може да успокои възпалено гърло и да помогне в борбата с обикновената настинка, да се справи или да предотврати сезонните алергии, както и да намали риска от H. pylori, бактерия, която атакува стомашната лигавица и може да доведе до язви. Медът не само е чудесен естествен подсладител и добра алтернатива на бялата захар, но е и чудесно средство за лечение на изгаряния. Медът може да се прилага директно върху изгаряния, за да се предотврати образуването на мехури и да се ускори заздравяването.
  Начин на употреба: Добавете суров мед към еликсири, смутита, чайове, маринати и сосове, печене или вземете малко направо от лъжицата. Нанесете го направо върху кожата при изгаряния или рани.

  Пчелен прашецПчелен прашец


  Поленът представлява много ситен прашец, чрез който растенията се размножават. Пчелите събират полена на задните си крака и го носят в кошера, където им служи за храна – те го използват като основен източник на протеин.

  Ползи за здравето

  Пчелният прашец е много богат на хранителни вещества пчелен продукт, пълен с лесно смилаеми протеини, витамини, минерали, ензими, въглехидрати и мастни киселини – той съдържа всички ценни вещества, от които се нуждаем, за да бъдем здрави. Поленът има противовъзпалителни, антимикробни и антитуморни свойства, освен това помага за заздравяването на рани и защитава сърцето, като намалява количеството мазнини в кръвта. Спортистите използват пчелен прашец за възстановяане, заради богатството на хранителни компоненти.
  Начин на употреба: Добавете към еликсири и смутита, поръсете отгоре овесени ядки, мюсли или препечен хляб.

  Пчелен восък, пчелна пита

  Пчелен восък


  Пчелите работнички имат восъчни жлези, които отделят пчелен восък, използван за направата на пчелни пити в кошера. Пчелите изминавят разтояние, равно на около 6 обиколки на земята, за да добият около 30см2 пчелен восък.


  Ползи за здравето


  Пчелният восък има антимикробни свойства и успокоява кожни раздразнения.
  Начин на употреба: Пчелният восък може да се използва външно, смесен със зехтин, билки или етерични масла за приготвяне на мехлеми. Обикновено се използва за направата на козметични продукти, свещи (чисто изгаряне на алтернатива на токсичните парафинови свещи), хранителни опаковки за многократна употреба (добра алтернатива на пластмасата). Съща така се използва при обработка на естествено дърво за запечатване на пукнатини.

 • Пчелен прашец за имунитет, Bioherba, 300 мг, 100 капсули

  Пчелен прашец за имунитет, Bioherba, 300 мг, 100 капсули

  Цена: 8,80 лв.

 • Меден мехлем с прополис 10% – Прополисов мехлем, при рани, гъбички по ноктите, Bioherba, 35 гр.
 • ПрополисПрополис


  Прополисът е смола, която дърветата отделят, за да се възстановяват и да се лекуват. Пчелите събират тази смола, за да поправят кошера си - нарича се „пчелен клей“. Прополиса действа като антибиотик на пчелите, предпазва тях и кошера от плесен, гъбички и бактерии.


  Ползи за здравето


  Суровият прополис има около 300 съединения. Той има широк спектър от противовъзпалителни, антимикробни, антивирусни и антитуморни свойства. Подпомага заздравяването на рани и помага за модулиране на имунната система. Използва се за инхибиране на стомашно-чревни инфекции, вагинални инфекции и кандида, предотвратява заболявания на устната кухина и заздравява наранени венци. Чудодейният рополис подсилва имунната ни система и ни помага да бъдем здрави.
  Начин на употреба: Можете да намерите прополис като спрей или тинктура. Някои марки мед също ще съдържат прополис.

  Пчелно млечицеПчелно млечице


  Пчелното млечице е бял, подобно на мляко продукт, който пчелите работнички произвеждат, за да хранят пчелата-майка. Консумацията на пчелно млечице е една от разликите между пчелата-майка, която снася над 2000 яйца за един ден, и пчелата работничка. Продължителността на живота на пчелата-майка е около 4-5 години, докато пчелите работнички живеят до около 3 месеца.


  Ползи за здравето


  Подобно на другите пчелни продукти, пчелното млечице има невероятни противовъзпалителни, антиоксидантни, антимикробни и имуномодулиращи свойства. То обаче има някои допълнителни предимства – забавя процесите на стареене, удължава живота и стимулира производството на колаген в кожата. Също така стимулира функциите на мозъка, подобрява паметта и психичното здраве, и предотвратява невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.
  Начин на употреба: Можете да намерите пчелно млечице като здравословна добавка или да го намерите прясно. Някои марки мед имат примесено пчелно млечице.


  Пчелна отрова - апитерапияПчелна отрова


  Пчелната отрова има лечебни свойства. Известна като апитерапия, пчелната отрова (инжектирана или приложена като директно ужилване от насекомо), се прилага като терапия при лечение на автоимунни и възпалителни заболявания.


  Ползи за здравето


  Смята се, че пчелните ужилвания увеличават притока на кръв към засегнатата област, като имат аналгетичен ефект при болка и възпаление. Тази терапия не е подходяща за хора със сърдечно-съдови заболявания и трябва да се прилага под строг лекарски контрол.

  Как да изберем пчелни продукти?


  Трябва много да се внимава при избора на пчелни продукти, защото съществуват доста заместители и недобросъвестни продавачи, които предлагат оцветена глюкоза вместо истински мед. Старайте се да купувате мед и пчелни продукти от пчелари, които се грижат за поддържането на пчелните популации и от утвърдени производители.

  Пчелите се срещат на всички континенти и са съществена част от равновесието в природата. С неуморния си труд, те ни помагат да бъдем сити и здрави. Опазването на пчелните популации е от изключително важно значение за живота и здравето на хората.

  Продукти свързани със статията

  1. Пчелно млечице (Royal Jelly), Балчев, 10 гр.

   Пчелно млечице (Royal Jelly), Балчев, 10 гр.

   Цена: 10,93 лв.

  2. Ехинацея, Прополис и Бъзов плод Тинктура за имунитет, Bioherba, 50 мл
  3. ПЧЕЛЕН МЕД ЛАВАНДУЛОВ БУКЕТ, 750гр

   ПЧЕЛЕН МЕД ЛАВАНДУЛОВ БУКЕТ, 750гр

   Цена: 13,42 лв.

   Не е в наличност

  4. ЧИСТ ПЧЕЛЕН МЕД 400g

   ЧИСТ ПЧЕЛЕН МЕД 400g

   Цена: 6,00 лв.

   Не е в наличност

  5. Пчелен прополис за имунитет, Bioherba, 300 мг, 60 капсули

   Пчелен прополис за имунитет, Bioherba, 300 мг, 60 капсули

   Цена: 10,99 лв.

  6. Пчелен восък за лечебни мехлеми, Bioherba, 50 гр.

   Пчелен восък за лечебни мехлеми, Bioherba, 50 гр.

   Цена: 3,84 лв.